Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

European Economy IMF pessimisticΟι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μια μακρόπνοη συμφωνία για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει έναν αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό για το νομισματικό μπλοκ, καλύπτοντας περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων για τον καλύτερο τρόπο προστασίας της περιοχής από μελλοντικές κρίσεις.

Η συμφωνία ακολουθεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κυβερνήσεων και κορυφαίων οικονομικών στελεχών για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και να ενισχύσουν τα εργαλεία πρόληψης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ο τελικός συμβιβασμός απέχει πολύ από το σαφές όραμα των υπερασπιστών όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετώπισε ισχυρή αντίθεση από αρκετούς ομολόγους του.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους ηγέτες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προβλέπει έναν ενισχυμένο ρόλο για το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες για μελλοντικές οικονομικές διασώσεις και ισχυρότερα προληπτικά εργαλεία. Περιλαμβάνει επίσης την έγκριση μιας μόνιμης γραμμής ασφαλείας για τις τράπεζες που έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Βασικά, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εντολή να συμφωνηθούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός κοινού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ένα βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ που έχουν χωριστεί λόγω της ανάγκης για ένα τέτοιο μέσο.

Ενώ χώρες όπως η Γαλλία άσκησαν έντονη πίεση για ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις οικονομίες, άλλα μέλη της ευρωζώνης υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών αντιστάθηκαν σθεναρά σε μια τέτοια ώθηση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στον καθορισμό των οικονομικών τους μόνες τους.

Ανταγωνιστικότητα, Σύγκλιση

Ενώ η συμφωνία για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το μπλοκ, το σχέδιο είναι λεπτό σε λεπτομέρειες, με τους ηγέτες να μην αναφέρουν το πιθανό μέγεθος ενός τέτοιου εργαλείου. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των οικονομιών που πλήττονται από σοκ, όπως υποστήριξαν η Γαλλία και άλλοι υποστηρικτές, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για την «ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» – συγκεκριμένα, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να καλύψουν τη διαφορά. Οι χώρες που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής για να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το μέσο σε εθελοντική βάση.

Αυτό σηματοδοτεί μια νίκη για τις πιο σκεπτικιστικές πολιτείες που αντιστέκονται σθεναρά σε οποιοδήποτε εργαλείο που θα λειτουργούσε ως ρυθμιστικό για τις οικονομίες σε ύφεση. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούνταν όλες οι προτάσεις προϋπολογισμού με ενθουσιασμό.

“Δεν είμαι φίλος του προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτ πριν από τη συνάντηση. “Είμαι της άποψης ότι είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τους κανόνες, όπως αναφέρθηκε από την Ολλανδία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες”, ανέφερε.

“Φυσικά, απαιτούνται συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Kurz.

Ενώ η συμφωνία περιελάμβανε αρκετά βήματα που θεωρήθηκαν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να αντέξει καλύτερα τις μελλοντικές διαταραχές, οι κυβερνήσεις του μπλοκ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σε μερικά βασικά ζητήματα οπως το κοινό πρόγραμμα ασφάλισης καταθέσεων…

Σχετικα αρθρα

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Κοιτώντας πέρα από τον Γιούνκερ

admin

Σχεδον «μαύρη» Τετάρτη για το ΧΑ

admin

Οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο

admin

Χρέoς κατά της ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Τι χρωστάει η Ισπανία στην Καταλονία και το αντίθετο

admin

Τραπεζες: Σπεύδουν να αυξήσουν κεφάλαια πριν από τα stress tests

admin

Η στήριξη της Γερμανίας ξεκλειδώνει την αλλαγή στην ευρωζώνη

admin

Στο 1,62 δισ. οι καθημερινοί χρήστες του Facebook

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin

Η 15η Ιουλίου δώρο του Αλλάχ για τον Ερντογάν

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται το ράλι των ελληνικών ομολόγων

admin

Καλό ξεκίνημα στο νέο έτος. Κρίμα για το υπόλοιπο…

admin

Ελλάδα:Στην 34η θέση της κατάταξης 44 χωρών στις ξένες επενδύσεις

admin

Οι προβλέψιμοι νικητές της προεδρίας Μακρόν

admin

Τα προβλήματα που δείχνουν οι αγορές για την Ευρωπαϊκή οικονομία

admin