Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο στενή μπορεί να γίνει η σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

brexit euro pound largeΤου Sam Lowe-Στη συζήτηση για το Brexit, το εμπόριο υπηρεσιών έχει βρεθεί σε δεύτερο ρόλο πίσω από το εμπόριο αγαθών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Ωστόσο, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, οι Βρετανοί εξαγωγείς υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικούς νέους περιορισμούς αναφορικά με την ικανότητά τους να εξάγουν στην ΕΕ.

Ενώ η ενιαία αγορά της ΕΕ για υπηρεσίες είναι ελλιπής, έχει απελευθερώσει το εμπόριο υπηρεσιών σε ένα πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε συγκρίσιμη περιφερειακή συμφωνία ή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Σε ορισμένους τομείς, το εμπόριο στις υπηρεσίες μεταξύ των κρατών-μελών είναι πιο ελεύθερο από ό,τι μεταξύ των ομοσπονδιακών πολιτειών των ΗΠΑ.

Έξω από την ενιαία αγορά, οι διεθνείς επιχειρήσεις υπηρεσιών που πωλούν σε ξένη αγορά, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό από τα γραφεία τους που έχουν στην κάθε χώρα, στην οποία εξάγουν. Αλλά το εμπόριο υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη ΕΕ, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη διασυνοριακή προσφορά από το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, στις άλλες 27. Ενώ το 67% των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός της ασφάλισης, που προσφέρονται στην ΕΕ εξάγονται διασυνοριακά, το ίδιο ισχύει για το μόλις το 28% όσων πωλούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Υπάρχει περιθώριο για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία να είναι σχετικά φιλόδοξη σε ορισμένους τομείς, όπως στην ευκολία εγκατάστασης, στην αναγνώριση των δεξιοτήτων και στην προσωρινή μετακίνηση ανθρώπων. Αλλά το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών –από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ- θα έρθει αντιμέτωπο με νέους περιορισμούς.

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα οδηγούσε σε μια αλλαγή της σύνθεσης του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των υπηρεσιών, με την ΕΕ. Λιγότερες υπηρεσίες θα παρέχονταν διασυνοριακά και θα υπήρχε μία σχετική αύξηση του ποσοστού που παρέχεται μέσω της καθιέρωσης μιας εμπορικής παρουσίας εντός της ΕΕ των 27. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην μετακίνηση κάποιων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ΕΕ των 27, με συνέπειες για τη δευτερογενή απασχόληση στην εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα βρετανικά φορολογικά έσοδα.

Μια μεγάλη αλλαγή στη σύνθεση των εξαγωγών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είχε συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν η σύνθεση των υπηρεσιών του ΗΒ που προσφέρονται στην ΕΕ ταιριάζει με αυτές στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμούμε ότι οι εξαγωγές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ (εκτός των ασφαλειών και των συντάξεων) θα διαμορφωνόταν περίπου 60% χαμηλότερα. Οι εξαγωγές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υπηρεσιών θα διαμορφωνόταν 19% χαμηλότερα. Οι εξαγωγές επιχειρηματικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των νομικών, λογιστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών) θα ήταν περίπου 10% χαμηλότερα.

Σχετικα αρθρα

Ενδείξεις ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2014

admin

Σημίτης: Πιθανή η έξοδος από το €

admin

Η «αρχή» του τέλους της Ευρώπης όπως την ξέρουμε…

admin

Γιατί το παγκόσμιο νόμισμα θα παραμείνει ένα απραγματοποίητο όνειρο

admin

Eurogroup: Kαλεί την ιταλική κυβέρνηση να φέρει νέο προϋπολογισμό

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ επισκεπτών

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Θα διατηρηθεί ο «φαύλος κύκλος» στην Ευρωζώνη;

admin

Ο Τσίπρας επιδιώκει τη βοήθεια της Γαλλίας για να απελευθερώσει τα χρήματα της διάσωσης

admin

Το SPD δέχεται να συνομιλήσει με τη Μέρκελ

admin

Τα γεωπολιτικά συμφραζόμενα της σύγκρουσης στον Κόλπο

admin

«Πέφτει» η αυτοκρατορία του δολαρίου;

admin

Τι θα πει απόψε ο κ.Α.Σαμαράς;

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Χ.Α: Αντέδρασε από τα χαμηλά και περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες

admin

Δυσκολία να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς έχουν τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται δημιουργικές μεταρρυθμίσεις

admin

Συνεδριάζει το Eurogroup: Εχει γίνει πρόοδος, αλλά για Απρίλιο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin