Image default
Πρώτο Θέμα

Αποχωρεί από την προεδρία του CDU η Μέρκελ

merkelΗ καγκελάριος δέχθηκε έντονες πιέσεις -μετά και το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Έσση- από τους συντηρητικούς να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. Η αντίδραση της καγκελάριου και το συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε σε ηγετικά στελέχη του CDU πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild αλλά και ανώτατη κομματική πηγή που επικαλείται το -.

Η καγκελάριος δέχθηκε έντονες πιέσεις σήμερα -μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση- από τους συντηρητικούς να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.

Το DPA μεταδίδει πάντως πως η κα Μέρκελ θέλει να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η κα Μέρκελ βρίσκεται στην ηγεσία του CDU από το 2000. Αν και παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς της Γερμανίας, το αδελφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών από καιρό τής ζητά να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή της.

Οι ιστορικές απώλειες για CDU και SPD

Την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους εξασφαλίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι στην Έσση.

Σε μια δραματική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, το κρατίδιο οδεύει να έχει -για πρώτη φορά- εξακομματικό Κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές.

Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013), εξασφαλίζει 40 έδρες, οι Πράσινοι με 19,8% ( 8,7) 29 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το ίδιο ποσοστό, 19,8% (-10,9) ισάριθμες έδρες. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με 13,1% ( 9), εξασφαλίζει με άνεση την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου όπου ιδρύθηκε το 2013, με 19 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 7,5% ( 2,5), θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% ( 1,1) από 9.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο για τα τελευταία -τουλάχιστον- 50 χρόνια. Στην κούρσα για τη δεύτερη θέση, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Πράσινοι συγκέντρωναν μόλις 94 ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).

Ο κ. Μπουφιέ και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το νέο, άσχημο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες σημαίνει ότι αυξάνεται η εσωκομματική πίεση στην πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Στις πρώτες της δηλώσεις η Αντρέα Νάλες δήλωσε στο Βερολίνο ότι η «κατάσταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να επιλύσουν το ταχύτερο τις διενέξεις ως προς την πολιτική κατεύθυνση αλλά και τα πρόσωπα». Η πρόεδρος του SPD υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εναποθέσει τη μοίρα του κόμματος στα χέρια των Συντηρητικών: «Θα πρέπει να αλλάξει κάτι στους Σοσιαλδημοκράτες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Διαπιστώνω ωστόσο ότι δεν διαθέτουμε πια χρονικά περιθώρια». Η Αντρέα Νάλες πρόσθεσε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο θα πρέπει να καταθέσει έναν οδικό χάρτη με τους κυβερνητικούς στόχους. Από την εφαρμογή του, θα δούμε στα μέσα της κυβερνητικής θητείας αν έχει νόημα για μας μια συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση».

Σχετικα αρθρα

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα capital controls

admin

ΕΛΠΕ: Το μυστήριο των «χαμένων» 72 εκατ. λίτρων καυσίμων

admin

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο μετά την κρίση

admin

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ

admin

Αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017

admin

«Απόβαση» αγροτών στη Αθηνα

admin

Πώς να εξαφανίσεις μια οικονομία

admin

Τα προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να γίνουν της Βρετανίας

admin

Ακίνητα : Που θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης και τι θα αλλάξει με τους φόρους

admin

Το σχέδιο του Τραμπ για το εμπόριο είναι μια επικείμενη καταστροφή

admin

Περαιτέρω συρρίκνωση καταγράφει κατά το τρέχον έτος η βιομηχανία μεταφορικών μέσων

admin

Η ΕΕ μειώνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,5%

admin

Αισιοδοξία από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων

admin

3 ελληνικές εταιρείες και 6 πολυεθνικές πρωταθλητές για το εργασιακό τους περιβάλλον στην Ευρώπη

admin

Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα

admin