Image default
Πρώτο Θέμα

Επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα -Ξεπέρασε το 4,5% το 10ετές

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να ανακάμπτει μετά την κατρακύλα που έφερε χθες η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα ομόλογα του ελληνικού δημόσιου.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο στο 4,412 η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου συνεχίζει την ανοδική του πορεία και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 4,52% με άνοδο 2,45% ενώ το 5ετές ομόλογο αυξάνεται στο 3,59%. Τα κρατικά ομολόγα παρασύρονται και από τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται διεθνώς οι κρατικοί τίτλοι μετά την  εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων χθες και σήμερα και σε υψηλά 7 ετών. Το γεγονός αυτό έχει έχει οδηγήσει  στην αύξηση των ομολόγων παγκοσμίως, ενισχύοντας παράλληλα το δολάριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση, ενώ το ‘διατλαντικό spread’ μεταξύ των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό τριών δεκαετιών γύρω στις 275 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι μηνών στο 0,55% πριν διαμορφωθεί γύρω στο 0,53% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Εξαίρεση ήταν η Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού μειώθηκε για δεύτερη ημέρα, αφού η Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2020 και θα μειώσει το χρέος της τα επόμενα τρία χρόνια. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 2 μονάδων βάσης στο 1,19%.

Χουλιαράκης: Τα επιτόκια θα μειωθούν μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις λόγω Ιταλίας

«Τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε τροχιά βιώσιμη και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. «Η αβεβαιότητα, που ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλά χρόνια, υποχώρησε, έφυγε. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα-βήμα όλον τον τελευταίο χρόνο, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια και με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω, μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της Ιταλίας αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας και της Αργεντινής, υποχωρήσουν» υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ανοδικά το Χρηματιστήριο

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:30, διαμορφώνεται στις 677,54 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,60%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 682,20 μονάδες ( 2,35%)

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 52,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank ( 9,31% στα 0,5870 ευρώ), της Πειραιώς ( 9,23% στα 1,420 ευρώ), της Εθνικής ( 7,39% στα 1,700 ευρώ) και της Alpha Bank ( 6,86% στα 1,2610 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-2,82% στα 20,700 ευρώ) και της Coca Cola HBC (-1,88% στα 28,690 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες Τραπεζών ( 8,18%) και των Ταξιδιών ( 2,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-2,10%) και των Κατασκευών (-1,17%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 12.705.851 και 9.527.575 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 15,591 εκατ. ευρώ και η Eurobank με7,253 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 32 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Forthnet 20,00% και Lavipharm 19,85%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -29,52% και Δομική Κρήτης -20,00%.

Σχετικα αρθρα

Τι χρωστάει η Ισπανία στην Καταλονία και το αντίθετο

admin

Eurostat:Μόνο στην Ελλάδα ύφεση

admin

Alpha Bank : Επιτακτική είναι η ανάγκη ταχείας αποκατάστασης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών

admin

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

admin

Η Αμερική βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο χρέος

admin

Δημοκρατία «νέας εσοδείας» του ¼ και του 0,4%…

admin

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται η βιομηχανία πληροφορικής το 2013

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

Η ασφαλιστική αγορά στους ρυθμούς των capital controls

admin

Economist: Η εύθραυστη τροφική «αλυσίδα» δοκιμάζεται εν μέσω πανδημίας

admin

ΧΑ:Sell – off (-5,24%), σπάσιμο ισχυρών στηρίξεων και νέα χαμηλά 8-9 μηνών

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Handelsblatt: Φιλόδοξοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

admin

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Έκτακτο… δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

admin

Πως το 5G βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Κίνας!

admin

Η αμερικανική αξία και οι ευρωπαϊκές αξίες

admin

Ελληνική χρεοκοπία: Ίσως , Grexit όχι…

admin