Image default
Πρώτο Θέμα

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

italy col 395 sfSpanΑναταραχή έχει ξεσπάσει στις αγορές της Ευρώπης, που δέχονται σεισμικά κύματα από την Ιταλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, στο χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο, να θέσει επικίνδυνα υψηλό στόχο για το έλλειμμα όχι μόνο του 2019, αλλά για την επόμενη τριετία.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι το «μαύρο» σενάριο για την Ιταλία και το ευρώ συγκεντρώνει πλέον πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, καθώς:

  1. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ιταλίας, που προδιαγράφεται μέσα από το σχέδιο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ ετησίως έως και το 2021, θέτει υπό αμφισβήτηση την ήδη οριακή βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.
  2. Λόγω του μεγέθους της, η ιταλική οικονομία υπάρχουν πολύ σοβαρές αμφιβολίες αν μπορεί να διασωθεί με τους μηχανισμούς που διαθέτει η ευρωζώνη, ή ακόμη και με το μηχανισμό Ντράγκι (αγορές ομολόγων από την πρωτογενή αγορά με «αντάλλαγμα» μνημόνιο), ο οποίος υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Από το σημείο αυτό και πέρα αρχίζουν σενάρια για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, που θα ήταν θανάσιμη για το κοινό νόμισμα.

Στην ιταλική αγορά ομολόγων καταγράφεται σήμερα έξοδος κεφαλαίων, που οδηγεί την απόδοση του 10ετούς, η οποία είχε πέσει κάτω και από το 2,9% τις τελευταίες ημέρες, σε επίπεδο υψηλότερο του 3,2%, ενώ υπερδιπλασιάσθηκαν οι αποδόσεις των τίτλων 6μηνης και ετήσιας διάρκειας.

Στη δίνη της αναταραχής παρασύρονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση των 10ετών, που πλησίαζε το 4%, να έχει ξεφύγει πάλι πάνω από το 4,2%.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου η πτώση ξεπερνά το 4%, ενώ έχουν επηρεασθεί όλα τα ευρωπαϊκά, με τον Dax να υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, λίγο πριν τις 15.00.

Το θρίλερ άρχισε χθες βράδυ, όταν το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο οριστικοποίησε ότι ο στόχος για το έλλειμμα τίθεται στο 2,4%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από το στόχο που είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση, καθώς τα δύο κυβερνητικά, λαϊκιστικά κόμματα επέβαλαν στον υπ. Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, μέτρα ελαφρύνσεων και παροχών, για τα οποία είχαν δεσμευθεί προεκλογικά.

Ο προϋπολογισμός και το νέο, τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα φέρνουν την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, καθώς, αν και δεν ξεπερνούν το ευρωπαϊκό όριο του 3%, είναι πολύ υψηλότερα από αυτό που η Κομισιόν θεωρεί συμβατό με την προσπάθεια μείωσης του χρέους και αποφυγής του ενδεχομένου να καταστεί μη βιώσιμο.

Το Σ10 έχει αναλύσει διεξοδικά την πιθανή εξέλιξη της ιταλικής κρίσης: http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/148818-2018-08-30-10-50-27

Σχετικα αρθρα

Το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης εξαρτάται από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις

admin

Καβγάς στη Γερμανία για την Ελλάδα

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Μια σειρά νεαρών πολιτικών αντικαθιστά την αποτυχημένη γενιά της Ευρώπης

admin

Η Μέρκελ εμμένει στη μέση λύση

admin

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

admin

Το «master plan» Μέρκελ-Σαμαρά…

admin

Brexit:Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

admin

Eλληνικό χρέος: O διάβολος κρύβεται στο τέλος

admin

Mark Mazower: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, λοιπόν, αποτύχει…

admin

Γιούνκερ προς Ελληνες: Μην αυτοκτονήσετε

admin

Στα όρια του «κραχ» το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρόσκρουσης και οι φόβοι για την Ελλάδα

admin

Plan B:Αποχώρηση ΔΝΤ με εξαγορά των δανείων από τον ESM

admin

Τσίπρας: η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά την παγκόσμια οικονομία το 2016

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και το περιβάλλον της γεωπολιτικής αστάθειας

admin

Handelsblatt: Θετικοί οι επενδυτές στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά

admin

Le Soir :«Το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης»

admin