Image default
Πρώτο Θέμα

Πως πτώχευσε η Τουρκία…

tureconomy“Όλοι έχουν ιστορία πτώχευσης”, λέει ο Cem Sari, ο οποίος μόλις έζησε τη δική του εκδοχή, σε ένα χρόνο στην Τουρκία που μετατράπηκε σε εθνικό τραύμα.

Η οικονομία της Τουρκίας έσκασε το 2018 με ρυθμούς ανάπτυξης που ήταν ο φθόνος του κόσμου και τα τρωτά σημεία που είχαν οικοδομηθεί εδώ και χρόνια. Ήταν σαν ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε ακόμα να φτάσει σε υψηλές ταχύτητες, αρκεί ο οδηγός να αγνοήσει τις πολλαπλές προειδοποιητικές λυχνίες που αναβοσβήνουν στο ταμπλό. Και τότε συντρίφθηκε, με μια υποτίμηση στο νόμισμά της και μια βίαιη πιστωτική κρίση.

Κάπου στο δρόμο, η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση του Σάρι πτώχευσε, μαζί με εκατοντάδες άλλες εταιρείες. Πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγαλύτερα εταιρικά ονόματα της χώρας, εξακολουθούν να αγωνίζονται να περιορίσουν το φαινόμενο. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες εξακολουθούν να υπολογίζουν πώς να τους βοηθήσουν. Στην τελευταία έκθεση αποτελεσμάτων του - για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, η Τουρκία κατατάσσεται τελευταία.

Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν οικονομική νέμεση.  Ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2002, όταν η τελευταία μεγάλη κρίση της Τουρκίας σάρωσε τους αντιπάλους του. Έχει κερδίσει όλες τις εθνικές και τοπικές εκλογές δεδομένης  της αύξησης του βιοτικού επιπέδου. Αλλά το 2018 ήταν το έτος που το μοντέλο ανάπτυξής του, τροφοδοτούμενο κυρίως από φθηνο χρήμα, τελικά έφυγε από το δρόμο.

Η εταιρεία Sari, CERM Tekstil, ιδρύθηκε στο πρώτο έτος διακυβέρνησης του Ερντογάν. Με έδρα την Μπούρσα, μια ευημερούσα βορειοδυτική πόλη που είναι από καιρό το κλωστοϋφαντουργικό κέντρο της Τουρκίας, παρήγαγε υφάσματα για οικιακή χρήση, όπως καλύμματα καναπέδων και κουρτίνες, κυρίως σχεδιασμό του Sari.

Τα πρώτα χρόνια της CERM ήταν καλά λόγω  της οικονομίας της Τουρκίας. Η ζήτηση ήταν σε άνοδο και το ξένο κεφάλαιο έρχονταν συνεχως. Ένα αποτέλεσμα ήταν μια ισχυρότερη λίρα. Αυτό βοήθησε τον Σάρι, ο οποίος αγόρασε τα μηχανήματά του – και υλικά όπως βαφές και νήματα – από το εξωτερικό.

Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μειώθηκαν καθώς η οικονομία σταθεροποιήθηκε κάτω από τον Ερντογάν και οι πιστώσεις έπεσαν.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εταιρείες διευρύνουν τους ορίζοντές τους – και συσσώρευαν χρέη. Ο Murat Ulker, ο οποίος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, σε ένα παγκόσμιο ξεφάντωμα που κορυφώθηκε το 2014 αγόρασε την United Biscuits Plc για 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη ξένη εξαγορά από τουρκική εταιρεία. Ο Ulker καυχήθηκε ότι του χρειάστηκαν μόλις εννέα ημέρες για να συγκεντρώσει τα χρήματα από τοπικές και διεθνείς τράπεζες.

Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ήταν φθηνότερα – αλλά για τις επιχειρήσεις που κέρδισαν σε λίρα, αποτελούσαν κίνδυνο.

Ο Σάρι δανείστηκε μερικά ευρώ, αλλά απέφυγε συνήθως την παγίδα, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του σε λίρα. Δεν εργάζονταν στην κλίμακα του Ulker ή του Sahenk. Στις αρχές του 2016, η CERM είχε περίπου 90 υπαλλήλους σε δύο εργοστάσια και ετήσιες πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Κοιτάζοντας πίσω, λέει, υπήρχαν ήδη σημάδια δυσκολίας.

