Image default
Πρώτο Θέμα

Που το πάει το ΧΑ;

xaa2 1Επτά ημέρες και σωρευτικές απώλειες 7,81% μετρά με τη σημερινή ο νέος πτωτικός κύκλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί τις δομικές του αδυναμίες σε τράπεζες και οικονομία. Σε αυτό το σκηνικό ήρθε και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα να τροφοδοτήσει την πτώση, η οποία δεν έδειξε κανένα σημάδι κόπωσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 597,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 597,09 μονάδων (-1,89%) και 614,82 μον. ( 1,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 20 χιλιάδες  τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,64%, στις 1.569,83 μονάδες, ενώ στο -2,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 960,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,38% στις 401,29 μονάδες.

Η αντίδραση της αγοράς κράτησε μόλις μία ώρα. Την πρώτη της σημερινής συνεδρίασης. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τη λήξη το ΧΑ διολίσθησε κάτω από τις 600 μονάδες αργά και σταθερά, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει όμηρος του εκλογικού έτους… που δεν έχει αρχίσει ακόμη, και να κινδυνεύει να χάσει και τις 400 μονάδες.

Πράγματι, όπως σχολιάζουν οι λιγοστοί traders που έχουν απομείνει στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, η προοπτική της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει κάνει ακόμη και τους ελάχιστους αγοραστές να μην… αγγίζουν το ΧΑ. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουν σε τι περίοδο θα εισέλθει η χώρα εάν ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος άρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Η εικόνα των τελευταίων ημερών στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων  επιτείνει την αβεβαιότητα  και πολλοί αναλυτές προεξοφλούν τα χειρότερα, εκτιμώντας ότι η διόρθωση θα συνεχισθεί  με αυξανόμενη μεταβλητότητα. Ορατός είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός καταστροφικού ντόμινο, που θα έχει πολλαπλές παρενέργειες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.

Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός January effect που θα περιορίσει τις απώλειες,  οι ενδείξεις δεν συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις. Οι αιτίες που προκάλεσαν  την μεγάλη πτώση και τους κλυδωνισμούς των τελευταίων δύο μηνών  δεν έχουν εκλείψει: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η μακροχρόνια τάση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος είναι ανοδική, ο εμπορικός πόλεμος και η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία θα συνεχισθούν, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο δείκτης φόβου

Στην Ευρωζώνη υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας, ενώ στις ΗΠΑ οι επιλογές του προέδρου Τραμπ θέτουν σε δοκιμασία τις «ανοχές» του συστήματος, καθώς υπάρχει πλέον δυσαρμονία με το Κογκρέσο και την Fed σε ζητήματα οικονομικής, νομισματικής και εξωτερικής πολιτικής.

Οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα για την πορεία των μετοχών αποτυπώνονται στον «δείκτη φόβου»-μεταβλητότητας (VIX),  ο οποίος εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα στις 36,1 μονάδες,  στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 11μήνου, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν στις 16,5 μονάδες. Χθες υποχώρησε  στις 30,3 μονάδες, σήμερα όμως ανεβαίνει πάλι στις 32,6.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος του VIX πάνω από τις 25 μονάδες υποδηλώνει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς και πρόβλεψη για έντονη μεταβλητότητα – δηλαδή αναταραχή στη Wall Street τουλάχιστον τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, εν μέσω επιδεινούμενου κλίματος και εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών. Το 2018 αφήνει πίσω κόκκινα χαρτοφυλάκια και μια παρακαταθήκη προβλημάτων που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία και πηγή ανησυχιών για τα χρηματιστήρια.

Αναπόφευκτη η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που εξαρτάται από τις εισροές ξένων κεφαλαίων και τις κινήσεις διεθνών funds.

Πέρα από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις από την πολιτική-εκλογική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τους φόβους για δημοσιονομική χαλάρωση και τις ανησυχίες για την πορεία των τραπεζών, που θα επωμισθούν μεγάλο κόστος στην προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

Σχετικα αρθρα

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ

admin

Soho House Group: Ο δισεκατομμυριούχος Ron Burkle σχεδιάζει επένδυση στη Μύκονο

admin

Ελληνικός Τουρισμός: Η επόμενη μέρα-Έρευνα της PWC

admin

Χ.Α. : Εβδομάδα ελεγχόμενης τεχνικής εκτόνωσης (-1%)

admin

Handelsblatt: Οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν- Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2019

admin

Εισπρακτικές εταιρείες: Τηλεφωνικό «bullying» δέχονται οι δανειολήπτες

admin

Πώς ο λαϊκισμός περνάει και στην εξωτερική πολιτική

admin

Ο «λύκος της Wall Street» προειδοποιεί ότι τα ICOs είναι «η μεγαλύτερη απάτη ποτέ»

admin

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

admin

Ψεύτικο ή καθόλου Brexit

admin

Η καπνοβιομηχανία είναι στα πάνω της

admin

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις αγορές να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες

admin

Alpha Bank: Που οφείλεται το ράλι του χρυσού

admin

Οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία

admin

Η σταθερότητα της Ευρωζώνης για άλλη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο

admin

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

admin

Τί πραγματικά συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές;

admin