Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμφωνήθηκε και τι όχι στο ολονύκτιο Eurogroup

euro poundΟι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να προστατεύσουν την ευρωζώνη από τις μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες της Γαλλίας απέναντι στην απροθυμία των χωρών της Βόρειας Ευρώπης να μοιραστούν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο.

Με τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες ανήγγειλαν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στις 7.30 π.μ.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την  συμφωνία  να εξοπλίσουν την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να δώσουν στο κρατικό χρηματοδοτικό ταμείο – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν ζωντανές τις συζητήσεις σχετικά με έναν μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης – ένα βασικό αίτημα του  κ. Emmanuel Macron.

Ο κ. Mário Centeno, πρόεδρος της Ευρωομάδας, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα σηματοδοτεί “μια σημαντική πρόοδο  σε ορισμένα βασικά ζητήματα”, εκφράζοντας την έκβαση μιας “πολύ τεταμένης και εξαντλητικής διαπραγμάτευσης”.

Η συμφωνία διεξήχθη σε 19 ώρες συνομιλιών, ενώ οι υπουργοί έφτασαν στην προθεσμία που έθεσαν οι ηγέτες της ΕΕ για ένα σχέδιο πολιτικής που θα είναι έτοιμο για συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη βελγική πρωτεύουσα. Παρόλο που τα περισσότερα από τα βασικά θέματα είχαν τεθεί εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νύχτα χτυπήθηκαν από ανταγωνιστικές απαιτήσεις των υπουργών και διαπραγματεύτηκαν την ακριβή διατύπωση διαφόρων σχεδίων μεταρρύθμισης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο αποδείχθηκε ότι αποτελεί η γαλλική απαίτηση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα διαδραματίσει έναν “σταθεροποιητικό” ρόλο για τις οικονομίες που υποφέρουν από κάμψη – μια απαίτηση που απέρριψαν σθεναρά οι Κάτω Χώρες.  

Στον τελικό συμβιβασμό, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η εργασία θα μπορούσε να προχωρήσει σε έναν προϋπολογισμό για «σύγκλιση και ανταγωνιστικότητα», υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε διαπραγματευτική εντολή σε σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Οι γάλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο, λέγοντας ότι έδωσε ώθηση σε ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την τοποθέτηση του εργαλείου δαπανών εντός του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, οι υπουργοί δήλωσαν ρητά ότι δεν υπήρξε συναίνεση για οποιοδήποτε μέσο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

“Δεν καταλήξαμε σε κοινή άποψη για την ανάγκη και το σχεδιασμό μιας τέτοιας λειτουργίας”, ανέφεραν οι υπουργοί στην κοινή δήλωση της Ευρωομάδας. “Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται.”

Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης προωθήθηκε στον πολιτικό διάλογο της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο το νομισματικό μπλοκ αντιμετωπίζουν διαφορετικές δημοκρατικές πιέσεις πάνω στους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα. Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν την πρόοδο πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για την ανάγκη να διορθωθούν οι ελλείψεις των εργαλείων για την καταπολέμηση κρίσεων του ευρώ.

Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία ενός κοινού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ορίστηκε τον Ιούνιο από τον κ. Macron και την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του πεδίου αρμοδιοτήτων του 500 δισ. Ε  ESM ώστε να μπορέσει να παρέμβει για να περιορίσει τις συνέπειες μιας τραπεζικής κατάρρευσης.

Άλλες συμφωνηθείσες αλλαγές θα διευκόλυναν τις χώρες που είναι σε κρίση  αλλά φοβούνται προσωρινή απώλεια χρηματοδότησης της αγοράς να αποκτήσουν «προληπτικές» πιστωτικές γραμμές από τον ΕΜΣ.

Οι υπουργοί από τα κράτη της Βόρειας Ευρωζώνης έδωσαν σκληρές προϋποθέσεις στα ανασχεδιασμένα εργαλεία χρηματοοικονομικής στήριξης, επιμένοντας, για παράδειγμα, ότι η ημερομηνία έναρξης της νέας τράπεζας του ESM θα πρέπει να εξαρτηθεί από την πρόοδο που επιτελούν χώρες όπως η Ιταλία στη μείωση των επισφαλών δανείων στις τράπεζες.

“Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου”, δήλωσε ο κ. Centeno, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών σχεδίων, μεταξύ άλλων με την τροποποίηση της Συνθήκης του ΕΜΣ.

Σχετικα αρθρα

DW: Η Ιταλία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Το 16,5% δεξιότερα της … Ν.Δ.

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τα λάθη του Ομπάμα με την Τουρκία

admin

Η δεκαετία που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Τα ελληνικά 2ετη ομόλογα ξεπέρασαν το 10%

admin

Το τέλος της εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Και δεν θα είναι “αναίμακτο”

admin

Τέλος παιχνιδιού για το Brexit

admin

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

FAZ: Προεκλογικός ελιγμός η απαίτηση επανορθώσεων

admin

Τα junk bonds της κρίσης οι νικητές της δεκαετίας

admin

Γιατί η αγορά έκανε νέο ρεκόρ μετά τα σχόλια Τραμπ για το Ιράν

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Πρέπει να ανησυχούμε για τις μετοχές ή για μια νέα ύφεση;

admin

Οι ασύστολες σπατάλες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συνεχιστούν

admin

Η γερμανική βιομηχανική καταιγίδα χτυπά την οικονομία της Ευρώπης

admin