Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων λόγω Ιταλίας

Italian referendum 717721Όσο η  διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και Ιταλίας δεν βρίσκει μία λύση τόσο οι αναταράξεις στις  αγορές ομολόγων  θα συνεχίζονται  προκαλώντας προβληματισμό και στη χώρα μας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σήμερα διαμορφώνονται στο 3,44%, έχοντας σημειώσει την μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση του τελευταίου μήνα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εδώ και μέρες σημειώνει άνοδο και σήμερα φτάνει το 4,36%, (1 μ.μ) με άνοδο 0,8% και στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Την ίδια στιγμή, η απόδυση στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα υποχωρεί στο 1,941% , ενώ τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται πλέον κάτω από το 1%.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για το ενδεχόμενο κρίσης, προκειμένου να προστατεύσουν τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Messangero, οι πέντε κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας, θα προχωρήσουν σε ένεση ρευστότητας ύψους 2,75 δισ. ευρώ στο διατραπεζικό ταμείο για την προστασία των καταθέσεων ((interbank deposit protection fund -Fitd).

Αυτές οι εξελίξεις έχουν εντείνει την ανησυχία για την υγεία των ιταλικών τραπεζών, όπως αναφέρει το -, Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Intesa Sanpaolo, UniCredit , Banco BPM, Ubi Banca and Banca Monte dei Paschi di Siena, συμφώνησαν να συνεισφέρουν ποσό 550 εκατ. ευρώ η καθεμία στο ταμείο.

Όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση στην Ιταλία ολοένα και επιδεινώνεται, με την οικονομία της να φλερτάρει με την ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο και την ανησυχία γύρω από τις ιταλικές τράπεζες να αυξάνεται, λόγω και του ύψους των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και το spread έναντι των γερμανικών έχουν αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες και έτσι να αυξήσει το έλλειμμα της χώρα, μπαίνοντας έτσι σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν. Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν για το έλλειμμα της χώρας είναι ανακριβείς και ελλιπείς.

Πάντως, η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα σε τράπεζα. “Θα παρέμβουμε σε 15 λεπτά, εάν χρειαστεί” δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, με τον Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να προειδοποιεί πως “το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι η πραγματική οικονομία και η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ οι ιταλικές τράπεζες αγόρασαν σημαντικό όγκο κρατικών ομολόγων”.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στη Βρετανία την πόρτα της εξόδου

admin

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

admin

Λεφτά υπάρχουν. Αλλά για ποιους;

admin

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης

admin

Οι “εθισμένοι στο χρέος” γίγαντες των ΗΠΑ

admin

Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργαστεί με τον Μακρόν

admin

Més que un Club: γιατί η Barça είναι μια δύναμη καταλανικού εθνικισμού

admin

Στο κόκκινο η λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

admin

EUROBANK: Ανάπτυξη 1,8% το 2018

admin

Οριακά αυξημένο τζίρο εμφάνισαν 1.043 επιχειρήσεις το 2014, σύμφωνα με την Icap

admin

Tο παράλληλο σύμπαν του Πούτιν

admin

Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα ωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

admin

Ο νέος ασθενής της Ευρώπης έχει πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin

Η Κίνα ο μεγάλος κερδισμένος του Δρόμου του Μεταξιού

admin

Η Ουκρανία είναι μία δοκιμασία για την αμερικανική δύναμη

admin

Ποια γαλλό-γερμανική ατμομηχανή….

admin

X.Σταϊκούρας: Το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας

admin