Image default
Πρώτο Θέμα

Θα αυτοκτονήσει η Ιταλία; Όχι λέει ο Tria

Italian referendum 717721Ας μην υπάρξει αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός που πρόκειται να περάσει η ιταλική κυβέρνηση είναι μια αξιοσημείωτη πράξη οικονομικου αυτοτραυματισμού. Θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επισκευαστεί.

Τα μέτρα, που περιγράφονται την Πέμπτη το βράδυ, παραβιάζουν τους κανόνες της συνετής διαχείρισης του χρέους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες που δεν θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας. Το πιο σημαντικό, λένε στους επενδυτές ότι οι λαϊκιστές έχουν το πάνω χέρι στην κυβέρνηση. Η φερεγγυότητα της Ιταλίας είναι τώρα αυτή των κυβερνώντων της κομμάτων: η ένωση και το κίνημα των πέντε αστεριών.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, σε σχέση με μια πρόβλεψη χαμηλότερη του 2% το 2018. Η μεταβολή αυτή παρέχει μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που θα χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας συνασπισμούι. Αλλά είναι μια τεράστια αλλαγή από το έλλειμμα 0,8 τοις εκατό που προβλέπεται από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη.

Αυτά μπορεί να μοιάζουν με περιθωριακές αλλαγές, αλλά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ – το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία επωφελήθηκε από πολύ χαμηλά επιτόκια χάρη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ τώρα αποχωρεί από τις καθαρές αγορές (αν και θα συνεχίσει να επανεπενδύει το απόθεμά της), αφήνοντας στις κυβερνήσεις ένα πολύ λεπτότερο δίχτυ ασφαλείας. Δεν είναι καιρός για υπερβολή.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας λέει μια παρόμοια ιστορία. Η κυβέρνηση έχει απολαύσει μια φάση ήπιας επέκτασης μετά από μια μακρά ύφεση. Η συνετή καταμέτρηση των φασολιών θα συνιστούσε τη συρρίκνωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κάπως απότομα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό αποθεματικό για την επίσκεψη της επόμενης ύφεσης. Φυσικά, η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, πράγμα που απαιτεί μια πιο ήπια πίεση στα φρένα. Αλλά ο νέος στόχος για το έλλειμμα είναι πολύ υψηλός. Ένας λογικός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι περίπου 1,6%, όπως είχε προτείνει αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria.

Το χειρότερο είναι ότι ο πρόσθετος δανεισμός θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά παροχων που θα επιδεινώσουν απλώς τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ιταλίας. Ένα πιο υγιές σχέδιο θα είχε δει την Ιταλία να δανείζεται περισσότερο μόνο για να επενδύσει περισσότερο. Αντ ‘αυτού, η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για ορισμένους εργαζόμενους και να αυξήσει απότομα τις χαμηλότερες συντάξεις.

Αυτό θα καταστήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα λιγότερο βιώσιμο στο μέλλον, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που το έθεσαν σε μια σωστή κατεύθυνση. Ούτε τα βήματα είναι ιδιαίτερα δίκαια. Η Ιταλία έχει ένα τεράστιο χάσμα γενεών, το οποίο επιδεινώθηκε μετά την οικονομική κρίση.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα σαφές σημάδι του ποιος είναι υπεύθυνος στην κυβέρνηση. Θα υπάρξουν φορολογικές περικοπές, αλλα είναι μόνο για ορισμένους αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, παραγκωνίζοντας τον Τρία – που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Φυσικά, έχουν δημοκρατική εντολή. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τη μεγάλη απόδραση από τα περιουσιακά στοιχεία της Ιταλίας, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Οι επενδυτές πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν τα χρήματά τους σε μια χώρα όπου οι De Maio και Salvini είναι πραγματικά υπεύθυνοι. Δεν είναι μια συναρπαστική προοπτική.

Καθησυαχαστικος ο Τρια

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2019 δεν αποτελεί πρόκληση για τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνήθηκε ότι απειλούσε να εγκαταλείψει, σύμφωνα με συνέντευξη στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ο Tria αποκάλυψε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το χρέος της κατά 1 εκατοστιαία μονάδα ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ στοχεύει σε αύξηση 1,6% το επόμενο έτος και 1,7% το 2020.

“Ποτέ δεν απειλήσα να παραιτηθω”, είπε η Tria στο Il Sole. “Ο στόχος του ελλείμματος 2,4% είναι το προϊόν της πολιτικής διαπραγμάτευσης”.

Ο Tria δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους εταίρους του συνασπισμού για να διευρύνει το χάσμα των δαπανών του επόμενου έτους από το 1,6% στο 2,4% που συμφωνήθηκε. Η εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε το Σάββατο ότι ο Τρία ήταν “ενοχλημένος” από τη διαδικασία και σχεδίαζε να παραιτηθεί μετά την έγκριση του πακέτου προϋπολογισμού αργότερα εντός του έτους.

Ο υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου, Giancarlo Giorgetti, δήλωσε ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα μπορούσε να αναθεωρηθεί, σε ξεχωριστή συνέντευξη με την εφημερίδα La Repubblica. “Αν κάτι δεν λειτουργήσει, θα παρέμβουμε”, είπε. Το πλήρες σχέδιο προϋπολογισμού δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει.

Στην μοναδική συνέντευξη που δημοσίευσε την Κυριακή, ο Τρία υποσχέθηκε επίσης ότι το χρέος της χώρας, το οποίο σήμερα υπερβαίνει το 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα μειωθεί.

“Είμαι απόλυτα ενήμερος για τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, δήλωσε η Tria στο Sole. “Αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ.”

Η ΕΕ καλεί την Ιταλία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα και να μειώσει το χρέος. Οι ιταλικές αγορές έπεσαν την Παρασκευή μετά από νέα σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Μαγειρεύοντας εκλογικούς καταλόγους

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (ΙΙ)

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Κοροναϊός: Φόβοι ότι θα αφανίσει χρηματιστηριακή αξία $400 δισ. στην Κίνα

admin

Ο Άλλος ΣΥΡΙΖΑ….

admin

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα άνοδο της μετανάστευσης

admin

Η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να χάσει τον ΥΠΟΙΚ της

admin

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

admin

Η ΕΕ απειλεί να σπάσει τη Google σε μικρότερες εταιρείες

admin

Η «πολιτική αβεβαιότητα» στην Ελλάδα στο επίκεντρο

admin

Από το Σένγκεν μέχρι το Brexit, οι κίνδυνοι για το ευρώ συσσωρεύονται

admin

Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και ο Γκιουλέν

admin

ΕΚΤ: Σε επαγρύπνηση για νέα μέτρα

admin

Το χάος της Βρετανίας ξεπερνά το Brexit

admin

Τα πολλά πρόσωπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων κερδίζουν ψήφους σε όλη την Ιταλία

admin

Νέο καθεστώς για τις ασφαλιστικές

admin

“Σκωτσέζικο ντους” για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

admin