Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

bond marketΗ Ελλάδα έχει αναβάλει σιωπηρά την πώληση ομολόγων-ορόσημο μετά την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας που ώθησε το κόστος δανεισμού νέου χρέους.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο αναφοράς μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έξοδο της χώρας από το τρίτο σχέδιο διάσωσης ύψους € 86 δισ. τον Αύγουστο, ως μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Αλλά η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έχει επιδράσει  στις ελληνικές αγορές, ωθώντας την ελληνική 10ετή απόδοση πολύ πάνω από το 4%, διπλάσια από την Πορτογαλία.

Οι τραπεζίτες και οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να απουσιάζει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους επόμενους μήνες.

Ένας τραπεζίτης δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι προβληματική: «Η Ελλάδα έχει λείψει από την αγορά πολύ καιρό και χρειάζεται να αποκαταστήσει την παρουσία της στους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, ένας άλλος δήλωσε ότι αισθάνθηκε “αρκετά χαλαρός” για την απόφαση της Ελλάδας και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η χώρα δεν έχει πιεστική ανάγκη για κεφάλαια το 2019-20 χάρη σε ένα σημαντικό αποθεματικό μετρητών που έμεινε από τη διάσωση.

Ο προϋπολογισμός του 2019 που συζητείται στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει έσοδα ύψους € 4 δισ. από νέες πωλήσεις ομολόγων.  Αν όμως οι σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης γίνουν  πιο ευέλικτες, ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Αθήνας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό στα  € 7 δισ. το επόμενο έτος μέσω δύο ή τριών τεσσάρων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός δεκαετούς ομολόγου.

Ένας αναλυτής με έδρα την Αθήνα δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς  ένα ομόλογο τριών και ίσως πέντε ετών ώστε να  επωφεληθεί από σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, ένα δεκαετές  μέχρι τον Ιούνιο. “

Ωστόσο, εάν οι ιταλικές διαφορές παραμείνουν υψηλές, η Ελλάδα θα προσφύγει στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χαρτιού, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο κ. Nicholas Wall, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, ο οποίος κατέχει ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι μια νέα πώληση ομολόγων “θα ήταν ένα πραξικόπημα για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς” αλλά η αναβολή των σχεδίων μέχρι το επόμενο έτος ήταν μια “λογική απόφαση “.

Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά την πιο πρόσφατη διάσωσή της το περασμένο καλοκαίρι, όταν συγκέντρωσε κεφαλαια ύψους 3 δισ. Ευρώ.

Ακολούθησε το επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το οποίο συγκέντρωσε 3 δισ. Ευρώ, αλλά παρουσίασε κακή απόδοση στη δευτερογενή αγορά εν μέσω μιας ευρύτερης πώλησης σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Οι αναλυτές θεωρησαν  το αποτέλεσμα «απογοητευτικό» και ορισμένοι τραπεζίτες υποψιάστηκαν ότι η εμπειρία θα μπορούσε να επηρεάσει την όρεξη των επενδυτών για οποιαδήποτε μελλοντική πώληση χρεών.

Ένας τραπεζίτης δήλωσε: “Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποκάλυψαν πολύ ενθουσιασμό στους επενδυτές. Ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα ενδέχεται να επιδεινωθεί με την προοπτική μιας πρόωρης εκλογής την άνοιξη. “

Η θητεία της κυβέρνησης εξαντλείται τον επόμενο Οκτώβριο, αλλά πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι ο πρωθυπουργός  Α.Τσίπρας θα φέρει την ημερομηνία στο Μάιο για να συμπέσει με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο πριν από τις εκλογές να πάρετε μια καλή τιμή για τίποτα περισσότερο από ένα τριετές ομόλογο”, δήλωσε άλλος αναλυτής. “Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη λήψη ψήφων, δεν θα λάβει οποιαδήποτε  μέτρα που θα εντυπωσιάσουν την αγορά.”

Σχετικα αρθρα

DW: Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα

admin

Η Ιταλία είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξετάσει το χρέος

admin

Η Ρωσία είναι ο πιο επικίνδυνος γείτονάς

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin

Η γαλλο-γερμανική Dream Team της Ευρώπης

admin

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

admin

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αγοράς

admin

Handelsblatt: Θετικοί οι επενδυτές στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά

admin

Η ΕΕ δε θέλει να γίνει πιο δημοκρατική

admin

Η Γαλλία έπιασε πάτο…

admin

H Γερμανία και ο «υπόγειος» πόλεμος με την ΕΚΤ

admin

Ποιον εξυπηρετεί η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη Βόρεια Συρία

admin

Η Κίνα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα

admin

Ποιος είναι ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

admin

Το 2018 θα είναι χρονιά προστασίας του περιβάλλοντος

admin

Το Grexit, η ΕΚΤ και ο Νότος …

admin

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

admin