Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

European Economy IMF pessimisticΟι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μια μακρόπνοη συμφωνία για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει έναν αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό για το νομισματικό μπλοκ, καλύπτοντας περισσότερο από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων για τον καλύτερο τρόπο προστασίας της περιοχής από μελλοντικές κρίσεις.

Η συμφωνία ακολουθεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κυβερνήσεων και κορυφαίων οικονομικών στελεχών για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και να ενισχύσουν τα εργαλεία πρόληψης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ο τελικός συμβιβασμός απέχει πολύ από το σαφές όραμα των υπερασπιστών όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετώπισε ισχυρή αντίθεση από αρκετούς ομολόγους του.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους ηγέτες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προβλέπει έναν ενισχυμένο ρόλο για το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες για μελλοντικές οικονομικές διασώσεις και ισχυρότερα προληπτικά εργαλεία. Περιλαμβάνει επίσης την έγκριση μιας μόνιμης γραμμής ασφαλείας για τις τράπεζες που έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Βασικά, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εντολή να συμφωνηθούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός κοινού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ένα βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ που έχουν χωριστεί λόγω της ανάγκης για ένα τέτοιο μέσο.

Ενώ χώρες όπως η Γαλλία άσκησαν έντονη πίεση για ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις οικονομίες, άλλα μέλη της ευρωζώνης υπό την ηγεσία των Κάτω Χωρών αντιστάθηκαν σθεναρά σε μια τέτοια ώθηση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στον καθορισμό των οικονομικών τους μόνες τους.

Ανταγωνιστικότητα, Σύγκλιση

Ενώ η συμφωνία για την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το μπλοκ, το σχέδιο είναι λεπτό σε λεπτομέρειες, με τους ηγέτες να μην αναφέρουν το πιθανό μέγεθος ενός τέτοιου εργαλείου. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των οικονομιών που πλήττονται από σοκ, όπως υποστήριξαν η Γαλλία και άλλοι υποστηρικτές, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για την «ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» – συγκεκριμένα, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να καλύψουν τη διαφορά. Οι χώρες που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής για να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το μέσο σε εθελοντική βάση.

Αυτό σηματοδοτεί μια νίκη για τις πιο σκεπτικιστικές πολιτείες που αντιστέκονται σθεναρά σε οποιοδήποτε εργαλείο που θα λειτουργούσε ως ρυθμιστικό για τις οικονομίες σε ύφεση. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούνταν όλες οι προτάσεις προϋπολογισμού με ενθουσιασμό.

“Δεν είμαι φίλος του προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτ πριν από τη συνάντηση. “Είμαι της άποψης ότι είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τους κανόνες, όπως αναφέρθηκε από την Ολλανδία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες”, ανέφερε.

“Φυσικά, απαιτούνται συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Kurz.

Ενώ η συμφωνία περιελάμβανε αρκετά βήματα που θεωρήθηκαν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να αντέξει καλύτερα τις μελλοντικές διαταραχές, οι κυβερνήσεις του μπλοκ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σε μερικά βασικά ζητήματα οπως το κοινό πρόγραμμα ασφάλισης καταθέσεων…

Σχετικα αρθρα

Οι Βρυξέλλες μπορούν να χάσουν το Λονδίνο, αλλά θέλουν να κρατήσουν τη Ρώμη

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Κ.Μητσοτάκης: “Ανοίγει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή”

admin

ΔΝΤ:Νέα μέτρα και πιθανώς νέο μνημόνιο 100 δισ. €

admin

Stress Test: Οι επίσημες ανακοινώσεις των 4 τραπεζών

admin

Ασπίδα σωτηρίας αναζητά η Ευρώπη στην παγκόσμια ύφεση

admin

Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας-ΟΛΟ το σχέδιο νόμου

admin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

admin

DW: Στις λεπτομέρειες ο διάβολος του… Brexit

admin

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα σπάσει τις υποσχέσεις της

admin

Χωρίς δέσμευση ΔΝΤ δεν έρχεται η δόση …

admin

Το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας…

admin

Χ.Α: Aνοδος 0,80% (υψηλό ημέρας) με oριακά κέρδη στις τράπεζες (+0,11%)

admin

Η λογοκρισία στα τουρκικά μίντια

admin

Το σχέδιο του Τραμπ για το εμπόριο είναι μια επικείμενη καταστροφή

admin

Νέα πρόκληση για την ΕΕ: Η Ρωσία ξυπνάει

admin

Πληγή για τις φαρμακοβιομηχανίες οι αυξανόμενες επιστροφές

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – Ι

admin