Image default
Πρώτο Θέμα

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

Νέο διπλό πλήγμα δέχθηκε την Πέμπτη η Ρώμη, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το ΔΝΤ καθώς, οι εκτιμήσεις τους σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές της ιταλικής κυβέρνησης. Απαντώντας, στην Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία έκανε λόγο για λάθος εκτιμήσεις…

Η απάντηση της Ιταλίας στη Κομισιόν

Συγκεκριμένα, άκρως αντίθετες με το πόρισμα της Ιταλικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, σχετικά με το ιταλικό έλλειμμα.

Απαντώντας στην Κομισιόν, ο Τζιοβάνι Τρία, τόνισε με έμφαση ότι «οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου του προϋπολογισμού».

Παράλληλα τόνισε ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προβεί σε ανακοινώσεις κατά τις οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Κόντε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια στιγμή εκτιμά ότι το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 θα είναι στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, που το ύψος του ελλείμματος δεν θα ξεπερνά το 2,4%.

Τι προειδοποιεί το ΔΝΤ στην Ιταλία

Από την πλευρά του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποίησε την Ιταλία ότι πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα όσο η οικονομική της ανάπτυξη, αν και επιβραδυνόμενη, συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική της.

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», επισήμανε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης και στη συνέχεια πρόσθεσε : «Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία».

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020, δηλώνοντας ότι «Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξανά δημιουργήσουν ‘μαξιλάρια’ για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin