Image default
Πρώτο Θέμα

Markit: Κατέβασε «ταχύτητες» η ελληνική μεταποίηση

Markit: Κατέβασε «ταχύτητες» η ελληνική μεταποίηση

Σταθερή βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, υπέδειξαν τα στοιχεία έρευνας της IHS Markit, παρότι η τιμή του κύριου δείκτη PMI υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, η οποία ήταν ωστόσο σημαντική.

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής παρέμεινε σημαντικός τον Οκτώβριο, παρότι ασθενέστερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε στο ξεκίνημα του έτους.

Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, παρότι εξασθένησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Παρομοίως, οι νέες εργασίες που έλαβαν οι εταιρείες, οι οποίες εξετάζονται, αυξήθηκαν με σχετικά σταθερό ρυθμό, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε 15 μήνες. Η αύξηση αποδίδεται στη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις αγορές του εξωτερικού οδήγησε τις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στη μείωση των τιμών χρέωσης τον Οκτώβριο. Η μείωση των τιμών εργοστασίου ήταν η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, παρότι, σε γενικές γραμμές, ήταν μόλις οριακή. Η μείωση των τιμών εκροών συνέβη παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δριμεία αύξηση της επιβάρυνσης κόστους, λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και καυσίμων. Η πίεση ήταν επίσης εμφανής στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Η σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ώθησε τις εταιρείες στο να αυξήσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς οι αγορές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών, η τρίτη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι κατασκευαστές κατέγραψαν ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση στο εργατικό δυναμικό, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών συρρικνώθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. Οι ελληνικές εταιρείες αύξησαν επίσης τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, λόγω της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών.

Τέλος, τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησαν καταγράφοντας χαμηλό 13 μηνών. Αν και σε επίπεδο υψηλότερο από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας, οι εταιρείες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός αναφέρθηκαν συχνά ως παράγοντες που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχετικα αρθρα

Πιόνι στα χέρια της Μόσχας η Άγκυρα για την ενεργειακή της πολιτική

admin

65% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι

admin

Γερ. Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

admin

Η κληρονομιά που αφήνει ο Ντράγκι και το μέλλον της Ευρωζώνης

admin

XA:Θετική τάση με -0,58% και πολύ αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές…

admin

Τι κρύβουν οι μυστικοί φάκελοι των swaps

admin

Οι Ευρωπαίοι πάνε σε εκλογές

admin

Ο κόσμος στην «κόψη του ξυραφιού»

admin

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να προστατέψει τη δημοκρατία της

admin

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Η σταθερότητα της Ευρωζώνης για άλλη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο

admin

Το Brexit, η στερλίνα και το «no-deal» σενάριο

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin

Ο δρόμος προς την δραχμή…

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Η αναμονή των γερμανικών εκλογών είναι σαν να περιμένουμε τον Γκοντό

admin