Το δεύτερο μισό της εποχής του Ερντογάν υπήρξε ένας ανηφορικός δρόμος. Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη γειτονική Συρία και οι εξωτερικές δυνάμεις απορροφήθηκαν γρήγορα. Η Τουρκία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή. Στα τέλη του 2015, οι τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό αεριωθούμενο αεροπλάνο, προκαλώντας γεωπολιτικές αναταραχές και θόρυβο της αγοράς. Οι σχέσεις με τη Ρωσία διορθώθηκαν, εν μέρει εις βάρος της μακρόχρονης συμμαχίας της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., αλλά και τους επενδυτές. Το καλοκαίρι του 2016, ο Ερντογάν επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος και απάντησε με σαρωτικές εκκαθαρίσεις.

Το φθινόπωρο του έτους, η λίρα υπέστη το πρώτο πραγματικό πτωτικό πλήγμα της.

Μέχρι το τέλος του 2016, ο Σάρι είχε κόψει το προσωπικό του κατά το ένα τρίτο. Εκείνη την εποχή, λέει, οι τραπεζίτες της Τουρκίας “μύριζαν την επικείμενη κρίση”.

«Ήμασταν μια εξαιρετικά αξιόπιστη επιχείρηση τότε», λέει. “Αλλά θα πάτε σε μια τράπεζα για να ζητήσετε ένα δάνειο, και άρχισαν να λένε πράγματα όπως« Ω, πρέπει να ζητήσουμε έγκριση από το περιφερειακό μας κεντρικό τμήμα ».”

Κάθε φορά που η λίρα έπεφτε, τα μάτια στράφηκαν στην κεντρική τράπεζα – και έπειτα στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θα απέκλειε έντονα τα υψηλότερα επιτόκια που απαιτούνται για την υπεράσπιση του νομίσματος.

Αφού είδε τους προκατόχους του να εξαφανίζονται από μια δημοσιονομική κρίση, ο Ερντογάν έχει κρατήσει σφιχτά τα δημόσια οικονομικά. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε απότομα ως μερίδιο της οικονομίας. Αλλά έχει αντικατασταθεί, ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, από ιδιωτικό χρέος – και αυτό απαιτούσε εύκολο χρήμα.

Μια διαφορετική κρίση

Η λίρα συνέχισε την καθοδική της πορεία.Ο πληθωρισμός κόστους που προκλήθηκε από ένα αδύναμο νόμισμα εξάλειψε τα περιθώρια κέρδους του Sari, τα οποία κυμάνθηκαν γύρω στο 20% σε καλές εποχές.

Η βαφή του, για παράδειγμα, προήλθε από την Ιταλία και τιμολογήθηκε σε ευρώ. Πληρώνει περίπου 86 λίρες ανά λίτρο στις αρχές του 2017 – και 109 λίρες τον Νοέμβριο, αύξηση κατά 30%. Τα κέρδη “συρρικνοντούσαν για  μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικούς μήνες, είχα αρνητικό περιθώριο. “

Μέχρι τη στιγμή που ο Σάρι πήρε τα χρήματά του, άξιζαν πολύ λιγότερο σε όρους δολαρίων ή ευρώ ή εισαγόμενης βαφής…

Σχετικα αρθρα

IOBE: «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές»

admin

Μάχη Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στις 10/01/2016

admin

Fitch Solutions: Ύφεση 10,4% στην Ελλάδα φέτος και χρέος-ρεκόρ

admin

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»

admin

Les Echos: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» η τουρκική οικονομία

admin

Η Ευρώπη θα αισθανθεί τον πόνο των αναδυόμενων αγορών

admin

Επιστροφή στις αγορές: Ο θρίαμβος και ο κίνδυνος

admin

WSJ: Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές

admin

Alpha Bank:Αναπτυξιακές Ευκαιρίες, Υψηλές Προσδοκίες και Δημοσιονομικοί Κίνδυνοι

admin

OTE: Σταθερή αύξηση εσόδων στην Ελλάδα -Αύξηση-ρεκόρ των πελατών οπτικής ίνας!

admin

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες και όχι χρόνια

admin

Η επικίνδυνη απλοϊκότητα του Ντόναλντ Τραμπ

admin

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

O Floyd,η Κίνα, ο Trump και το Χόνκ Κόγκ

admin

Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πνίγεται στα χρέη

admin

Ερντογάν – Τραμπ: μια δύσκολη σχέση

admin

Τους δίνεις την ευκαιρία η όχι;

admin

Η Δύση φέρεται πολύ μαλακά απέναντι στον Putin;

admin