Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Γερμανοί αποταμιεύουν, αλλά δεν γίνονται πλουσιότεροι

Οι Γερμανοί αποταμιεύουν, αλλά δεν γίνονται πλουσιότεροι


Οι Γερμανοί θεωρούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές στην αποταμίευση. Κι όμως, σε άλλες χώρες οι περιουσίες των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στη Γερμανία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου το δημόσιο διασφαλίζει φοροαπαλλαγές σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα για να εξασφαλιστούν στα γηρατειά. Αντίθετα οι περισσότεροι Γερμανοί επιμένουν στην αποταμίευση παρά τα εξαιρετικά χαμηλά τραπεζικά επιτόκια.

Η “έκθεση παγκόσμιου πλούτου” της ασφαλιστικής Allianz δείχνει ότι η μεικτή περιουσία των ιδιωτικών νοικοκυριών έχει αξία περίπου 169 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το 2017 το 43% του πλούτου αυτού συγκεντρώνονταν στην Βόρεια Αμερική. Ενδεικτικό ότι οι αμερικανικές περιουσίες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,5%, ενώ οι γερμανικές κατά 5,1%. Στην ετήσια έκθεσή της για τον παγκόσμιο πλούτο η Allianz λαμβάνει υπόψη της τα εξής στοιχεία: μετρητά, καταθέσεις, ομόλογα, καθώς και αξιώσεις έναντι ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, όχι όμως ακίνητα.

Στην τράπεζα το 10% του ετήσιου εισοδήματος

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε θεωρεί ότι “ο πλούτος αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο”. Κυρίως όμως για όσους επενδύουν σε αξιόγραφα ήταν μια καλή χρονιά το 2017. Περίπου το 80% της αύξησης περιουσιών οφείλεται στην άνοδο των χρηματιστηρίων. Αν όμως συγκρίνουμε τις μεγάλες θυσίες των Γερμανών να αποταμιεύσουν σχεδόν το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, η αύξηση των περιουσιών “δεν εξελίσσεται οπωσδήποτε ικανοποιητικά”, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος και τονίζει: “Στη Γερμανία το χρήμα “αυγατίζει” λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες”.

Λόγω των σταθερά χαμηλά τραπεζικών επιτοκίων αρκετοί Γερμανοί βλέπουν πλέον με πιο θετική ματιά μια επένδυση στο χρηματιστήριο. Φετινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το 44% των συνολικά 500 ερωτηθέντων αντιμετωπίζει πιο θετικά το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών ή ομολόγων για να διασφαλίσει το εισόδημά του στην τρίτη ηλικία. Σε σχέση με την ίδια σφυγμομέτρηση πριν από περίπου ένα χρόνο το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά 7%.

Θεωρία και πράξη απέχουν ωστόσο πολύ στη Γερμανία. Η άνοδος του χρηματιστηρίου το 2017 αποτέλεσε κίνητρο για πολλούς να επενδύσουν. Τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Μετοχών δείχνουν ότι συνολικά μόνον 10 εκατομ. πολίτες στη Γερμανία επενδύουν στο χρηματιστήριο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15,7% του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι περισσότεροι από ποτέ άλλοτε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz εκτιμά ότι “σε περίπτωση που για κάποιο λόγο καταγραφεί πτώση στα χρηματιστήρια οι περισσότεροι επενδυτές θα επιστρέψουν στο ασφαλές, αλλά διόλου επικερδές λιμάνι της αποταμίευσης”.

Σχετικα αρθρα

Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική του ευρωπαϊκού συναισθήματος

admin

Πέντε παράγοντες που ταρακούνησαν τις παγκόσμιες αγορές το 2015

admin

DW: Γαλλογερμανικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ερωτηματικά

admin

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

admin

«Δράκος» και Δύση: Μία δεκαετία σύγκλισης και σύγκρουσης

admin

Eυρώπη : Τα νέα lockdowns «ρίχνουν» μετοχές και ζήτηση καυσίμων

admin

Μέτρα σε 2 «δόσεις» για κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης!

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

admin

Η Ευρώπη αλλάζει πρόσημο

admin

«Βουτηγμένη» στα σκάνδαλα η Deutsche Bank

admin

XA:Διόρθωση πριν την νέα άνοδο- Ο ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

admin

Η Λε Πεν δεν πρέπει να βασίζεται στα λεφτά του Πούτιν

admin

Η κρίση έριξε τον τζίρο στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όχι όμως και την ελπίδα

admin

Goldman:Αισιόδοξο μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος

admin

Ο κίνδυνος μιας αδύναμης Ευρώπης

admin

XA:Θετική τάση με -0,58% και πολύ αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές…

admin

Πώς οι Ολλανδοί σταμάτησαν να αγαπούν την ΕΕ

admin