Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Φοβούνται νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία

Handelsblatt: Φοβούνται νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία

Στους φόβους των επενδυτών για νέα κρίση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Ιταλίας, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η εφημερίδα επισημαίνει στον πρόλογό της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε στα χρηματιστήρια Αθήνας και Μιλάνου ο τραπεζικός κλάδος, και κάνει λόγο για τρομακτικά δεδομένα στην περίπτωση της Ελλάδος, «όπου την περασμένη Τετάρτη υπήρξε υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη κατά 9%».

Ανάλογες είναι οι συνθήκες στην Ιταλία, στην οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα μέσα Μαΐου σημειώθηκαν απώλειες 37 δισ. ευρώ για όσους επένδυσαν σε μετοχές ιταλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Σύμπτωμα δυο διαφορετικών αιτιών»

«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών» τονίζει η Handelsblatt και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα – ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης – πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, τα θεσμικά όργανα θέλουν τώρα να επιταχύνουν με πιο επιθετικό τρόπο τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως «θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021, σε 35-40 δισ. ευρώ… ».

«Προβληματισμένοι οι επενδυτές»

Υπενθυμίζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2015. Οι επανειλημμένες εισφορές κεφαλαίου θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης τραπεζών της Αθήνας έχει ήδη χάσει περίπου το 60%.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο ανακούφισης για τις τράπεζες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Είναι σαφές ότι, σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ, δεν υπάρχει πλέον μια bad bank που θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και θα αγοράζει επισφαλή δάνεια από τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, των οποίων τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα τέλη του 2017 σε 86 δισ. ευρώ και τώρα είναι μόνο 40 δισ. ευρώ.

Οσο για την Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας, τονίζεται στο άρθρο.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

ΙΟΒΕ: Επανέρχεται σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2015

admin

Πιέσεις του ΔΝΤ για να κλείσει η «τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

admin

Οι επενδυτές θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους στην ευρωζώνη

admin

Η άλλη πλευρά της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης

admin

Το παιχνίδι της Ιταλίας με την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο

admin

Δε γλιτώνουν οι κύριες συντάξεις…

admin

Το πιο ισχυρό όπλο στους πολέμους του μέλλοντος: Το ψηφιακό χρήμα

admin

Μέρκελ: η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

admin

Το «άχρηστο» χαρτι της μετάδοσης αλλάζει όλο το παιχνίδι της Ελλάδας

admin

Στο μικροσκόπιο Μακρόν οι κοινωνικές παροχές

admin

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ απέτυχε στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων

admin

Η χειραγώγηση του νομίσματος της Ευρώπης

admin

DW: Ένα ακόμη δυνατό τουριστικό καλοκαίρι

admin

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

admin

Ντράγκι : Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, αδύναμη η αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin