Image default
Πρώτο Θέμα

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

INfernoΚαθώς η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας προσεγγίζει μια αναμέτρηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στον προϋπολογισμό της, οι δονήσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά πλήττουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας και απειλούν την οικονομική ανάπτυξη που θέλει η Ρώμη να τονώσει.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Ρώμης για την ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να προσελκύσουν αυστηρούς ελέγχους από τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες φοβούνται ότι το πραγματικό έλλειμμα θα μπορούσε να καταλήξει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα για μια χώρα με ήδη ανησυχητικό εθνικό χρέος. Η φλογερή ρητορική των 5 Αστέρων εναντίον αξιωματούχων της ΕΕ έχει τρομάξει ακόμη περισσότερο τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ο απόλυτος εγγυητής της σταθερότητας των ομολόγων στην ευρωζώνη – είναι απίθανο να στηρίξει μια κυβέρνηση που αψηφά την οικονομική ορθοδοξία του μπλοκ.

Οι μετοχές και τα ομόλογα υπέστησαν απότομες πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση της Ιταλίας σκόνταψε σε έναν προϋπολογισμό που φαίνεται ότι θα σπάσει τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Ρώμης δήλωσε ότι στοχεύει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, τρεις φορές αυτό που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Παρά τη σταθεροποίηση των αγορών από την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε ελαφρώς μικρότερα ελλείμματα μεσοπρόθεσμα, τα ιταλικά ομόλογα και οι τράπεζες παραμένουν υπό μεγάλη πίεση.

“Είναι κατι που σκοτώνει την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα. Και αυτό θα είναι ένα σοκ για την οικονομία », δήλωσε ο Nicola Nobile, οικονομολόγος με έδρα το Μιλάνο για την πρόβλεψη της εταιρείας Oxford Economics. Ο κίνδυνος, δήλωσε, είναι η επιστροφή της πιστωτικής κρίσης που έπληξε την ανάκαμψη της Ιταλίας μετά την κρίση της ευρωζώνης νωρίτερα αυτή τη δεκαετία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ .Ντράγκι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η πίστωση έχει καταστεί δαπανηρότερη στην οικονομία της Ιταλίας ως αποτέλεσμα των εντάσεων στην αγορά που τροφοδοτούνται από ρητορική αντι-ΕΕ που προέρχεται από τη Ρώμη. “Οι λέξεις έχουν δημιουργήσει κάποιες ζημιές”, δήλωσε ο κ. Draghi.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας εξακολουθούν να παραπέμπουν σε αξιωματούχους της ΕΕ που επιφορτίζονται με την επιβολή του δημοσιονομικού κανονισμού του μπλοκ. Απορρίπτοντας τις “απειλές από την Ευρώπη”, ο ηγέτης της Matteo Salvini ανέφερε την Τετάρτη μια έκφραση από έναν μαχητικό εθνικιστικό ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα που σημαίνει περίπου “δεν δίνω βιασμό”.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις ιταλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούσε να αντισταθμίσει την οικονομική ώθηση που η κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει μέσω δημοσιονομικών κινήτρων. Η κυβερνηση  θέλει να αυξήσει τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, εισάγοντας ένα καθολικό βασικό εισόδημα για τους φτωχούς και τους άνεργους, ενώ ο Σύνδεσμος θέλει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Καθώς τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του συνασπισμού από αμφότερα τα κόμματα παλεύουν με επιφυλακτικούς αξιωματούχους όπως ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, η κυβέρνηση έχει χάσει την προθεσμία του βάσει του ιταλικού νόμου για δημοσίευση δημοσιονομικών και οικονομικών προβλέψεων. Η χώρα υποτίθεται ότι θα υποβάλει στην ΕΕ λεπτομερές σχέδιο προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι ιταλικές τράπεζες

Έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να περιορισουν το βουνό τους με επισφαλή δάνεια, οι ιταλικές τράπεζες φέτος άρχισαν νέες δανειοδοτήσεις. Αλλά αυτή η προσπάθεια έχει παρεμποδιστεί από τις επαναλαμβανόμενες χρηματοπιστωτικές αναταράξεις των οποίων η τελευταία εβδομάδα ήταν μόνο η πιο πρόσφατη. Τον Αύγουστο, τα συνολικά δάνεια προς επιχειρήσεις και καταναλωτές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Ένωσης Τραπεζών.

“Οι τράπεζες περιορίζουν την πίστωση. Αγωνίζονται να αναπτύξουν τη ρευστότητα τους “, δήλωσε ο Mario Ravagnan, διευθύνων σύμβουλος της Ravagnan SpA, μιας μηχανολογικής εταιρείας κοντά στη Βενετία.

