Image default
Πρώτο Θέμα

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Με τα χρέη των νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ταμεία να αυξάνονται με ρυθμό ενός δισ. ευρώ τον μήνα η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως λύσεις προκειμένου να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν τα ποσά που οφείλουν, να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί τους και να πάρει έτσι μπροστά η πολυπόθητη ανάπτυξη.

 Ωστόσο οι θεσμοί βάζουν αρκετά προσκόμματα σε μια γενναία ρύθμιση που θα μπορούσε να φθάσει έως και τις 120 δόσεις, όχι μόνο για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που και αυτός αντιμετωπίζει πολλές «παιδικές ασθένειες» και δύσκολα κάποιος μπορεί να ενταχθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που φαίνεται να προχωράει άμεσα είναι η αύξηση του αριθμού των 12 δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24 για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.

Στις εν λόγω οφειλές μπορούν να ενταχθούν χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κληρονομιές και μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων που τα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν άμεσα. Η επέκταση αυτή αναμένεται να έρθει στη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση και να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.

Βέτο

Για επαγγελματίες και αγρότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση ότι θα μπορούν και αυτοί να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 120 δόσεις ακόμη και αν έχουν βάλει λουκέτο ή έχουν κλείσει τα «μπλοκάκια» και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση.

Οσον αφορά την εφαρμογή ρύθμισης έως 120 δόσεις για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες κ.τ.λ.) η ελληνική πρόταση είναι έτοιμη αλλά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα εμπόδια των θεσμών είναι αρκετά, κάτι που δυσκολεύει την άμεση εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, αν και εφόσον πάρει την έγκριση, προτίθεται να εφαρμοστεί για όλους μια ρύθμιση έως 120 δόσεις με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να μείνουν εκτός οι κατά σύστημα μπαταχτσήδες.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι τα 50 ευρώ και στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές έως 31/12/2017. Οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1.1.2018 και μετά θα πρέπει είτε να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν ρυθμιστεί. Επίσης, στην πρόταση περιλαμβάνεται και κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Τώρα το πότε μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση; Αν ανάψουν το πράσινο φως οι θεσμοί θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2019.

Οι λογαριασμοί

Μια άλλη πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να αυξηθεί το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί το Δημόσιο να κατάσχει τραπεζικό λογαριασμό οφειλέτη.

Σήμερα ισχύει ακατάσχετο όριο λογαριασμού 1.250 ευρώ ανά δικαιούχο σε μία μόνο τράπεζα. Τι εξετάζεται; Αποδέσμευση – προστασία λογαριασμού στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο της δόσης που καταβάλλει ο οφειλέτης στην Εφορία αν δεχθεί να ρυθμίσει το χρέος του.

Για παράδειγμα, μισθωτός έχει χρέη και τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις των 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 – 2.000 ευρώ από 1.250 ευρώ σήμερα.

Ετσι, αν συνταξιούχος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 8.500 ευρώ και στον τραπεζικό λογαριασμό του διατηρεί 2.000 ευρώ, ενώ με βάση τα ισχύοντα θα του κατασχεθούν 1.250 ευρώ και θα του μείνουν 750 ευρώ, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται αν πληρώνει δόση ρύθμισης 500 ευρώ, ακατάσχετη θα παραμείνει η συνολική κατάθεση των 2.000 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

admin

Mειωμένα νέα δάνεια και καταθέσεις τον Αύγουστο

admin

Η κλιμακούμενη στεγαστική κρίση της Ευρώπης

admin

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

admin

Η αγανάκτηση του Γιούνκερ και η απάντηση της Αθήνας

admin

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

Τα δύο σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

ΕΛΠΕ: Το μυστήριο των «χαμένων» 72 εκατ. λίτρων καυσίμων

admin

Brexit: Ποιος θα λυγίσει πρώτος; Η Βρετανία ή η ΕΕ;

admin

Ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι οι ψηφοφόροι

admin

Η «μάχη των μαχών» για τους Εργολάβους

admin

Άλλοτε κέντρα ελπίδας, τα πολιτικά κόμματα πεθαίνουν

admin

Ο ανασχηματισμός δίνει… σήμα ανόδου στο ΧΑ

admin

Νουί: Οι χρηματοπιστωτικοί άνεμοι απαιτούν πιο σταθερά τραπεζικά θεμέλια

admin

Ιταλία: Και μείωση φόρων και στήριξη ανέργων;

admin