Image default
Πρώτο Θέμα

FAZ: Πιο πιθανό ένα σκληρό Brexit

brexit 1Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Brexit αποτελούν το κεντρικό θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί τις παλινωδίες από το Λονδίνο, οι οποίες τερματίζουν την εξαιρετικά βραχύβια αισιοδοξία που υπήρξε χθες για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει: “Οι ευρωπαίοι εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου πίστεψαν ότι ολοκληρώθηκε ένας σημαντικός γύρος στον δρόμο προς το Brexit, δεδομένου ότι το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει το σχέδιο της συμφωνίας εξόδου (σ.σ. Brexit). Υποτίθεται. Ωστόσο, με κάθε παραίτηση που γίνεται γνωστή από το Λονδίνο εντείνεται και πάλι το αίσθημα απαισιοδοξίας. Ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο χωρίς συμφωνία, να υπάρξει δηλαδή ένα ‘σκληρό Brexit’ όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά είναι ίσως μεγαλύτερος από ποτέ. Από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο με απογοήτευση και πικρό ρεαλισμό, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική λύση. Όμως ούτε καν όσοι αρέσκονται να πιστεύουν στον βρετανικό πραγματισμό δεν θα πόνταραν πολλά χρήματα ότι θα βρεθεί μια τέτοια λύση”.

Η Die Welt κάνει λόγο για αυταπάτες από τις οποίες πάσχει, όπως γράφει, η βρετανική κοινωνία. “Απέναντι σε όνειρα και ουτοπίες, σε ψευδαισθήσεις και ελκυστικά συνθήματα, ένας λογικός άνθρωπος σαν την Τερέζα Μέι δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα –κι αυτό στη χώρα του πραγματισμού! Η πλειοψηφία της βρετανικής κοινωνίας ζει εδώ και αρκετό καιρό στο βασίλειο των ψευδαισθήσεων. Προφανώς χρειάζεται μια πρόσκρουση για να ξυπνήσει. Κανένας Ευρωπαίος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για αυτό. Όχι επειδή οι Βρετανοί θα πάψουν να εμβάζουν στην ΕΕ επτά δις ευρώ ετησίως. Το καταστροφικό της υπόθεσης είναι ότι θα μειωθεί δραστικά η ισχύς της Δύσης”, επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, καλώντας Γερμανία και Γαλλία να οικοδομήσουν τάχιστα μια τριμερή συμμαχία με τη Μ. Βρετανία.

Στη γραμμή της προσέγγισης με το Λονδίνο κινείται και το σχόλιο της Hamburger Abendblatt, και μάλιστα με ακόμη πιο τολμηρό τρόπο: “Ήρθε η ώρα να γίνει στους Βρετανούς μια πρόταση που θα είναι καλύτερη από κάθε είδους Brexit. Το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της αποχώρησης, αλλά των όρων της παραμονής. Η Ευρώπη δεν θα επεδείκνυε αδυναμία, αλλά ισχύ εάν συζητούσε για θέματα που παλαιότερα είχαν κάνει ισχυρούς τους αντιπάλους της: Καλύτερα να ξαναγίνει διαπραγμάτευση περί εθνικής κυριαρχίας, μετανάστευσης, γραφειοκρατίας και επικουρικότητας, παρά να υπάρξει διαζύγιο”, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Αμβούργου.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank : Επιτακτική είναι η ανάγκη ταχείας αποκατάστασης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών

admin

Χρέος και ανάπτυξη στο «μενού» του EWG

admin

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες στην Ελλάδα

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Στη σκιά των διεθνών αγορών το Χ.Α. -0,82%, παρά τα αρχικά κέρδη…

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Ενας Ιταλός στο τιμόνι εποπτείας των τραπεζών

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Όλα εξαρτώνται τώρα από τον Τσίπρα

admin

Η Ευρώπη κινδυνεύει με ανάφλεξη

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Δύσκολα Χριστούγεννα για τους μισούς Ελληνες -Τι δείχνει έρευνα του ΠΑΜΑΚ

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

admin

Bloomberg : Δεν αποκλείεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να πέσει κάτω από το 0%

admin