Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη στην Ιταλία…

bloo2Οι ηγέτες της Ευρώπης ασχολούνται με μια μεγάλη αντιπαράθεση με την Ιταλία, προσπαθώντας να εξαναγκάσουν τη λαϊκιστική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο δαπανών του προϋπολογισμού. Αλλά πόσο μακριά μπορούν να πάνε; Μπορούν να διακινδυνεύσουν να βγάλουν την Ιταλία από τη νομισματική ένωση;

Κρίνοντας από τις εκθέσεις των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, έχουν ισχυρό κίνητρο να επιδιώξουν συμβιβασμό.

Η εξέταση των τρεχουσών τραπεζών μπορεί να είναι χρήσιμη για την κατανόηση της συμπεριφοράς της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο πιο σημαντικών μελών της ευρωζώνης. Όταν, για παράδειγμα, αποκαλύψεις για τη δημοσιονομική κακοδιαχείριση της Ελλαδας προκάλεσαν κρίση το 2010, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είχαν  περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ελληνικές επενδύσεις, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Αυτό έδωσε στις κυβερνήσεις τους άφθονους λόγους να προσφέρουν στην Ελλάδα το οικονομικό βοήθημα  που χρειαζόταν για να επιβιώσει. Αλλά πέντε χρόνια αργότερα, όταν μια νέα αριστερή κυβέρνηση προσπάθησε να επαναστατήσει την αυστηρότητα που είχαν επιβάλει, οι εκθέσεις τους είχαν μειωθεί σε λιγότερο από 8 δισεκατομμύρια δολάρια – και αποδείχθηκαν πολύ πιο πρόθυμες να αφήσουν την Ελλάδα να φτάσει στο χείλος.

bloo1Πόσο διακυβεύονται οι τράπεζες στην Ιταλία; Πολύ. Από τον Ιούνιο, τα γαλλικά ιδρύματα είχαν περίπου 316 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιταλικές επενδύσεις, σύμφωνα με το BIS. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό, τι είχαν στην Ελλάδα. Οι απαιτήσεις των γερμανικών τραπεζών στην Ιταλία, ύψους 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μικρότερες, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αποτελεί απειλή για τις τράπεζες, επειδή υπονομεύει τις τιμές των κρατικών ομολόγων και αποδυναμώνει τους ιταλούς αντισυμβαλλομένους. Αλλά ένα αδιέξοδο που τελικά ώθησε την Ιταλία εκτός της νομισματικής ένωσης θα ήταν πολύ χειρότερο, υποτιμώντας απότομα όλες τις ιταλικές θεσεις των τραπεζών.

Φυσικά, η διατήρηση των τραπεζών στη ασφάλεια της ΕΕ  δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ιταλία επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. Η έξοδος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ηπειρωτικής Ευρώπης θα απειλούσε την ύπαρξη της ίδιας της νομισματικής ένωσης. Αλλά προσπαθώντας να μαντέψει τι μπορούν να κάνουν οι ηγέτες της Ευρώπης, είναι χρήσιμο να μάθουμε πού είναι τα χρήματα.

Σχετικα αρθρα

Die Zeit: Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων

admin

Eκρηκτικό photo finish +1,42%, με τις τράπεζες στο +4,44%

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Brexit: Η αντίστροφη μέτρηση έως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

admin

Η ανεπιτυχής διάσωση της Ελλάδας

admin

Ο κ. Τσίπρας περνά τον Ρουβίκωνα….

admin

Σημίτης: Πιθανή η έξοδος από το €

admin

Σχεδόν αδύνατη γίνεται η πρόσβαση των ελληνικών ΜμΕ στη χρηματοδότηση

admin

Αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των ζωνών, μειώσεις στο 23% -Αλλαγές σε τουριστικές περιοχές

admin

Μαδρίτη και Καταλονία… στα άκρα

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

ΕΚΤ: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

admin

Δειλά σημάδια εξομάλυνσης των κεφαλαιαγορών

admin

Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

admin

Alpha Bank: Ποιες εξαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

admin

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

admin

Ε.Ε: Στην κόψη του ξυραφιού το ταμείο ανάκαμψης

admin