Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

bond marketΗ Ελλάδα έχει αναβάλει σιωπηρά την πώληση ομολόγων-ορόσημο μετά την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας που ώθησε το κόστος δανεισμού νέου χρέους.

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο αναφοράς μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έξοδο της χώρας από το τρίτο σχέδιο διάσωσης ύψους € 86 δισ. τον Αύγουστο, ως μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Αλλά η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έχει επιδράσει  στις ελληνικές αγορές, ωθώντας την ελληνική 10ετή απόδοση πολύ πάνω από το 4%, διπλάσια από την Πορτογαλία.

Οι τραπεζίτες και οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να απουσιάζει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους επόμενους μήνες.

Ένας τραπεζίτης δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι προβληματική: «Η Ελλάδα έχει λείψει από την αγορά πολύ καιρό και χρειάζεται να αποκαταστήσει την παρουσία της στους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, ένας άλλος δήλωσε ότι αισθάνθηκε “αρκετά χαλαρός” για την απόφαση της Ελλάδας και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η χώρα δεν έχει πιεστική ανάγκη για κεφάλαια το 2019-20 χάρη σε ένα σημαντικό αποθεματικό μετρητών που έμεινε από τη διάσωση.

Ο προϋπολογισμός του 2019 που συζητείται στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει έσοδα ύψους € 4 δισ. από νέες πωλήσεις ομολόγων.  Αν όμως οι σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης γίνουν  πιο ευέλικτες, ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Αθήνας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό στα  € 7 δισ. το επόμενο έτος μέσω δύο ή τριών τεσσάρων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός δεκαετούς ομολόγου.

Ένας αναλυτής με έδρα την Αθήνα δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς  ένα ομόλογο τριών και ίσως πέντε ετών ώστε να  επωφεληθεί από σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, ένα δεκαετές  μέχρι τον Ιούνιο. “

Ωστόσο, εάν οι ιταλικές διαφορές παραμείνουν υψηλές, η Ελλάδα θα προσφύγει στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χαρτιού, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο κ. Nicholas Wall, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, ο οποίος κατέχει ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι μια νέα πώληση ομολόγων “θα ήταν ένα πραξικόπημα για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς” αλλά η αναβολή των σχεδίων μέχρι το επόμενο έτος ήταν μια “λογική απόφαση “.

Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά την πιο πρόσφατη διάσωσή της το περασμένο καλοκαίρι, όταν συγκέντρωσε κεφαλαια ύψους 3 δισ. Ευρώ.

Ακολούθησε το επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το οποίο συγκέντρωσε 3 δισ. Ευρώ, αλλά παρουσίασε κακή απόδοση στη δευτερογενή αγορά εν μέσω μιας ευρύτερης πώλησης σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Οι αναλυτές θεωρησαν  το αποτέλεσμα «απογοητευτικό» και ορισμένοι τραπεζίτες υποψιάστηκαν ότι η εμπειρία θα μπορούσε να επηρεάσει την όρεξη των επενδυτών για οποιαδήποτε μελλοντική πώληση χρεών.

Ένας τραπεζίτης δήλωσε: “Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποκάλυψαν πολύ ενθουσιασμό στους επενδυτές. Ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα ενδέχεται να επιδεινωθεί με την προοπτική μιας πρόωρης εκλογής την άνοιξη. “

Η θητεία της κυβέρνησης εξαντλείται τον επόμενο Οκτώβριο, αλλά πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι ο πρωθυπουργός  Α.Τσίπρας θα φέρει την ημερομηνία στο Μάιο για να συμπέσει με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο πριν από τις εκλογές να πάρετε μια καλή τιμή για τίποτα περισσότερο από ένα τριετές ομόλογο”, δήλωσε άλλος αναλυτής. “Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη λήψη ψήφων, δεν θα λάβει οποιαδήποτε  μέτρα που θα εντυπωσιάσουν την αγορά.”

Σχετικα αρθρα

Οι φόβοι για το 2014

admin

NOVA: Ανατροπές και μειώσεις τιμών φέρνει η νέα συμφωνία για τη Superleague

admin

Φουντώνει ο νομισματικός πόλεμος

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Θα αυτοκτονήσει η Ιταλία; Όχι λέει ο Tria

admin

Χ.Α: Aνοδος 0,80% (υψηλό ημέρας) με oριακά κέρδη στις τράπεζες (+0,11%)

admin

Αλλάζει ο χάρτης στα σούπερ μάρκετ

admin

ΔΝΤ: Κάποια τμήματα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης παραμένουν «ευάλωτα»

admin

Η «αρχή» του τέλους της Ευρώπης όπως την ξέρουμε…

admin

Νέο ραλλι στα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στην S&P

admin

Το Grexit που μπορεί να συμβεί

admin

Ύστερα από ένα ισχυρότερο 2016, η Ελλάδα ελπίζει σε επιείκεια των δανειστών

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Ο Τραμπ απέναντι στα συντρίμμια της πολιτικής του

admin

Θα ορθοποδήσει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η στροφή της Μέρκελ προς το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

admin