Image default
Πρώτο Θέμα

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

Ο λόγος: Οι μετοχές, τουλάχιστον σύμφωνα με ένα σημαντικό δείκτη, είναι στο φθηνότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει τα τελευταία επτά χρόνια. Επίσης, η αγορά είναι αρκετά πιο ελκυστικά αποτιμημένη από ό,τι σε άλλες περιόδους πρόσφατα, όταν οι μετοχές αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Διπλή βουτιά

Η χρηματιστηριακή αγορά μόλις βίωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου

View

Ο δείκτης είναι ο λεγόμενος λόγος τιμή/κέρδη προς ανάπτυξη (PEG ratio), ο οποίος συγκρίνει την τιμή που οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τα αναμενόμενα κέρδη με το πόσο γρήγορα αναμένεται να αυξηθούν αυτά τα κέρδη. Η ακριβής εξίσωση είναι να διαιρέσει κανείς τον λόγο τιμών προς κέρδη της αγοράς με την αναμενόμενη αύξηση των κερδών. Την Τετάρτη, ο PEG του δείκτη S&P 500 μειώθηκε κάτω από τις 0,65 μονάδες, με βάση τις προβλέψεις για τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Κατά μέσο όρο για το έτος, ο δείκτης PEG είναι υψηλότερος, αλλά πρόσφατα μειώθηκε κάτω από το 1, και αυτός είναι ο χαμηλότερος ετήσιος μέσος όρος από τα τέλη του 2011.

Η ιδέα είναι ότι όταν τα κέρδη αυξάνονται ταχύτερα, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο γι ‘αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες έχουν υψηλότερο ποσοστό απόδοσης. Βάλτε 10 δολάρια σε μια εταιρεία που κερδίζει $1 το χρόνο και αυξάνει τα καθαρά κέρδη της κατά 10% ετησίως και η επένδυση θα διπλασιαστεί σε λίγο περισσότερο από επτά χρόνια, χρόνος ο οποίος αναλογεί σε αυτόν που θα χρειαστεί για να διπλασιαστεί μια επένδυση ύψους 12,75 δολαρίων σε μια εταιρεία που αυξάνει τα ίδια κέρδη κατά 20%. Ο θρύλος των αμοιβαίων κεφαλαίων Peter Lynch βοήθησε στο να γίνει δημοφιλής ο λόγος PEG.

Και τα κέρδη, που λαμβάνουν ώθηση από τις φορολογικές περικοπές και την καλή κατάσταση της οικονομίας, αυξάνονται γρήγορα τελευταία. Τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να εκτοξευτούν σχεδόν κατά 25% το 2018. Αυτή η υψηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών είναι ο λόγος για τον οποίο ο δείκτης PEG έχει βυθιστεί τόσο πολύ. Νωρίτερα φέτος, λίγο πριν η αγορά υποχωρήσει κατά 10% στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, ο λόγος PEG ήταν σχεδόν στο 2. Στα μέσα του 2015, όταν οι μετοχές υποχώρησαν υπό τους φόβους για την Κίνα και τις τιμές του πετρελαίου, ο δείκτης PEG είχε φτάσει έως και 15.

Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Ένας χαμηλός δείκτης PEG υποδηλώνει ότι η αύξηση των κερδών θα συνεχίσει να είναι τόσο δυνατή όσο είναι τώρα. Αυτό πιθανώς να μη συμβεί. Μέχρι το επόμενο έτος, με την εφάπαξ ώθηση από τις φορολογικές περικοπές να ξεθωριάζει, η αύξηση των κερδών αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μόλις κάτω από 12%. Βασίστε τις τρέχουσες τιμές μετοχών στα αναμενόμενα κέρδη του επόμενου έτους και ο δείκτης PEG θα αναρριχηθεί στο 1,3 ή ελαφρώς υψηλότερα από το 1,2 που διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο από το 1986, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι μετοχές βρίσκονται σε τιμές ευκαιρίας βάσει του λόγου PEG. Αλλά ο δείκτης αυτός βασίζεται στην πίστη. Και φέτος, ακόμη και αν η οικονομία έχει “ζεσταθεί”, οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο νευρικοί σχετικά με την αύξηση των εμπορικών εντάσεων, τον υψηλότερο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια. Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να δοκιμάζει την πίστη τους.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΚΤ στέκει ατάραχη απέναντι σε μια ιταλική τράπεζα που ζορίζεται

admin

DW: Αγωνία για τους πρόσφυγες του χειμώνα στην Ελλάδα

admin

Θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση η οικονομία της Ευρώπης;

admin

Οι νέοι πολιτικοί της Ευρώπης και η σκληρή μάχη με τη λιτότητα

admin

Αντιμετωπίζοντας την τέλεια καταιγίδα της Ευρώπης

admin

Πρώτο τεστ για το ασφαλιστικό εν μέσω επικοινωνιακής φουρτούνας

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

Στη Σμύρνη μάλλον το νέο εργοστάσιο της VW

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Ο Ντράγκι θα μιλήσει επιτέλους για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

admin

Startupper Θ. Παπαδημητρίου: Μην συνηθίσετε. Αγωνιστείτε να τα αλλάξετε όλα…

admin

Η Γερμανία καίει πάρα πολύ κάρβουνο

admin

Le Monde: Οκτώ χώρες έκαναν κλειστή λέσχη οικονομικών γερακιών στις Βρυξέλλες

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της νομισματικό ταμείο

admin

Πως η ΕΕ θα ελέγξει τις κινέζικες επενδύσεις

admin

Το Spiegel, ο Μούνχαου και τα ελληνικά ευρώ

admin

Η χαριστική βολή του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ

admin

DW: Η Ιταλία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

admin