Image default
Πρώτο Θέμα

Ένα βήμα πριν τον «γκρεμό» των ομολόγων η Ιταλία

italian retail banking1Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας μειώθηκε από την Moody’s σε ένα επίπεδο πάνω από τα σκουπίδια σχετικά με τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική ισχύ του έθνους και την παύση των σχεδίων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το πιστωτικό αποτέλεσμά μειώθηκε σε ένα επίπεδο στο Baa3 και η προοπτική μετατοπίστηκε σε σταθερό. Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την κατάσταση του προϋπολογισμού της χώρας, η οποία συνέβαλε στην εξάπλωση του τοπικού χρέους. Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω κάποιων συζητήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού της σχεδίου και την εκτέλεση μιας πράξης ανταλλαγής χρεών, με την πριμοδότηση απόδοσης για το ιταλικό χρέος έναντι των γερμανικών ομολόγων να ανεβαίνει σε επίπεδα του 2013.

Υπήρξε μια «ουσιαστική μεταστροφή της δημοσιονομικής στρατηγικής, με σημαντικά υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα προγραμματισμένα για τα επόμενα τρία χρόνια σε σύγκριση με προηγούμενες προσδοκίες», ανέφερε η Moody’s. Ο αξιολογητής σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμείνει γύρω στο 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, “ένα επίπεδο που καθιστά την Ιταλία ευάλωτη σε μελλοντικές εγχώριες ή εξωτερικές καταστροφές, ιδίως στην εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης”.

Ανέφερε επίσης ότι ενώ τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης υποστηρίζουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, δεν αποτελούν ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων “που θα άρει τη μέτρια αναπτυξιακή απόδοση της Ιταλίας σε σταθερή βάση”.

Το ευρώ διατήρησε τα κέρδη του την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση, καταλήγοντας στη μέση συναλλαγή της Νέας Υόρκης κατά 0,5% στα 1,1514 δολάρια. Τα ιταλικά ομόλογα έκλεισαν κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης.

Οι πωλήσεις σε ομόλογα έκαναν την απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ύψους 3,81% την Παρασκευή, αν και το επιτόκιο εκλεισε στο 3,48%, μετά από σχόλια του Pierre Moscovici της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι ευαίσθητοι στην πολιτικες  πιέσεις. Αξιωματούχοι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αντιπροσωπεύει “μια προφανή σημαντική απόκλιση” από τους κανόνες της ΕΕ.

Οι σταθερές προοπτικές αξιολόγησης από την Moody’s αντικατοπτρίζουν τους γενικά ισορροπημένους κινδύνους στο επίπεδο της Baa3, ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι η Ιταλία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά πιστωτικά πλεονεκτήματα που εξισορροπούν τις αποδυναμωτικές δημοσιονομικές της προοπτικές.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εντάσεις στο κυβερνητικό συνασπισμό πέντε μηνών σχετικά με πρόταση φορολογικής αμνηστίας, τροφοδότησαν σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα των κυβερνητικών πολιτικών και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. Η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2019, ακολουθούμενη από 1,6% και 1,4% τα επόμενα χρόνια.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ έχουν εδώ και καιρό δηλώσει ότι θα είναι δύσκολο για την Επιτροπή να μην απορρίψει τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας εάν οι στόχοι της κυβέρνησης παραμείνουν αμετάβλητοι, καθώς και ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% της παραγωγής και το αποκαλούμενο διαρθρωτικό έλλειμμα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΕ. Η Επιτροπή ζήτησε μικρότερα κενά για την Ιταλία να μειώσει το χρέος της, το οποίο ανέρχεται σε 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ  και το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Τον Αύγουστο, η  Moody’s επέκτεινε την αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, λέγοντας ότι έπρεπε να «βελτιώσει την προβολή» της δημοσιονομικής πορείας και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης. Είπε την Παρασκευή ότι αναμένει μεγαλύτερα ελλείμματα από την κυβέρνηση, σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ σε καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια.

Η S & P Global Ratings, η οποία κατατάσσει την Ιταλία δύο βαθμίδες πάνω από σκουπίδια, αναμένεται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της χώρας στις 26 Οκτωβρίου. Τον Αύγουστο, η Fitch άλλαξε τις προοπτικές του έθνους σε αρνητικές από σταθερές, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του εξωτερικού σε μια απόφαση που χειροκροτήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και αναφέρεται ως απόδειξη της αξιοπιστίας του οικονομικού της προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

Μέτρα σε 2 «δόσεις» για κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης!

admin

Η κρίση της Ευρώπης ξεκινά από το σπίτι

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

admin

Attica: Ο «βρώμικος» πόλεμος για την ανακεφαλαιοποίηση

admin

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή… ατυχήματος!

admin

Τι κάνει τους λαϊκιστές τόσο ελκυστικούς;

admin

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκίνησαν τον πόλεμο με την Ευρώπη

admin

Ισπανικές εκλογές: Νικητές ο Pedro Sanchez και το Ciudadanos

admin

Νέος πλανητάρχης ο Ντόναλντ Τραμπ

admin

Γιατι οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

admin

Ένας νέος δρόμος για τον οικονομικό φιλελευθερισμό

admin

Θεραπεύοντας τις πληγές της αποσχιστικότητας στην Ισπανία

admin

Η IPO της Saudi Aramco είναι εντελώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας

admin

Ο Macron, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

admin

ΕΥ: Ποια εμπόδια ορθώνονται στα σχέδια των εταιρειών για ΙPO

admin

Η επόμενη φάση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

admin

Γερμανικός Τύπος: Ανασχηματισμός Τσίπρα για τη μητέρα των μαχών

admin