Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ρώμη βάζει «φωτιά» σε Βρυξέλλες και Αθήνα

bonds money and stuffΗ αναταραχή στην Ιταλία αλλά και η «αποβολή» των 3 ελληνικών τραπεζών από την Morgan Stanley  βάζει εκ νέου φωτιά στις αγορές σήμερα με εύκολο στόχο τόσο τα ελληνικά ομολόγα όσο και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετους ομόλογου έσπασε στις 12.00 το φράγμα του 4.50% εντείνοντας τις ανησυχίες για το πότε τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.  Ταυτόχρονα το ιταλικό δεκαετές έσπασε και αυτό το φράγμα του 3,5% προκαλώντας ρίγη τόσο στην Ρώμη όσο και στις Βρυξέλλες που βλέπουν να πλησιάζει ένα τρομακτικό αδιέξοδο. ( http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/163715-oi-laikistes-tis-italias-ksekinisan-ton-polemo-me-tin-evropi)

Το τελεσίγραφο επεστράφη. Η κίνηση της Κομισιόν να ζητήσει για πρώτη φορά στα χρονικά από ένα κράτος-μέλος να ξαναγράψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του, απαντήθηκε με την εξίσου πρωτοφανή απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μείνει αμετακίνητη.

Η προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου που είχαν θέσει τα ευρωπαϊκά όργανα παρήλθε, με το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο να επιβεβαιώνει ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 παραμένει στο 2,4% (έναντι δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για 0,8%) και η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% – ενώ η Κομισιόν έχει ήδη εκτιμήσει μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ και άρα επιδείνωση του ελλείμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός που έχει ανάγκη η χώρα για να ξαναπάρει μπροστά, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, υποσχέθηκε να υπερασπισθεί το προσχέδιο σαν να επρόκειτο για αγώνα ράγκμπι.

Χρηματιστήρια

Η ανακοίνωση για τη νέα σύνθεση των δεικτών του MSCI χθες βράδυ, όπου και αφαιρέθηκαν τρεις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς από τον MSCI Greece Standard προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στις μετοχές, αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Beta Securities. Και μπορεί στο “κάδρο” των απωλειών να βρίσκεται και η Πειραιώς, αλλά για την τελευταία η αγορά είχε λίγο έως πολύ προετοιμαστεί, αφού η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, όλες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών πρέπει να αναμένονται για τη συνέχεια. Μάλιστα, η Societe Generale τοποθετεί τις εκροές στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και για την Εθνική Τράπεζα τα 23, 34 εκατ. δολ. ή τα 39,87 εκατ. μετοχές.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του οίκου Morgan Stanley CI να υποβαθμίσει τις μετοχές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης – επειδή η χρηματιστηριακή αξία των τριών τραπεζών είχε ήδη συρρικνωθεί δραματικά με τη μεγάλη πτώση του τελευταίου τριμήνου. Οι τρεις μετοχές διαγράφονται από τον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece και μεταφέρονται/-υποβιβάζονται στον μικρότερης σημασίας MSCI Small Cap. .

Η υποβάθμιση της Πειραιώς αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από την αγορά – γι αυτό η μετοχή της υποχωρεί λιγότερο σήμερα. Εκπληξη αποτελεί η διαγραφή της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες τώρα «πληρώνουν μια κι έξω» τις συνέπειες.

Σχετικα αρθρα

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

admin

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

admin

Λαϊκισμός: ο πολιτισμός ξεπερνάει το ευρώ

admin

Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Εκλεισαν συνολικά 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις!

admin

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

«Καταιγίδα» ανασφάλειας σαρώνει τα ομόλογα του Νότου

admin

SZ: Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο από την… πίσω πόρτα

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Ε.Ε – Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού…

admin

Το Ιράν και ο “πανικός” γύρω από το πετρέλαιο

admin

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – Ι

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Σταματήστε να αμφιταλαντεύεστε για την Ελλάδα

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (ΙΙ)

admin

ΣΟΚ: Εκλογές με λίστα στις 7 Ιουνίου…

admin