Image default
Πρώτο Θέμα

Η κρυφη βομβα των 200 δισ. Ε στην Ευρωπη λεγεται Volkswagen

volksΟ Joerg Boche είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικού χρέους αυτή τη στιγμή μετα τον Mario Draghi. Ως επικεφαλής Treasury του ομίλου της Volkswagen AG, οι αποφάσεις του σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας είναι κρίσιμες όχι μόνο για τον Γερμανό γίγαντα αυτοκινήτων, αλλά και για τα ευρωπαϊκά ομάλογα στο σύνολό τους.

Η VW αναγκάστηκε να διατηρήσει τα ομόλογα μετά το σκάνδαλο Dieselgate, αλλά φέτος τα πραγματα ειναι δυσκολα. Όπως και με τη General Electric Co στις Η.Π.Α…

Με τα ομόλογα που θα διαχειριστεί στα 82 δισ. Ευρώ (93,6 δισ. Δολάρια) και περίπου το συνολικό χρέος σε 175 δισ. Ευρώ (200 δισ. Δολ.), ο ρόλος του Μπότσε θα ήταν δύσκολος και στις καλύτερες εποχές. Ωστόσο, ο επικεφαλής συμμόρφωσης της εταιρείας του προειδοποίησε ότι το 2019 θα είναι “το πιο δύσκολο έτος του VW ποτέ”. Αυτό φέρνει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο.

Ο Boche, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης με την Goldman Sachs Group Inc και την Dresdner Bank – της οποίας η φιλική και προσιτή συμπεριφορά είναι απολύτως χαρακτηριστική στις ανώτερες βαθμίδες της VW – ανέλαβε το ρόλο του Treasury πριν από μια δεκαετία. Σίγουρα είχε δφυσκολεψει το έργο του μετά την εμφάνιση του σκανδάλου εκπομπών τον Σεπτέμβριο του 2015. Από τη στιγμή που ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς εκδότες ομολόγων στην Ευρώπη, η VW αναγκάστηκε να αλλάξει τις ανάγκες έκδοσής της σε βραχυπρόθεσμο εμπορικό ομόλογο, καθώς η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων έγινε πιο δύσκολη.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2018. Ο Boche έκανε μια μεγάλη δήλωση το Νοέμβριο, αναλαμβάνοντας μια χρηματοδότηση ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά του ευρώ φέτος, βοηθώντας τον να αυξήσει πέντε φορές περισσότερο σε ευρώ αυτό το έτος το χρεος.

Με το χρέος των 12 δισ. Ευρώ του χρέους VW που λήγει το 2019, θα είναι πιο δύσκολο για τον Boche να κρατήσει όλα τα χρηματοοικονομικά προιόντα που περιστρέφονται τώρα που τα επιτοκια σε ευρώ αυξάνονται. Δεν βοηθά καθολου και το τελος του QE. Η VW επωφελήθηκε σημαντικά από αυτό το σύστημα, με περισσότερα από 15 από τα ομόλογα της που κατέχει η ΕΚΤ. Οι πρόσφατες εκδόσεις του VW έγιναν πριν από την προθεσμία.

Ο Boche σχεδιάζει να κινηθεί όταν θα προκύψει η ευκαιρία το επόμενο έτος, κάτι που θα απαιτήσει ιδιαίτερη εξυπνάδα δεδομένου ότι αναμένει μια παγκόσμια κυκλική ύφεση και αυξημένη μόχλευση για να ωθήσει τις πιστώσεις να αυξάνονται σταθερά ούτως ή άλλως. Έχει αποδείξει ότι η VW είναι πίσω ως μεγάλος εκδότης ομολόγων, σε δολάρια καθώς και σε ευρώ. Το υβριδικό χρέος μειωμένης εξασφάλισης της VW προσφέρει ένα φτηνό, μη διυλισμένο τρόπο σταθεροποίησης της κεφαλαιακής βάσης.

Σίγουρα χρειάζεται τα χρήματα. Η Dieselgate έχει οδηγήσει σε κυρώσεις και καταμέτρηση ύψους 28 δισ. Δολαρίων, ενώ η αντιπαράθεση επιδεινώνεται στην Ευρώπη. Εξίσου ενδιαφέρουσα για τη Boche είναι η χρηματοδότηση των αναγκών της VW σε μια εποχή τεράστιας αλλαγής στη βιομηχανία της, εξαιτίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της αυτόνομης οδήγησης, της κατανομής επιδόσεων και της ανόδου της Κίνας. Η εταιρεία χρειάζεται μερικές σημαντικές συμμαχίες ή μεγάλες εξαγορές και αυτό πρέπει να πληρωθεί. Θα μπορούσε να σπάσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του βραβείου, αλλά μέχρι στιγμής αποδείχθηκε απρόθυμα.

Η Boche βοήθησε στην κακοκαιρία της ευρωπαϊκής αγοράς χρέους στην καταιγίδα του dieselgate. Αυτό το έτος θα είναι η αληθινή δοκιμή του.

Σχετικα αρθρα

Η στροφή της Μέρκελ προς το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

admin

Το Ιράν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την επίθεση στα τάνκερ

admin

Η τακτική του Σόιμπλε για το ΔΝΤ και η φαινομενική ψυχραιμία του Γερμανού υπουργού

admin

Βρίσκεται στο χείλος της αναστροφής η μεταπολεμική ευημερία της Γερμανίας ;

admin

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Forbes: Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών

admin

Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου για έσοδα 3 δισ. ευρώ

admin

Economist: Κύμα πτωχεύσεων απειλεί την Ευρώπη

admin

Ποιο το μέλλον της παγκόσμιας ηγεσίας;

admin

Σημάδια «μαρασμού» στο ΧΑ

admin

Γιατί η Ελλάδα είναι διαφορετική

admin

Η «κόκκινη ρέγκα» της ελάφρυνσης χρέους …

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin

Γερμανικός Τύπος: Παζάρι για τα πόστα στις Βρυξέλλες

admin

Επιστροφή στο 2008;

admin

Εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού για τράπεζες και εταιρείες

admin