Image default
Πρώτο Θέμα

Η τουρκική λίρα αναπτύσσει ανοσία στον πληθωρισμό

ViewΤου Marcus Ashworth –Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, αλλά αυτό δεν θα γινόταν αντιληπτό εάν κάποιος παρατηρούσε τη συμπεριφορά της λίρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι traders νομισμάτων επικεντρώνονται στα οικονομικά πλήγματα που πλησιάζουν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε κατά 24,5% το Σεπτέμβριο, αλλά αυτό που ήταν πραγματικά ανησυχητικό ήταν η αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 46,2%. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι ο CPI κινείται προς υψηλότερα επίπεδα.

Κακό σημάδι για τις τουρκικές τιμές καταναλωτή

Οι αυξανόμενες τιμές παραγωγού θα ωθήσουν τον CPI υψηλότερα τους επόμενους μήνες

Το νόμισμα δείχνει να το παραβλέπει αυτό. Σίγουρα, η λίρα υποχώρησε σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την δημοσίευση των στοιχείων, αλλά ανέκαμψε τόσο πολύ, που κάποια στιγμή προσέγγισε το επίπεδο που βρισκόταν προηγουμένως. Φαίνεται ότι αποκτά ανοσία στις ειδήσεις για τον πληθωρισμό.

Η οικονομία της Τουρκίας κατευθύνεται προς την ύφεση και αυτό φαίνεται να έχει ύψιστη σημασία για τη λίρα. Μια έκθεση τη Δευτέρα έδειξε ότι ο δείκτης Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η ανησυχία δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από το γεγονός ότι ο δείκτης είναι τώρα πολύ κάτω από τις 50 μονάδες, επίπεδο που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας. Η ταχύτητα της πτώσης είναι αξιοσημείωτη – ο δείκτης ήταν στις 55,7 μονάδες τον Ιανουάριο.

 

Το εύρος διακύμανσης της λίρας

Οι προσδοκίες για έναν εκτροχιασμένο πληθωρισμό δείχνουν να έχουν προεξοφληθεί

View

Αυτό, δυστυχώς, είναι που θα λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού της Τουρκίας. Καθώς η δραστηριότητα υποχωρεί, η αύξηση των τιμών θα αποκλιμακωθεί σταδιακά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αυξανόμενο κόστος των ξένων αγαθών θα περιορίσει τις εισαγωγές, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι οι κινήσεις της λίρας αντανακλούν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα. Τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έλαβαν τελικά σοβαρά την εντολή που έχουν για έλεγχο των τιμών, αυξάνοντας το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% και δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν την πολιτική σύσφιξης μέχρις ότου ο πληθωρισμός “παρουσιάσει σημαντική βελτίωση”.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ώρες αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η υπομονή του με την κεντρική τράπεζα και τα επιτόκια εξαντλείται. Το debate για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δεν έχει τελειώσει.

Και σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει μόνο συγκεκριμένα πράγματα για να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων χάνουν την αποτελεσματικότητά τους σε αυτό το σημείο – αν και η Αργεντινή αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 60% από 45% τον Αύγουστο, το πέσο συνεχίζει να μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ αντέδρασε γρήγορα στην κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι “η σημερινή τάση θα λάβει τέλος τον Οκτώβριο”. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε πώς θα συμβεί αυτό. Εκτός από τη δυναμική από τις αυξανόμενες τιμές παραγωγού, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ του 23,%, δείχνοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην έχει την πολυτέλεια να περιμένει τα στοιχεία του πληθωρισμού αυτού του μήνα, πριν δώσει μία απάντηση. Το κριτήριο αναφοράς πολιτικής είναι τώρα κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το ποσοστό του πληθωρισμού. Εάν οι αξιωματούχοι θέλουν να αποκαταστήσουν τα θετικά πραγματικά επιτόκια, θα πρέπει να ενεργήσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 25 Οκτωβρίου – αν όχι νωρίτερα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει από το τρομακτικό της “σκαρφάλωμα” πάνω από τις 7,2 λίρες προς ένα δολάριο. Ωστόσο, οι προοπτικές της για περαιτέρω ανάκαμψη περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ζημιές που προκάλεσε ο πληθωρισμός – και τα οικονομικά πλήγματα που πλησιάζουν.

Σχετικα αρθρα

Πως θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

admin

Bloomberg: Ωρολογιακή βόμβα 2 τρισ. δολαρίων από το Brexit

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin

Η μικρότερη αλλά πιο δύσκολη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης

admin

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Τσίπρας

admin

Σπαζοκεφαλιά η επόμενη κυβέρνηση στη Ρώμη

admin

Ο Ερντογάν απάναντι στην οικονομική κρίση:Προ των πυλών η προσφυγή στο ΔΝΤ

admin

Χτύπημα από Morgan Stanley σε τράπεζες και ομόλογα

admin

Η καπιταλιστική απειλή για τον καπιταλισμό

admin

Το ισχυρότερο νόμισμα μειώνει το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

admin

DW: Χάνει η Γερμανία σε λάμψη ως επενδυτικός προορισμός

admin

Οι ρυθμιστές πρέπει να εξετάσουν αυστηρά το Bitcoin

admin

H Goldman Sachs, οι εκλογές και οι τρεις εκπλήξεις

admin

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της εξόδου των επενδυτών

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Το bail in, η Ευρώπη και η Lehman

admin

Η λιτότητα δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας

admin

Τα προβλήματα που δείχνουν οι αγορές για την Ευρωπαϊκή οικονομία

admin