Image default
Πρώτο Θέμα

Η Τράπεζα της Ιταλίας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

italian retail banking1Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ακούει την ανησυχία για τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να κοστίσει στο έθνος δισεκατομμύρια ετησίως σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για το χρέος της και ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τις τράπεζες και τη σταθερότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ανοδικά κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε διαδοχικές πωλήσεις, καθώς οι επενδυτές είχαν  φόβο για τα σχέδια λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού..

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι «οι επενδυτές φοβούνται την υποθετική μετατροπή του εθνικού χρέους σε νόμισμα διαφορετικό από το ευρώ» και την «αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής» τραπεζών και ασφαλιστών.

Οι τράπεζες έχουν δει «επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας» ενώ μια περαιτέρω αυξηση των επιτοκιων  θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις στη θέση φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών» και «να αυξήσει τους κινδύνους για τη σταθερότητα», ανέφερε η τράπεζα στην τελευταία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο μέσος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων των ιταλικών τραπεζών υποχώρησε κατά 60 μονάδες βάσης τον πρώτο εξάμηνο του έτους στο 13,2%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Το δεύτερο τρίμηνο, οι μέσοι δείκτες φερεγγυότητας των ιταλικών ασφαλιστικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 225%.

Η απόδοση σε δεκαετές ιταλικό ομολογο κυμαίνεται γύρω στις 150 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό, τι πριν από την έναρξη των πωλήσεων στα μέσα Μαΐου, στο 3,4%.

Παρά ταύτα, οι εγχώριες τράπεζες έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους σε ιταλικό δημόσιο χρέος κατά 39 δισ. Ευρώ μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησαν τους ξένους επενδυτές.

Εάν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, η χώρα θα πληρώσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 9 δισ. Ευρώ ετησίως στο κόστος τόκων για το χρέος της μέχρι το 2020, εκτιμά η Τράπεζα.

Επιπλέον, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες, προειδοποίησε η Τράπεζα.

Η άνοδος των αποδόσεων έχει τροφοδοτήσει το κόστος των νέων χρεών των τραπεζών. Κατά τους έξι μήνες έως τα τέλη Οκτωβρίου, η μέση απόδοση των ανώτατων καλυμμένων πενταετών εταιρικών ομολόγων διπλασιάστηκε στο 1%, ενώ η μέση απόδοση σε ισοδύναμα ακάλυπτων ομολόγων τριπλασιάστηκε στο 2,4%.

Οι ιταλικές εταιρείες είδαν επίσης την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους. Το επιτόκιο που πληρώνουν για το νέο χρέος σταθερού επιτοκίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 1,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε 3,5% το τρίτο τρίμηνο – το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Αυτό έχει επιπτώσεις στους όγκους έκδοσης – τα τελευταία δύο τρίμηνα οι τοποθετήσεις από τους πρώτους εκδότες μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση σε 1,4 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές έρευνες έχουν ήδη βρει κάποια στοιχεία για τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, ανέφερε η Τράπεζα και αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι αποδόσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν επίσης επηρεαστεί  – ο οικονομικός τους πλούτος μειώθηκε κατά 85 δισεκ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων, σύμφωνα με την Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η επακόλουθη άνοδος των αποδόσεων έχει σκουπίσει άλλα χαρτοφυλάκια επενδυτών ύψους € 63 δισ.

Σχετικα αρθρα

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε αναζήτηση «κανονικότητας» στην εποχή του Brexit

admin

Από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους

admin

Κρυφές δημοσκοπήσεις ευρωπαίων για το Grexit

admin

500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα..

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

«Φωτιά» στα τραπεζικά CoCos εβαλε η Santander

admin

Η πασιφιστική Γερμανία αψηφά την εθνικιστική παλίρροια της Ευρώπης

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Γιατί το Eurogroup θα πει Nein…

admin

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι του Brexit

admin

Γιατί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα βόλευε την ΕΕ

admin

Μετοχές: Πέντε λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί

admin

Τι κρύβεται πίσω από το δίλημμα μεγαλύτερη Ευρώπη ή βαθύτερη ενοποίηση

admin

Ζημιογόνο το καθαρό αποτέλεσμα των πετρελαιοειδών

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

Τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

admin

Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγαλύτερο από την Τουρκία

admin