Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), το κυβερνοέγκλημα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες , όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωσή της, θέτοντας τις εποπτικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μείωσε τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, αλλά ενισχύονται οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου – από τον προστατευτισμό έως ένα σκληρό Brexit και μία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η ΕΚΤ που εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. «Σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε σημαντική μείωση των κινδύνων από τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της ευνοϊκής κυκλικής δυναμικής… Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των τραπεζών και τις κυβερνοεπιθέσεις», σημειώνεται.

‘Αλλος σημαντικός κίνδυνος είναι η επίπτωση από τα χαμηλά επιτόκια – ρεκόρ στην κερδοφορία των τραπεζών. Αναφορικά με το Brexit, η ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία λίγους μόλις μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ετοιμότητα των τραπεζών για το Brexit παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα προετοιμασθεί περαιτέρω για να αναλάβει την άμεση εποπτεία μίας σειράς ιδρυμάτων που αναγνωρίζονται πρόσφατα ως σημαντικά λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που θα προκαλέσει το Brexit».

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τονίζει ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά τη σημαντική πρόοδο που έγινε φέτος και θα ελέγξει διεξοδικά τις πρακτικές δανειοδότησης για να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους. Θα προχωρήσει, επίσης, σε στοχευμένο έλεγχο των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για τον υπολογισμό του κινδύνου.

Σχετικα αρθρα

FT: Eνδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

admin

Σχεδόν αδύνατη γίνεται η πρόσβαση των ελληνικών ΜμΕ στη χρηματοδότηση

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται δολάριο

admin

Πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές για την Ελλάδα

admin

Περαιτέρω συρρίκνωση καταγράφει κατά το τρέχον έτος η βιομηχανία μεταφορικών μέσων

admin

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε “ΒΒ-” από “B+”

admin

Το δίλημμα για το «βουνό» του παγκοσμίου χρέους

admin

Γιατί το Eurogroup θα πει Nein…

admin

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

admin

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

admin

Βόμβα από ΔΝΤ: Κούρεμα χρέους ή σκληρά μέτρα

admin

Ο Άλλος ΣΥΡΙΖΑ….

admin

Κι όμως η Μέρκελ συμπαθεί τον Τσίπρα…

admin

Η Ιταλία μαθαίνει ενώ η οικονομία της Ελλάδας βουλιάζει

admin

Ο «απροσδιόριστος» πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας!

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

Ανύπαρκτη πλέον η πολιτική πρόθεση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

admin

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

admin