Η αναταραχή στην αγορά πλήττει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και τα κεφαλαιακά τους αποθεματα. Οι αποδόσεις των ιταλικών τραπεζικών ομολόγων έχουν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα. Την Πέμπτη, ένα ομολογιακό δάνειο που ληξεως  Jan. 2023 από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε στοιχεία ενεργητικού, ανεβηκε στο  2,67%, έναντι μόλις 1% όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το κόστος της ασφάλισης έναντι αθέτησης υποχρεώσεων ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων του χρέους της UniCredit, του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της Ιταλίας Intesa Sanpaolo SpA, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, σε ένα άλλο σημάδι ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις τράπεζες ως επικίνδυνες και πιθανόν απαιτούν υψηλότερο κοστος για μελλοντική χρηματοδότηση. Η UniCredit και η Intesa αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες δανειακές ανάγκες τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ορισμένες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Ο τομέας πρέπει επίσης να επιστρέψει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ (289 δισεκατομμύρια δολάρια) δανείων της ΕΚΤ που είναι απαιτητα το 2020-21.

 «Οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν σε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και αν η αβεβαιότητα των κυριαρχόντων οδηγεί σε μεγέθυνση των κινδύνων αγοράς, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να χορηγήσουν χρηματοδότηση σε προσιτές τιμές ή ακόμη και να εκδώσουν χρηματοδότηση», δήλωσε η Paola Biraschi, αναλυτής στην CreditSights.

Η αξία των ναυαγίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει ήδη διαβρώσει το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse. Λιγότερο κεφάλαιο καθιστά τις τράπεζες λιγότερο σε θέση να καταγράψουν τα επισφαλή δάνεια ή να κάνουν νέα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι οι Banco BPM SpA, η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA και η UBI Banca SpA, μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών της Ιταλίας, είναι οι πιο ευάλωτοι λόγω του μεγέθους της έκθεσής τους στο ιταλικό δημόσιο χρέος. Η MPS και η Banco BPM αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η UBI δήλωσε ότι μειώνει τις κρατικές ομολογίες της και παραμένει χαλαρή σχετικά με τις τρέχουσες αναταράξεις στην αγορά.

Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας κατέχει περισσότερα κρατικά ομόλογα από ό, τι οι ομολόγοι του στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Το ιταλικό δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του συνολικού ενεργητικού στις τράπεζες της χώρας, σε σύγκριση με περίπου 2% στη Γερμανία. Οι ιταλικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων φέτος, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Αυτό αφήνει τον κλάδο όλο και πιο εκτεθειμένο εάν επιδεινωθούν οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των λαϊκιστών ηγεμόνων της Ρώμης. “Η κατάσταση για τις τράπεζες είναι πραγματικά πολύ σκληρή”, δήλωσε ο Tom Kinmouth, στρατηγικός σταθερού εισοδήματος στην ABN Amro Bank.

Η ευρωζώνη είναι πολύ πιο σταθερή τώρα από την υπαρκτή κρίση της περιόδου 2010-12, όταν η κρίση σχεδόν κατέστρεψε το κοινό νόμισμα. Οι περισσότερες από τις εθνικές οικονομίες της αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, αν και με λιγότερη δυναμική από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι πολιτικές πιέσεις της περιοχής εξακολουθούν να επιδεινώνονται, καθώς οι ψηφοφόροι στρέφονται εναντίον των παλαιών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων που οικοδόμησαν τη σημερινή Ευρώπη. Αυτά τα κόμματα της κληρονομιάς κατηγορούνται ευρέως για προβλήματα όπως οι οικονομικές ουλές των ετών κρίσης, η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Σχετικα αρθρα

DW: Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για Novartis

admin

Οι εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης στήριξαν την οικονομία

admin

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

admin

Η σύγκρουση που μπορεί να βυθίσει το ευρώ

admin

Τα πολλά πρόσωπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων κερδίζουν ψήφους σε όλη την Ιταλία

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

admin

Ο δύσκολος χειμώνας για την Ελλάδα…

admin

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκίνησαν τον πόλεμο με την Ευρώπη

admin

Μη φοβού το ΔΝΤ

admin

Η δημοκρατική επανάσταση του Εμμανουέλ Μακρόν

admin

Είναι καιρός να εκκαθαρίσουμε τα κόκκινα δάνεια

admin

Η κεντροαριστερά της Ευρώπης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων

admin

Η ανεπιτυχής διάσωση της Ελλάδας

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές το 2017 σε ομόλογα και μετοχές

admin

Πόσο κοντά είναι η διόρθωση στις αγορές;

admin

DW: Εκτός γερμανικής προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα;

admin

Financial Times: Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας

admin