Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ε.Ε ζητεί από την Ιταλία να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό της!

italybondsΗ Ιταλία δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σχέδιά της για μια απότομη αύξηση των δημόσιων δαπανών δεν θα απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ, στην επίσημη απάντησή της στις έντονες επικρίσεις των Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Ο υπουργός οικονομίας Giovanni Tria επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός -που αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ- απαιτήθηκε για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας.

“Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μακροοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα μη ικανοποιητικές μια δεκαετία μετά την έναρξη της κρίσης και θεωρεί απαραίτητη την επιτάχυνση της ανάπτυξης”, ανέφερε ο κ. Tria σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο κ. Tria πρότεινε επίσης ότι η Ιταλία θα μπορούσε να προσαρμόσει τα σχέδιά της εάν η ανάπτυξη υποχωρήσει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα “λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των καθορισμένων στόχων” εάν δεν επιτευχθούν φιλόδοξες οικονομικές προβλέψεις.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε την απάντηση της Ιταλίας. Αναμένεται να αποστείλει Ρώμη επίσημη αίτηση για νέο σχέδιο προϋπολογισμού την Τρίτη.

Αν συμβαίνει αυτό, θα ήταν το πρώτο αίτημα για ένα κράτος μέλος να ξαναγράψει το σχέδιο προϋπολογισμού του με  χρονοδιάγραμμα  τριών εβδομάδων για να απαντήσει η Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ρώμης ήταν “πρωτοφανής στην ιστορία” της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τη σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την κάλυψη των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κοινωνικών παροχών για τους φτωχούς και της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κ. Tria δήλωσε στην επιστολή του ότι τα σχέδια δεν θα “εκθέσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας ή των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κινδύνους. Πιστεύουμε, στην πραγματικότητα, ότι η ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας είναι επίσης προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας “, ανέφερε.

Η δημοσιονομική μάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και τα σχόλια των ηγετών του κυβερνώντος λαϊκιστικού συνασπισμού παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες ανησυχούν για τον κίνδυνο κατοχής ιταλικού χρέους. Το χρέος της χώρας, ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής, είναι το δεύτερο στην ευρωζώνη.

Ο Λούιγκι Ντι Μάιο, αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, είπε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση ήθελε να συμμετάσχει στην επιτροπή για τα δημοσιονομικά της σχέδια και δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Μετά τις παρατηρήσεις του, οι αποδόσεις για το ιταλικό χρέος, το οποίο είχε πέσει απότομα στις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την περικοπή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά την άφησε σε επενδυτική κατηγορία, άρχισε να ανακάμπτει.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού χρέους μειώθηκε κατά 27,9 μονάδες βάσης στο 3,307% στις πρώτες συναλλαγές. Η πτώση υποχώρησε στα 12,4bp μετά τις παρατηρήσεις του κ. Di Maio. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται.

Στην επιστολή προς την επιτροπή, ο κ. Tria ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι «η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα απορροφηθεί όταν οι επενδυτές γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες των μέτρων που προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού».

Ο Matteo Salvini, επικεφαλής της ένωσης, το άλλο λαϊκιστικό κόμμα του συνασπισμού, ανέφερε τα 400bp ως ένα όριο που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ανεχθεί.

Η Moody’s μείωσε την βαθμολογία της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα σε επίπεδο πάνω από την κερδοσκοπική κατάσταση ή “σκουπίδια”, την Παρασκευή. Ο οργανισμός αποκατέστησε επίσης τις προοπτικές του σε σταθερό, από αρνητικό.

Ορισμένοι επενδυτές φοβούνταν ότι η Moody’s θα μπορούσε να μειώσει την αξιολόγηση της Ιταλίας κατά περισσότερο από μία βαθμίδα ή να αφήσει τις προοπτικές της αρνητικές – ένα μήνυμα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν σε καλό δρόμο για να εισέλθει σε κατάσταση «σκουπιδιου».

“Με την επιφύλαξη της διατήρησης μιας πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού από την Moody’s (καθώς και μερικά πιο φιλόδοξα σχόλια από τις Βρυξέλλες), τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μια περίοδο προσωρινής ανακούφισης”, δήλωσε η Silvia Ardagna, αναλυτής της Goldman Sachs.

Ένας δεύτερος οργανισμός αξιολόγησης, η S & P, αναμένεται να επικαιροποιήσει τη θέση του στην Ιταλία την Παρασκευή, με υποβάθμιση των προοπτικών του από σταθερά σε αρνητικά.

Η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας επικρίθηκε έντονα από τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απορρίψουν τα σχέδια της Ρώμης αν δεν υπάρξει επανεξέταση.

“Η Αυστρία δεν είναι διατεθειμένη να σταθεί πίσω από τα χρέη άλλων κρατών, ενώ τα κράτη αυτά συμβάλλουν ενεργά στην αβεβαιότητα της αγοράς”, δήλωσε ο κ. Kurz. Η ΕΕ “πρέπει να δείξει ότι έχει μάθει από την ελληνική κρίση”, είπε.

Η Αυστρία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Hartwig Löger, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, δήλωσε ότι η πολιτική λαϊκιστικού χρέους της Ιταλίας θα “πάρει τους ομήρους της ΕΕ” εάν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν.

Σχετικα αρθρα

Εντείνεται η κινητικότητα στα αναψυκτικά

admin

Η νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις για οφειλές ελ. επαγγελματιών και επιχειρήσεων

admin

Το τηλεφώνημα και η συνάντηση που άλλαξαν τα σχέδια του Πάνου Καμμένου

admin

Οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο

admin

Ο κοροναϊός φρενάρει τον παγκόσμιο τουρισμό

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Οι αποκρατικοποιήσεις και η ροζ πραγματικότητα

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Αυστηρότερη επιτήρηση με το νέο μνημόνιο!

admin

Το Brexit αρχίζει να μοιάζει με μη Brexit

admin

Αυξημένες πωλήσεις οι έξι στις δέκα βιομηχανίες

admin

IOBE: Νέα ανάκαμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος

admin

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

admin

Η στροφή της Τουρκίας προς την ανατολή μπορεί να σταματήσει

admin

Τα πολλά πρόσωπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων κερδίζουν ψήφους σε όλη την Ιταλία

admin

Ο δρόμος προς τα εμπρός για την Ισπανία

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin