Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ «πέφτει», το ευρώ ανεβαίνει…

merkel1Ένας από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές  είναι ενθουσιασμένος από την πολιτική παρακμή της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να φτάσει τα 1,32 δολάρια, αντλώντας δύναμη από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενδεχόμενου πολιτικού αποτελέσματος, όπου ο Φρίντριχτ Μέρζ διαδέχεται την Μέρκελ ως αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ευρώ, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τον περασμένο μήνα, ο Merz συγκαταλεγόταν μεταξύ των υπογραφόντων ζητώντας πανευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας και μια «δημοσιονομική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξυπηρετεί τη συνοχή και τη βιωσιμότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ».

 Ο Merz “έχει τοποθετηθεί με πρόγραμμα ένταξης υπέρ της ΟΝΕ που ξεπερνάει τη θέση της Merkel”, έγραψε ο Hans Redeker, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Morgan Stanley. “Αν αυτή η συζήτηση μετατραπεί σε συγκεκριμένη βασική πολιτική για την πολιτική της ΟΝΕ, το ευρώ είναι πιθανό να φτάσει πολύ υψηλότερα”, ανέφερε ο Redeker, αναφερόμενος στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι προέβλεπαν στην αρχή του έτους ότι το ευρώ θα ανέλθει σε 1,33 δολάρια το 2019, τώρα προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 1,32 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, επίπεδο που δεν επιτεύχθηκε από τον Αύγουστο του 2014. Η πρόβλεψη αυτή καθιστά την τράπεζα των ΗΠΑ πιο δημοφιλή σε μια έρευνα του -, και συγκρίνεται με μια μέση πρόβλεψη των 1,25 δολαρίων.

Εάν η Γερμανία υιοθετήσει μια θέση πιο ευθυγραμμισμένη με του Macron, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή για ένα νόμισμα που έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας έχουν βαρυνει. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο αυξανόμενος λαϊκισμός στην περιοχή μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την υπόθεση για περαιτέρω ενσωμάτωση, αντί να την μειώσει.

Το ευρώ κυμάνθηκε γύρω στο 1,1400 δολάρια στο Λονδίνο την Τρίτη, έχοντας μειωθεί στα $ 1,1302 στις 31 Οκτωβρίου, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την ολοκλήρωση της ευρωζώνης και η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των κρατών μελών βοήθησαν να τεθουν σε κίνδυνο οι προσπάθειες των πολιτικών ιθυνόντων να καταστήσουν το ευρώ ένα αποθεματικό νόμισμα για να ανταγωνιστεί το δολάριο τα τελευταία χρόνια. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του από την κρίση χρέους της περιοχής το 2011.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να εγκαταλείψει ως επικεφαλής του CDU και δεν θα τρέξει για άλλη θητεία ως καγκελάριος όταν η θητεία της θα λήξει το 2021. 

Σχετικα αρθρα

Ελπιδοφόρα μηνύματα δίνει ο παγκόσμιος κλάδος καταναλωτικών προϊόντων

admin

Πώς η Τουρκία εκβίασε την ΕΕ

admin

DW: Η Γερμανία αναζητεί ταυτότητα

admin

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin

Mark Mazower: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, λοιπόν, αποτύχει…

admin

Πάνε για δυνατό finish oι αγορές;

admin

Τεχνολογικοί «κραδασμοί» στην Αμερική

admin

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο προϋπολογισμός του 2020

admin

Νερό στο κρασί της έβαλε η Ιταλία

admin

Τα τρία σενάρια προ της σύγκρουσης

admin

Νέα γκάλοπ: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% έως 2,5%

admin

Handelsblatt: Σχέδιο ελάφρυνσης χρέους από τον ESM και τη Γαλλία -Με ρήτρα ανάπτυξης

admin

Σκληρό πόκερ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό

admin

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

admin

Μπορεί η Γερμανία να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη;

admin