Image default
Πρώτο Θέμα

Ντράγκι: Θα υπάρξει συμφωνία Κομισιόν -Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ιταλίας-Κομισιόν εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η όποια μετάδοση είναι περιορισμένη ενώ αναγνώρισε ότι στην ΕΕ οι αβεβαιότητες επιμένουν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι οι αβεβαιότητες επιμένουν, ενώ αναφερόμενος στην Ιταλία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ρώμης- Κομισιόν και σημείωσε πως η όποια μετάδοση είναι περιορισμένη.

 Στους παράγοντες αβεβαιότητας ο κ. Ντράγκι προσδιόρισε τον εμπορικό πόλεμο Κίνας- ΗΠΑ, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς από τώρα ποιοι από αυτούς θα είναι προσωρινοί και ποιοι θα επιμείνουν. Ωστόσο, όπως είπε, κανείς από αυτούς τους παράγοντες δεν αναγκάζει προς το παρόν την ΕΚΤ να αλλάξει τις εκτιμήσεις ή τα σχέδιά της. 

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και τουλάχιστον για όσο διάστημα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων με τον μηνιαίο ρυθμό των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα βάλει τέλος στις αγορές, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε επίσης πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την επανεπένδυση των τίτλων που έχει αγοράσει για εκτεταμένο διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ρευστότητα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά επισήμανε πως συνεχίζουν να συμβαδίζουν με μια ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης και με σταδιακά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. 

O κ. Ντράγκι προειδοποίησε παράλληλα ότι παραμένουν οι ανησυχίες για τον προστατευτισμό στο εμπόριο, την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και την μεταβλητότητα. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι υποτονικός αλλά ενισχύεται και ότι οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος αυξάνονται. Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα προς το τέλος του έτους και θα αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, ανέφερε.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, εκτίμησε πως τα ρίσκα παραμένουν ισορροπημένα. 

Σχετικα αρθρα

BREXIT: Η Ελληνική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται – Στα 1,12 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Παίρνοντας μάθημα από το 2008 πριν την επόμενη κρίση

admin

Νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Γερμανία: Πώς ζει κανείς με τον κατώτατο μισθό;

admin

Πυκνώνουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας στο Βερολίνο

admin

Η απειλή της παγκόσμιας επιβράδυνσης κάνει τους επιχειρηματίες επιφυλακτικούς

admin

Το Eurogroup «ηρεμεί» τις αγορές

admin

Συρία: Η αμερικανική απόσυρση εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια

admin

Eπέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

admin

Ο Trump, η Ευρώπη, και η Μέση Ανατολή

admin

Οι σημαντικότερες διατάξεις του Μνημονίου για το εμπόριο

admin

FT: Φιλικές στην αγορά μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

admin

Ανοδικά για τέταρτο συνεχές έτος, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ: Μια «αιρετική» άποψη για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

admin

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για πτώση

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Handelsblatt: «Oχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης

admin