Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο «κοστίζουν» στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

Πόσο «κοστίζουν» στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

Οι βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Νομίζω ότι τα σημερινά γεγονότα θα μας οδηγήσουν στο να χάσουμε 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο», δήλωσε ο Λεμερ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρόκειται ακόμα να αναθεωρήσει πτωτικά τα στοιχεία για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος.

Σε οικονομική της έκθεση που δημοσιοποίησε νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 0,2% τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους από την προηγούμενη πρόβλεψη για 0,4%. Απέδωσε την πτωτική αναθεώρηση στην επιβράδυνση της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού, «ως αποτέλεσμα του σημερινού κινήματος».

«Αυτό δεν είναι καλό για την εικόνα και την ελκυστικότητα της Γαλλίας. Είναι σημαντικό να δώσουμε τέλος σε αυτή την κρίση και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ομοφωνία συμφωνία μεταξύ των Γάλλων», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η επιβράδυνση είναι «μια πραγματικότητα για τους εμπόρους, για τους επιχειρηματίες, είναι μια πραγματικότητα για αυτούς των οποίων τα καταστήματα έχουν υποστεί βανδαλισμούς και λεηλασίες με τον πιο βίαιο τρόπο», δήλωσε ο Λεμέρ στο RTL. «Και είναι μια πραγματικότητα και για τους ξένους επενδυτές».

Η αλυσίδα καταστημάτων Printemps, που έκλεισε το πολυκατάστημα που αποτελεί τη ναυαρχίδα της στο Παρίσι το Σάββατο, μια από τις ημέρες που παραδοσιακά έχουν από τη μεγαλύτερη καταναλωτική κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ότι καταγράφει πτώση 25-30% τις πωλήσεις που τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεων. Σε όλη τη χώρα, τα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν πτώση 17% στον αριθμό των πελατών που περνούν τις πόρτες τους, σύμφωνα με την CNCC, ένας φορέας μέλη του οποίου είναι εταιρίες διαχείρισης εμπορικών κέντρων.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, οδηγώντας τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, γύρω στις 46 μονάδες βάσης. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων ADP σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,8%, ενώ οι εταιρίες λιανικής πώλησης Casino και FNAC Darty κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.

Αργότερα σήμερα αναμένεται διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Η χώρα μας είναι βαθιά διχασμένη, μεταξύ αυτών που βλέπουν ότι η παγκοσμιοποίηση τους έχει ωφελήσει και αυτών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, που λένε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ευκαιρία αλλά απειλή», δήλωσε ο Λεμέρ. «Ο ρόλος του προέδρου να ενώσει τη χώρα», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμια οικονομία: Χρονιά της Ασίας το 2020

admin

Plan B:Αποχώρηση ΔΝΤ με εξαγορά των δανείων από τον ESM

admin

Επιστρέφουν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

admin

Είναι ο Covid-19 το τελος της Ευρώπης;

admin

Η δεκαετία που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Ενημέρωση από τις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και το Τείχος

admin

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Νέες αλλαγες στο ασφαλιστικό ζηταει το ΔΝΤ

admin

Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests -Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin

SZ: Θεαματική κωλοτούμπα της Ρώμης για το έλλειμμα -Κόστισε δισ. στους Ιταλούς το αντάρτικο

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin

Το οικονομικό δίλημμα της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν “κυνηγάει” τους δισεκατομμυριούχους

admin

H Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει

admin

Financial Times: Ελληνική κρίση, ένα από τα μεγαλύτερα δράματα των αρχών του 21ου αιώνα

admin

Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη από το ξέσπασμα του ιού της Κίνας

admin