Image default
Πρώτο Θέμα

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

walllllllllllllllΗ έντονη νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αρχίσει και προβληματίζει έντονα του επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο κύριος προβληματισμός είναι ότι ακόμα και μια μικρή κρίση στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων με δεδομένο το τεράστιο χρέος της υπερδύναμης θα ήταν ικανή να δημιουργήσει τσούξαμε σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 800 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας ανανέωσαν τις ανησυχίες για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Η πτώση του ενθουσιασμού για την κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια των 90 ημερών από την Κίνα και τις ΗΠΑ πυροδότησε τις απώλειες, ανέφεραν αρκετοί επενδυτές ανησυχώντας ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάπτυξη των ΗΠΑ και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην σε Ευρώπη και Ασία.

Oι βιομηχανικές εταιρείες, όπως η Boeing και η Caterpillar, υπέστησαν απότομες απώλειες, παραδίδοντας τον δείκτη blue chip στις χειρότερες συνεδριάσεις της από τις 10 Οκτωβρίου. Οι εταιρείες τεχνολογίας Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες επίσης υποχώρησαν, τραβώντας το Nasdaq Composite σε διορθωτική περιοχή 10% κάτω από το υψηλό του Αυγούστου.

Πολλοί επενδυτές απομακρύνονται από τον κίνδυνο που οφείλεται στην οικοδόμηση φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ή, ακόμη χειρότερα, ύφεση, δήλωσε ο κ. Peden, ο οποίος συμβουλεύει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Περισσότεροι επενδυτές -συμπεριλαμβανομένων εκείνων της GuideStone και άλλων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων- φεύγουν από  τις μετοχές και μεταφέρουν χρήματα σε ομόλογα ή μετρητά για να διαφυλάξουν καλύτερα το κεφάλαιο τους.

Σε όλη τη Wall Street, οι διαχειριστές χρημάτων προσπαθούσαν εξίσου να κατανοήσουν τις τελευταίες εκρήξεις της αγοράς και να αποφασίσουν αν η αγορά ταύρων  των εννέα ετών βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές στο Χιούστον, Crossmark Global Investments, πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή συνάντηση την Τρίτη για να εξετάσουν εάν οι μετοχες σε σχέση με τα ομολογα, από μετοχές υψηλής τεχνολογίας έως βιομηχανικούς γίγαντες, πρόσφερε ευκαιρίες αγοράς, δήλωσε η Βικτόρια Φερνάντεζ, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας.

Τελικά, επέλεξαν να συγκρατήσουν τις αγορές μέχρι την Πέμπτη για να δουν πώς ανοίγει η χρηματιστηριακή αγορά μετά το κλείσιμό της Τετάρτη προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου George H.W. Μπους, είπε.

Η παύση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν το χρόνο να εξετάσουν διάφορα οικονομικά προειδοποιητικά σήματα που προκάλεσαν τη χειρότερη περίοδο της εξαπάτησης της Τρίτης.

Στις αρχές της συνεδρίασης, η καμπύλη αποδόσεων υποχώρησε περαιτέρω, με τις αποδόσεις σε ομολογα δύο και τριών ετών να αυξάνονται πάνω από εκείνες για το πενταετές χρέος. Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων διάρκειας δύο και δέκα ετών περιορίζεται στο πιο λεπτό σημείο από το 2007. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη διασπορά μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων, επειδή τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υπερέβησαν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια πριν από κάθε ύφεση από το 1975, ένα φαινόμενο γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.

Αργότερα την Τρίτη, ο  S & P 500 έπεσε κάτω από το μέσο όρο του ποσοστού κλεισίματος των τελευταίων 200 ημερών, ένα κατώτατο όριο που παρακολουθείται στενά από επενδυτες  που μερικές φορές χρησιμοποιούν τη μέτρηση για να δώσουν εντολές αγοράς ή πώλησης μετοχών μόλις φτάσουν κάποια τιμή.

Ο μέσος όρος Dow Jones Transportation Average μειώθηκε κατά 4,4%, καθώς ο δείκτης 20 μετοχών των φορτηγών, των αεροσκαφών και των σιδηροδρόμων έπεσε περισσότερο από το αντίστοιχο της βιομηχανίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δείκτης  θα αγωνιστεί να πετύχει νέο υψηλό.

“Είναι σίγουρα επώδυνη, μέρα σήμερα”, δήλωσε ο Joseph Amato, επικεφαλής επενδυτικού γραφείου στο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman. “Η ελπίδα για μια αγορά όπως αυτή είναι ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή των προσδοκιών, σε αντίθεση με την άνοδο”.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη εμμένει στον σοσιαλισμό

admin

Οι δημοσιονομικές κρίσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις

admin

Μέτρα σε 2 «δόσεις» για κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης!

admin

Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Αποτυχία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού για τη Μέρκελ

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Ντράγκι: Θα υπάρξει συμφωνία Κομισιόν -Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

admin

Νέα κατάρρευση για την τουρκική λίρα

admin

Σε ποιους θα δώσουν το… φιλί ζωής οι τράπεζες;

admin

Συνηθίστε τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

admin

Επανεκίνηση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

admin

Η αρχή του τέλους των ψευδαισθήσεων

admin

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

admin

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

admin

Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να πετύχει φέτος η Ελλάδα

admin

Η σκοτεινή πλευρά του τουρισμού

admin

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

admin

CNBC: Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος

admin