Image default
Πρώτο Θέμα

Νέο ύποπτο εισαγόμενο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες

banksgreekΣε ένα επιεικώς ύποπτο παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας φαίνεται πως έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες ξένα funds με στόχο και πάλι τις ελληνικές τράπεζες.

Χωρίς καμιά λογική χρηματοοικονομική εξήγηση και και κόντρα στου κανόνες της αγοράς τα συγκεκριμένα funds συνεχίζουν να ανοίγουν θέσεις short στις τραπεζικές μετοχές ενώ κανένα οικονομικό στοιχειό δεν οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση.  Φαίνεται πως προς στγιμνη ξεχνούν πόσο σκληρά τιμωρούν οι αγορές όσους δεν υπολογίσουν σωστά τους κανόνες τους.

Σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η Deutsche Bank είχε επισημάνει πως η Alpha Bank θα  επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει το απόθεμα NPLs της ταχύτερα, χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες που διαθέτει σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες (CET-1 στο 15,2%).

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως οι αμφιβολίες γύρω από το σχέδιο αυτό συνεχίζουν να είναι έντονες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – σε ημερίδα που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Λονδίνο,  επεσήμαναν πως το σχέδιο είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Oρισμένες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

Αν και η Alpha Bank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που “γλίτωσε” την υποβάθμιση στους δείκτες της MSCI και ενώ πολλές επενδυτικές τράπεζες τονίζουν ότι την προτιμούν μεταξύ των υπόλοιπων τριών συστημικών, το Oceanwood Capital Management, εμφανίζεται πλέον να έχει σημαντικές short θέσεις στην τράπεζα.

Tην Δευτέρα (10 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το βρετανικό fund εμφανίζεται να έχει ανοίξει (ή αυξήσει) τις short θέσεις του στην Alpha Bank, στο 0,5% επί των μετοχών της. Παράλληλα, το Lansdowne Partners συνεχίζει να σορτάρει την Alpha Bank διατηρώντας το ποσοστό του στο 0,51% από τις 5 Οκτωβρίου.

Τις μεγαλύτερες short θέσεις πάντως συνεχίζει να συγκεντρώνει η Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες διαμορφώνονται στο το 3,38%, με το Lansdowne Partners να έχει το 2,74% και τ Marshall Wace το 0,64%.

Tο Lansdowne διατηρεί μεγάλες short θέσεις και στην Eurobank (1,33%) από τις 26 Οκτωβρίου, ενώ το Oceanwood έχει μειώσει το short του στην Eurobank κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Πού υστερεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

admin

Αύξηση εξαγωγών ελληνικής μπύρας στην Ιταλία

admin

Η βραδυφλεγής «βόμβα» του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου

admin

Οι απρόσμενες συμμαχίες της προεδρικής εκλογής

admin

Ποια γαλλό-γερμανική ατμομηχανή….

admin

Οι χώρες, το χρέος και οι «φούσκες»

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Σε συμφωνία με την πΓΔΜ, ο Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει άλλους συμμάχους

admin

Ανησυχία και σύγχυση στη Γερμανία

admin

Ο θάνατος της ευρωπαϊκής αντι-λιτότητας λέει πολλά για τη λιτότητα

admin

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

admin

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin

Τράπεζες:Σωτηρία …made in Italy;

admin

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συσσώρευση του χρέους της ευρωζώνης

admin

Η μελλοντική πρόκληση της Κίνας για την παγκόσμια οικονομία

admin

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, στη σκιά των διαρροών

admin

Αρνητικό το spread στα ελληνικα 5ετή ελληνικά ομολογα έναντι των ιταλικών!

admin

Η Ευρώπη φοβάται τον Τραμπ, όμως θα της ταίριαζε τέλεια

admin

Το μελλοντικό ΕΝΤ μικρός αδελφός του ΔΝΤ;

admin