Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

European Economy IMF pessimisticΟι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μια μακρόπνοη συμφωνία για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει έναν αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό για το νομισματικό μπλοκ, καλύπτοντας περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων για τον καλύτερο τρόπο προστασίας της περιοχής από μελλοντικές κρίσεις.

Η συμφωνία ακολουθεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κυβερνήσεων και κορυφαίων οικονομικών στελεχών για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και να ενισχύσουν τα εργαλεία πρόληψης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ο τελικός συμβιβασμός απέχει πολύ από το σαφές όραμα των υπερασπιστών όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετώπισε ισχυρή αντίθεση από αρκετούς ομολόγους του.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους ηγέτες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προβλέπει έναν ενισχυμένο ρόλο για το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες για μελλοντικές οικονομικές διασώσεις και ισχυρότερα προληπτικά εργαλεία. Περιλαμβάνει επίσης την έγκριση μιας μόνιμης γραμμής ασφαλείας για τις τράπεζες που έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Βασικά, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εντολή να συμφωνηθούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός κοινού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ένα βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ που έχουν χωριστεί λόγω της ανάγκης για ένα τέτοιο μέσο.

Ενώ χώρες όπως η Γαλλία άσκησαν έντονη πίεση για ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις οικονομίες, άλλα μέλη της ευρωζώνης υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών αντιστάθηκαν σθεναρά σε μια τέτοια ώθηση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στον καθορισμό των οικονομικών τους μόνες τους.

Ανταγωνιστικότητα, Σύγκλιση

Ενώ η συμφωνία για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το μπλοκ, το σχέδιο είναι λεπτό σε λεπτομέρειες, με τους ηγέτες να μην αναφέρουν το πιθανό μέγεθος ενός τέτοιου εργαλείου. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των οικονομιών που πλήττονται από σοκ, όπως υποστήριξαν η Γαλλία και άλλοι υποστηρικτές, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για την «ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» – συγκεκριμένα, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να καλύψουν τη διαφορά. Οι χώρες που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής για να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το μέσο σε εθελοντική βάση.

Αυτό σηματοδοτεί μια νίκη για τις πιο σκεπτικιστικές πολιτείες που αντιστέκονται σθεναρά σε οποιοδήποτε εργαλείο που θα λειτουργούσε ως ρυθμιστικό για τις οικονομίες σε ύφεση. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούνταν όλες οι προτάσεις προϋπολογισμού με ενθουσιασμό.

“Δεν είμαι φίλος του προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτ πριν από τη συνάντηση. “Είμαι της άποψης ότι είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τους κανόνες, όπως αναφέρθηκε από την Ολλανδία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες”, ανέφερε.

“Φυσικά, απαιτούνται συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Kurz.

Ενώ η συμφωνία περιελάμβανε αρκετά βήματα που θεωρήθηκαν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να αντέξει καλύτερα τις μελλοντικές διαταραχές, οι κυβερνήσεις του μπλοκ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σε μερικά βασικά ζητήματα οπως το κοινό πρόγραμμα ασφάλισης καταθέσεων…

Σχετικα αρθρα

Βερολίνο: Έντονες ζυμώσεις για μεγάλο συνασπισμό

admin

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες στην Ελλάδα

admin

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Χαμηλές τιμές στον καπνό – Πάνω οι πωλήσεις καπνικών προϊόντων

admin

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ή όχι δασμούς στην ΕΕ;

admin

Οι επενδυτές αδιαφορούν για τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα

admin

Για 15 ημέρες υπό την.. ομπρέλα του ELA οι τράπεζες

admin

Ρετιρέ σε τιμή μικρού ΙΧ και ενοικίαση… χωρίς ενοίκιο φέρνει η κρίση στην Θεσσαλονίκη

admin

Μεγάλη έκπληξη θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Η Ευρώπη διχάζεται για τους πρόσφυγες

admin

Τα ελλείποντα συστατικά της ανάπτυξης

admin

Το Brexit δεν πρόκειται να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ιταλία ίσως.

admin

Μ.Στασινόπουλος: Η μεταποίηση στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει λύση

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της νομισματικό ταμείο

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Επιμήκυνση έως και 70 χρόνια και κλείδωμα των επιτοκίων

admin

Οι κανονιοφόροι του ΔΝΤ σημαδεύουν το Μαξίμου!

admin

Πως μια νίκη Macron θα (;) ανανεώσει την Ευρώπη

admin