Image default
Πρώτο Θέμα

Πως η ΕΕ θα ελέγξει τις κινέζικες επενδύσεις

chinaΗ Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε τους πρώτους κανόνες σε επίπεδο μπλοκ για να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, καθώς οι κινεζικές εξαγορές ενθαρρύνουν την πολιτική ανησυχία.

Οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να συμφωνήσουν σε σχέδιο νομοθεσίας για τον έλεγχο ξένων άμεσων επενδύσεων στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Franck Proust, γαλλικό μέλος της συνέλευσης των 28 εθνών.

Και οι δύο πλευρές έχουν διευθετήσει το 95% του κειμένου και ο στόχος κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές στο υπόλοιπο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα του βαθμού στον οποίο τα μέλη της ΕΕ μπορούν να προωθήσουν τις ανησυχίες τους . Οι συζητήσεις δείχνουν πώς ένας μεγάλος βαθμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΕΕ προχωρά στη σκιά του δράματος Brexit, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδική ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για να εγκρίνει μια συμφωνία διαζυγίου.

“Όλοι έχουν την κοινή βούληση να δουλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση”, δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του συνασπισμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας ο Προυστ, ο αρχηγός διαπραγματευτή του κοινοβουλίου της ΕΕ. «Παραμένω θετικός».

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που συνδέονται με ξένες επενδύσεις, ιδίως από την Κίνα.

Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μπλόκαρε έναν επενδυτή που υποστηρίζεται από την Κίνα από την αγορά της Lattice Semiconductor Corp. ως αποτέλεσμα ανησυχιών εθνικής ασφάλειας και η Γερμανία κινήθηκε για να προστατεύσει τις τεχνολογίες αιχμής μετά από προσφορά της κινεζικής εταιρείας Midea Group Co. για τη βιομηχανία ρομπότ Kuka AG που προκάλεσε μια κατακραυγή. Νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε για πρώτη φορά την κινεζική προσφορά με το βέτο της πιθανής αγοράς του κατασκευαστή μηχανών Leifeld Metal Spinning AG.

“Ψάχνουμε το χαμένο χρόνο”, είπε ο Proust. “Όλες οι άλλες δυνάμεις του κόσμου έχουν τα δικά τους συστήματα διαλογής επενδύσεων. Μόνο η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα τέτοιο εργαλείο. “

Η ευρωπαϊκή έξοδος της Κίνας προκαλεί συναγερμό της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ρυθμιστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έναν «μηχανισμό συνεργασίας» για τις ξένες άμεσες επενδύσεις μέσω ενός συνδυασμού συλλογής δεδομένων, ανταλλαγής πληροφοριών και πίεσης από ομοτίμους.

Ο νόμος θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό προειδοποίησης για τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη και μια κεντρική βάση δεδομένων που θα προκύψει μετά την έναρξη ισχύος του συστήματος χωρίς να λάβει την τελική δύναμη να εγκρίνει συμφωνίες μακριά από μεμονωμένες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Παρόλο που παραχώρησαν εξουσία στις νομισματικές, ανταγωνιστικές και εμπορικές πολιτικές στην ΕΕ, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφυλάσσουν την κυριαρχία τους σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η ασφάλεια.

Κυρίαρχος έλεγχος

Ο στόχος του προτεινόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των επενδύσεων, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι να περιορίσει τις ξένες απειλές σε “κρίσιμες υποδομές”, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των δεδομένων, του διαστήματος και της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ως ημιαγωγούς, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη.

Υποστηρίζοντας αυτές τις διατάξεις, οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Κοινοβουλίου συμφώνησαν να προστεθούν στο πεδίο εφαρμογής τομείς όπως το νερό, η υγεία, η άμυνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιοτεχνολογία και η επισιτιστική ασφάλεια.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες και να παρέχουν σχόλια σχετικά με μια ξένη επένδυση σε μια συγκεκριμένη χώρα μέλος. Επιπλέον, η Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες και να διατυπώσει γνώμη.

Το έθνος στο οποίο σχεδιάστηκε η επένδυση θα έπρεπε να «λάβει δεόντως υπόψη» οποιεσδήποτε παρατηρήσεις και απόψεις, καθώς και να λάβει «απόλυτα υπόψη» οποιαδήποτε άποψη της Επιτροπής σχετικά με μια ξένη επένδυση που θεωρείται ότι επηρεάζει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ή πρόγραμμα.

Ένα βασικό σημείο διατήρησης είναι μια τροπολογία που εισήγαγε ο Proust να ενισχύσει αυτές τις διατάξεις. Επιθυμεί ουσιαστικά να αυξηθεί η κόκκινη σημαία όταν τουλάχιστον το ένα τρίτο των κυβερνήσεων της ΕΕ πιστεύει ότι μια ξένη επένδυση σε άλλη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει την ασφάλειά τους.

“Κάνουμε καλή πρόοδο στις συνομιλίες και είμαστε σίγουροι για την ολοκλήρωση της εργασίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Margarete Schramboeck της Αυστρίας, η οποία ως σημερινός κάτοχος της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κυβερνήσεων του μπλοκ, μια δήλωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. “Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ανοικτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. “

«Οι στάσεις έχουν εξελιχθεί», είπε. “Ορισμένες χώρες φοβούνται να χάσουν τον έλεγχο λήψης αποφάσεων, φοβούνται ότι η Ευρώπη θα τους επιβάλει απόφαση. Όχι. Αυτό που εφαρμόζουμε είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την καλύτερη δυνατή βοήθεια για την εθνική απόφαση. “

Σχετικα αρθρα

DW: Η Ιταλία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

admin

Εισηγμένες: Οι υπερδανεισμένες και τα γεμάτα «ταμεία»

admin

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

admin

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

admin

Handelsblatt: Τι δείχνει η άνοδος στο Χρηματιστήριο Aθηνών

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει άλλες 100 δισ. στερλίνες για να αποφύγει τα χειρότερα

admin

Κυβέρνηση Brexit παρουσιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

admin

Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των CEOs διεθνώς για τις προοπτικές ανάπτυξης

admin

Όχι, η Ιταλία δεν είναι θύμα του ευρώ

admin

«Κυκλώνας» εξ Αμερικής στο Χρηματιστήριο

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Σταθερότητα στο οικονοµικό κλίµα, επιδείνωση όµως της καταναλωτικής εµπιστοσύνης, τον Ιανουάριο 2017

admin

Αμείωτο το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

admin

Το Brexit επιστρέφει στο προσκήνιο

admin

Το αίνιγμα του Brexit

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από τη Γερμανία

admin