Image default
Πρώτο Θέμα

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

kalpes stuffΟι δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια, που αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως ένας σοβαρός κίνδυνος να υποστεί στρατηγικής σημασίας ήττα στα Βαλκάνια από την Ρωσία, αλλά και η σαφής διάθεση του Eurogroup να διευκολύνει την Αθήνα στο θέμα των συντάξεων, «καίνε» όλα τα σενάρια εκλογών τον Φεβρουάριο του 2019 ή και νωρίτερα, τα οποία διακινούνταν με ένταση το τελευταίο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε και χθες ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ώρες αργότερα, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο πλέον να ανησυχεί για μια εμπλοκή στις συνομιλίες για το θέμα των συντάξεων, που θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια αιτία εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες.

Οι δηλώσεις Σεντένο, αν και δεν ανάβουν οριστικά «πράσινο φως» για τη ματαίωση των περικοπών του 2019, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την επιχειρηματολογία της Αθήνας για το θέμα: η περικοπή των συντάξεων δεν θεωρείται από τους Ευρωπαίους διαρθρωτικό μέτρο (όπως επιμένει να υποστηρίζει το ΔΝΤ), αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Το θέμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, θα εξετασθεί από δημοσιονομική άποψη, δηλαδή αυτό που ενδιαφέρει είναι να επιβεβαιωθεί από την Κομισιόν ότι, ακόμη και αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, η Ελλάδα θα παραμείνει με ασφάλεια σε τροχιά επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η ξαφνική διάθεση των Ευρωπαίων να… πεισθούν από τα ελληνικά επιχειρήματα αναμφίβολα αντανακλά την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με την Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον, θα ήταν επικίνδυνο να άνοιγε, ταυτόχρονα, ένα μέτωπο με την Αθήνα για τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν κρίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τη ματαίωση των περικοπών.

Όμως, όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές, υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός λόγος να παρασχεθεί υποστήριξη από τη Δύση στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα: το NATO διατρέχει τον κίνδυνο να ηττηθεί στρατηγικά από την Ρωσία στην εξαιρετικά σημαντική αντιπαράθεση για την άσκηση επιρροής στα Βαλκάνια και την ένταξή τους στις ατλαντικές δομές ασφάλειας.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι άλλη μια νίκη της Ρωσίας», ήταν ο τίτλος άρθρου της βρετανικής Guardian, το οποίο αντανακλά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Θριαμβολογώντας σχεδόν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων «αδιαμφισβήτητα καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι της Μακεδονίας επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που βάναυσα επιβλήθηκαν στα Σκόπια και στην Αθήνα» (σ.σ.: από τη Δύση).

Ο νέος σχεδιασμός, που γίνεται πλέον από την κυβέρνηση Ζάεφ και τη Δύση για την προώθηση της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ενδέχεται να απαιτήσει αρκετούς μήνες για να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του η αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ έθεσε ανοικτά τελεσίγραφο στην εθνικιστική αντιπολίτευση, ζητώντας να υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, αλλιώς θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες το VMRO θεωρείται βέβαιο ότι θα βγει ηττημένο.

Αν, παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, ο Ζάεφ δεν καταφέρει να «τραβήξει» τις ψήφους τουλάχιστον 11 ακόμη βουλευτών, για να φθάσει στην πλειοψηφία δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε εκλογές, με την ελπίδα ότι θα διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία, που θα εγκρίνει την αναθεώρηση, ώστε να κυρωθεί η συμφωνία και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι πολύμηνη. Στις δυτικές πρωτεύουσες είναι κοινός τόπος ότι δεν θα πρέπει να υπονομευθεί από πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα έφερναν στην εξουσία την Νέα Δημοκρατία, που έχει ταχθεί ανοικτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν μπροστά στον κίνδυνο να «ξηλωθεί το πουλόβερ» της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική πλευρά, ακόμη και αν ο Ζάεφ κατάφερνε να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι στην ΠΓΔΜ.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς το σίριαλ με τα Σκόπια μπορεί να τραβήξει ως το τέλος της άνοιξης, πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ισχυρή προστασία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ουάσιγκτον, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτα φαινόμενα αποσταθεροποίησης.

Πότε τοποθετούνται, λοιπόν, χρονικά οι ελληνικές εκλογές; Η συνήθως καλά πληροφορημένη Moody’s εκτίμησε πρόσφατα ότι θα γίνουν το καλοκαίρι και όλα δείχνουν ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.

Σχετικα αρθρα

H Goldman Sachs, οι εκλογές και οι τρεις εκπλήξεις

admin

Η Ελλάδα κινδυνεύει από εφησυχασμό

admin

Ο Ψυχρός Tech-Πόλεμος μόλις άρχισε…

admin

Ιπτάμενα «Γουρούνια» οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης…

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των ξένων

admin

Γιατί τα χρηματιστήρια αδιαφορούν για τον Kim;

admin

Τα δικαστήρια, οι ψηφοφόροι και η απειλή μίας ακόμη κρίσης του ευρώ

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin

Η Κύπρος είναι μικρή, αλλά η επανένωσή της θα έχει παγκόσμιες συνέπειες

admin

Eurogroup: Kαλεί την ιταλική κυβέρνηση να φέρει νέο προϋπολογισμό

admin

Στον «πάγο» και πάλι η ελληνική οικονομία…

admin

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

admin

Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

admin

Θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση η οικονομία της Ευρώπης;

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

admin

DW: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Trump:Σίγουρος ότι ο Covid-19 προήλθε από το εργαστήριο Wuhan στην Κίνα

admin