Image default
Πρώτο Θέμα

Ενας Ιταλός στο τιμόνι εποπτείας των τραπεζών

Ενας Ιταλός στο τιμόνι εποπτείας των τραπεζών

Τον Ιταλό Αντρεα Ενρια διάλεξε για νέο πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ενρια τελικά υπερίσχυσε της άλλης ισχυρής υποψηφίου Σάρον Ντόνερι. Πρόκειται για σημαντική νίκη της Ιταλίας σε μια χρονική περίοδο που οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Πλέον ο 57χρονος Ενρια θα προσκληθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δημόσια ακρόαση.

Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως αναμένεται, ο Ενρια θα διαδεχτεί την Ντανιέλ Νουί ως επικεφαλής του SSM από τις αρχές του 2019. Η θητεία του προέδρου του SSM είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Με την απόφαση αυτή ανακατεύεται ξανά η τράπουλα και για τη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις της ΕΚΤ. Στις αρχές Ιουνίου 2019 ολοκληρώνεται η θητεία του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ από το Βέλγιο. Τη θέση αυτή μπορεί να διεκδικήσει τώρα με αξιώσεις ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, κάτι που μάλλον δεν θα γινόταν εάν είχε επιλεγεί η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ντόνερι για τον SSM. Πλέον δεν φαίνεται άλλος ιταλός ικανός να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ, καθώς η θητεία του Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019. Υποψήφιοι φέρεται να είναι μεταξύ άλλων ο Ερκι Λικάνεν από τη Φινλανδία, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό από τη Γαλλία, ο Λέιν, ο Γενς Βάιντμαν από τη Γερμανία, ο Ολι Ρεν από τη Φινλανδία και ο Μπενουπά Κερέ από τη Γαλλία.

Το παρασκήνιο

Η υπόθεση της επιλογής επικεφαλής του SSM πήρε αρχικά απροσδόκητη τροπή έπειτα από εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα, το οποίο έφτασε στο -. Το δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου είχε τίτλο «Η κορυφαία υποψήφιος της ΕΚΤ κερδίζει πόντους πρώτα για το φύλο και μετά για την εμπειρία». Βασίζεται δε στην έκθεση αξιολόγησης των υποψηφίων από τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2018.

Η επιστολή αποτελούσε σύνοψη των συμπερασμάτων των ευρωβουλευτών που εξέτασαν κεκλεισμένων των θυρών τους βασικούς υποψηφίους για την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Στην επιστολή αυτή ο Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι φαβορί και πως οι γνώμες για αυτούς είναι ισορροπημένες και μοιρασμένες. Η επιστολή συνέχιζε πως όσοι προτιμούν τον Ενρια δίνουν έμφαση στην «προστιθέμενη αξία της μεγαλύτερης εμπειρίας του» και ότι «όσοι προτιμούν την Ντόνερι υπογραμμίζουν τη σημασία της διασφάλισης της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων και της προώθησης υποψηφίων που είναι γυναίκες».

Με τη σειρά του το «Politico» έδωσε συνέχεια στην υπόθεση επικαλούμενο «τρεις ευρωβουλευτές με επιρροή» όπως τους χαρακτήρισε, που ζήτησαν από την ΕΚΤ πριν από την ψηφοφορία να μη λάβει υπόψη τον συνάδελφό τους Γκουαλτιέρι, ο οποίος «υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ισότητας των φύλων».

Σχετικα αρθρα

Μετρημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

«Απόβαση» αγροτών στη Αθηνα

admin

SZ: Θεαματική κωλοτούμπα της Ρώμης για το έλλειμμα -Κόστισε δισ. στους Ιταλούς το αντάρτικο

admin

Λέγοντας ναι στην Ευρώπη

admin

Οι εργασιακοί κλάδοι με τις υψηλότερες αμοιβές και τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων στην Ελλάδα

admin

Μία παραπλανητική ηρεμία…

admin

Μετά το Παρίσι

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

ΧΑ: Μηνιαία πτώση 3,54% για ΓΔ και 5,58% για Τράπεζες

admin

Ένας χρόνος πριν από το Brexit

admin

Ο Μακρόν κερδίζει την καρδιά των γάλλων επιχειρηματιών

admin

Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να ανησυχήσει για τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

admin

H Ευρώπη και οι … φόβοι των Ελβετών

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

Ποιος φοβάται τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”;

admin

Γερμανία: τελειώνει η περίοδος των παχιών αγελάδων

admin