Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμφάνιση του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Vox έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

spainΤου Jose Ignacio Torreblanca-Η εμφάνιση του λαϊκιστικού, ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Vox έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία. Στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ανδαλουσία -την πιο πολυπληθή περιοχή της χώρας- στις 2 Δεκεμβρίου, το κόμμα κατέλαβε το 10,97% των ψήφων και 12 από τις 109 έδρες στην περιφερειακή βουλή.

Έχοντας κερδίσει 395.012 ψήφους (περισσότερες από τις μόλις 18.422 στις προηγούμενες εκλογές), το Vox έχει αποκτήσει τώρα τους πρώτους του βουλευτές σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα κόμμα που ο Santiago Abascal, ένα πρώην μέλος του ισπανικού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) δημιούργησε μόλις πέντε χρόνια πριν- και που έχει την υποστήριξη του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Steve Bannon των ακροδεξιών συνεργατών του σε όλη την Ευρώπη.

Λίγο πριν από τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2019, και με την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών, δεδομένης της χαμηλής επίδοσης του κόμματος του πρωθυπουργού Pedro Sanchez στις εκλογές της Ανδαλουσίας, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το Vox να αποκτήσει σημαντική επιρροή σε δήμους, σε περιφερειακά κοινοβούλια και ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ισπανική σκηνή φοβάται ότι οι δημοσκοπήσεις, που δεν διαβάζουν σωστά τη διάθεση του εκλογικού σώματος και υποτίμησαν την δύναμη του Vox στις εκλογές της Ανδαλουσίας θα αποτύχουν επίσης να μετρήσουν σωστά την στήριξη για το κόμμα στο επόμενο έτος.

Η δεύτερη πιο σημαντική ιστορία των εκλογών της 2ας Δεκεμβρίου είναι οι ιστορικές απώλειες που κατέγραψαν οι Σοσιαλιστές και η άνοδος του Ciudadanos, ενός φιλελεύθερου κόμματος που στοχεύει να μιμηθεί το La Republique En Marche του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron. Αυτή η στροφή θα έχει αναμφίβολα πανεθνικές επιπτώσεις. Έχοντας κυριαρχήσει στη βουλή της Ανδαλουσίας για 36 χρόνια, οι Σοσιαλιστές έχασαν 14 από τις 47 έδρες που είχαν στο τελευταίο κοινοβούλιο και πρόκειται να περάσουν στην αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, το Ciudadanos, του οποίου ο αριθμός των εδρών αυξήθηκε από 9 στις 21, είναι το κόμμα-κλειδί για τον σχηματισμό της επόμενης περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι απώλειες των Σοσιαλιστών προκύπτουν εν μέρει από τοπικούς παράγοντες, όπως η κούραση του εκλογικού σώματος με το status quo και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που περιλαμβάνουν και την κακοδιαχείριση κεφαλαίων απασχόλησης. Αλλά πολλοί παρατηρητές επίσης κατηγορούν τον ατυχή συνασπισμό του πρωθυπουργού Sanchez στη Βουλή με το αριστερό Podemos, καθώς και με τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (της Καταλονίας), των οποίων οι ηγέτες έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της εξέγερσης.

Καθώς οι εκλογές στην Ανδαλουσία ήταν οι πρώτες εκτός Καταλονίας μετά από την αντισυνταγματική προσπάθεια απόσχισης πέρσι, οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν ανταμείψει τα δύο κόμματα που μίλησαν ανοιχτά εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλονίας -το Ciudadanos και το Vox- και τιμώρησαν εκείνα που θεώρησαν ότι αντέδρασαν υπερβολικά ήπια στο θέμα. Με βάση αυτή την ανάγνωση του εθνικού αισθήματος, ο Pablo Casado και ο Albert Rivera, ηγέτες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), καλούν τον πρόεδρο Sanchez να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το βασικό μήνυμα του Vox είναι ότι το ισπανικό έθνος χρειάζεται να σωθεί από τον καταλανικό και βασκικό χωρισμό, την μετανάστευση, τον κοσμικό χαρακτήρα, την πολιτική αποκέντρωση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τα θερμά λόγια της Γαλλίδας ακροδεξιάς ηγέτιδας Marine Le Pen για το Vox μετά από τις ανδαλουσιανές εκλογές, είναι ενδεικτικά για το είδος των συμμάχων που ζητά ο Abascal. Ενώ το Vox δεν είναι ένα αυταρχικό ακροδεξιό κόμμα στο στυλ της ελληνικής Χρυσής Αυγής, υιοθετεί θέσεις χαρακτηριστικές των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών ριζοσπαστικών, σε ό,τι αφορά την θρησκεία, την μετανάστευση, την ατομική ελευθερία και διάφορα άλλα θέματα.

Όλα αυτά υποδηλώνουν μια αναβίωση αυτού του είδους του ισπανικού εθνικισμού που θεωρούνταν ευρέως ότι έχει “πεθάνει”; Είναι πολύ νωρίς να πούμε. Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρο ότι η έλξη πολλών Καταλανών για τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και άλλες μορφές σοβινισμού, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ενός κινήματος της ισπανικής δεξιάς. Ασφαλώς, παρόμοια κόμματα έχουν εμφανιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν θέματα τύπου Καταλονίας, οπότε η καταλανική απόσχιση ίσως να είναι ένας μόνο από τους διάφορους παράγοντες της ανόδου του Vox. Παρόλα αυτά, η πολιτική στην Ισπανία θα είναι πολωμένη και συναισθηματικά φορτισμένη για τα επόμενα χρόνια, εις βάρος των κεντρώων συνασπισμών.

Λόγω των χαμηλών εκλογικών επιδόσεων μόλις έξι μήνες μετά από τον εκλογικό συνασπισμό, οι Σοσιαλιστικές και το Podemos είναι τώρα αβέβαιο εάν θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης είναι πραγματική. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση δεν περάσει τον προϋπολογισμό του Sanchez για το 2019 στις επόμενες εβδομάδες ίσως να έχουν λίγες επιλογές.

Σχετικα αρθρα

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Είναι το χρέος της Ελλάδας πραγματικά μη βιώσιμο;

admin

Ποιοι τα… δίνουν όλα για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

admin

Οι πιο χρεωμένοι Ευρωπαίοι οι Ελληνες -Σχεδόν οι μισοί αργούν να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς

admin

Η Μέρκελ «πέφτει», το ευρώ ανεβαίνει…

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Γιατί η Ιρλανδία τα κατάφερε και η Ελλάδα όχι;

admin

Morgan Stanley: Απίθανο να είναι τα stress test καταλύτης για ΑΜΚ

admin

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

admin

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Η Ελλάδα προσβλέπει στη γραμμή βοήθειας εν μέσω αμφιβολιών για τη δημοσιονομική αναβίωση

admin

Οι ασύστολες σπατάλες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συνεχιστούν

admin

ΕΕ: Στον «αέρα» το ταμείο ανάκαμψης, καθως η Ολλανδία θέλει νεα «μνημόνια» και βέτο στην διανομή των χρημάτων

admin

Η πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό γίνεται αισθητή

admin

Γιατί ο Ντράγκι είχε δίκιο να μειώσει τα επιτόκια

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Εξαγωγές και μείωση κόστους οι κύριες προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

admin