Image default
Πρώτο Θέμα

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

walllllllllllllllΗ έντονη νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αρχίσει και προβληματίζει έντονα του επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο κύριος προβληματισμός είναι ότι ακόμα και μια μικρή κρίση στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων με δεδομένο το τεράστιο χρέος της υπερδύναμης θα ήταν ικανή να δημιουργήσει τσούξαμε σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 800 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας ανανέωσαν τις ανησυχίες για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Η πτώση του ενθουσιασμού για την κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια των 90 ημερών από την Κίνα και τις ΗΠΑ πυροδότησε τις απώλειες, ανέφεραν αρκετοί επενδυτές ανησυχώντας ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάπτυξη των ΗΠΑ και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην σε Ευρώπη και Ασία.

Oι βιομηχανικές εταιρείες, όπως η Boeing και η Caterpillar, υπέστησαν απότομες απώλειες, παραδίδοντας τον δείκτη blue chip στις χειρότερες συνεδριάσεις της από τις 10 Οκτωβρίου. Οι εταιρείες τεχνολογίας Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες επίσης υποχώρησαν, τραβώντας το Nasdaq Composite σε διορθωτική περιοχή 10% κάτω από το υψηλό του Αυγούστου.

Πολλοί επενδυτές απομακρύνονται από τον κίνδυνο που οφείλεται στην οικοδόμηση φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ή, ακόμη χειρότερα, ύφεση, δήλωσε ο κ. Peden, ο οποίος συμβουλεύει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Περισσότεροι επενδυτές -συμπεριλαμβανομένων εκείνων της GuideStone και άλλων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων- φεύγουν από  τις μετοχές και μεταφέρουν χρήματα σε ομόλογα ή μετρητά για να διαφυλάξουν καλύτερα το κεφάλαιο τους.

Σε όλη τη Wall Street, οι διαχειριστές χρημάτων προσπαθούσαν εξίσου να κατανοήσουν τις τελευταίες εκρήξεις της αγοράς και να αποφασίσουν αν η αγορά ταύρων  των εννέα ετών βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές στο Χιούστον, Crossmark Global Investments, πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή συνάντηση την Τρίτη για να εξετάσουν εάν οι μετοχες σε σχέση με τα ομολογα, από μετοχές υψηλής τεχνολογίας έως βιομηχανικούς γίγαντες, πρόσφερε ευκαιρίες αγοράς, δήλωσε η Βικτόρια Φερνάντεζ, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας.

Τελικά, επέλεξαν να συγκρατήσουν τις αγορές μέχρι την Πέμπτη για να δουν πώς ανοίγει η χρηματιστηριακή αγορά μετά το κλείσιμό της Τετάρτη προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου George H.W. Μπους, είπε.

Η παύση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν το χρόνο να εξετάσουν διάφορα οικονομικά προειδοποιητικά σήματα που προκάλεσαν τη χειρότερη περίοδο της εξαπάτησης της Τρίτης.

Στις αρχές της συνεδρίασης, η καμπύλη αποδόσεων υποχώρησε περαιτέρω, με τις αποδόσεις σε ομολογα δύο και τριών ετών να αυξάνονται πάνω από εκείνες για το πενταετές χρέος. Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων διάρκειας δύο και δέκα ετών περιορίζεται στο πιο λεπτό σημείο από το 2007. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη διασπορά μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων, επειδή τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υπερέβησαν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια πριν από κάθε ύφεση από το 1975, ένα φαινόμενο γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.

Αργότερα την Τρίτη, ο  S & P 500 έπεσε κάτω από το μέσο όρο του ποσοστού κλεισίματος των τελευταίων 200 ημερών, ένα κατώτατο όριο που παρακολουθείται στενά από επενδυτες  που μερικές φορές χρησιμοποιούν τη μέτρηση για να δώσουν εντολές αγοράς ή πώλησης μετοχών μόλις φτάσουν κάποια τιμή.

Ο μέσος όρος Dow Jones Transportation Average μειώθηκε κατά 4,4%, καθώς ο δείκτης 20 μετοχών των φορτηγών, των αεροσκαφών και των σιδηροδρόμων έπεσε περισσότερο από το αντίστοιχο της βιομηχανίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δείκτης  θα αγωνιστεί να πετύχει νέο υψηλό.

“Είναι σίγουρα επώδυνη, μέρα σήμερα”, δήλωσε ο Joseph Amato, επικεφαλής επενδυτικού γραφείου στο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman. “Η ελπίδα για μια αγορά όπως αυτή είναι ότι πρόκειται για αναπροσαρμογή των προσδοκιών, σε αντίθεση με την άνοδο”.

Σχετικα αρθρα

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin