Image default
Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

trump sternΗ κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στις ΗΠΑ. Ένας πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος κρατά ομήρους, όπως καταγγέλλει η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα εμμένοντας στην αναγκαιότητα ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Για άλλη μια φορά ένα τείχος “πρωταγωνιστεί” στην παγκόσμια ιστορία ως σύμβολο ανθρωπισμού και για περισσότερη ελευθερία.

Δανείζονται για να πληρώσουν

Κάθε ημέρα που περνά, σε αυτήν την αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, και στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας. Ήδη το λεγόμενο Shutdown, το πάγωμα ενός μεγάλου τμήματος διοίκησης, είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία. Διαρκεί 21 ημέρες. Από τις 22 Δεκεμβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές, πολλές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης ή έχουν κατεβάσει ρολά. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους είναι ευδιάκριτες. Έχουν σταματήσει να παίρνουν μισθό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γύρω στους 800.000 υπαλλήλους, είτε έχουν πάει σε αναγκαστική άδεια είτε συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτουν υπάλληλοι του δημοσίου με ζωτικής σημασίας καθήκοντα ώστε να μην καθηλωθεί όλος ο δημόσιος βίος, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στα αεροδρόμια.

Συνήθως μετά από ένα Shutdown οι μισθοί καταβάλλονται εκ των υστέρων -εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει επειδή οι Αμερικανοί δεν είναι, όπως οι Γερμανοί, πρωταγωνιστές στην αποταμίευση. Ζουν από τα χρήματα που λαμβάνουν με τσεκ. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι τα περασμένα 40 χρόνια οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια απρόοπτη οικονομική εκκρεμότητα ύψους 400 δολαρίων χωρίς να δανειστούν ή να πουλήσουν κάτι. Κανονικά κυβερνητικοί υπάλληλοι πληρώνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα την Παρασκευή. Έτσι ούτε και αύριο θα πάρουν χρήματα αφού δεν αναμένεται λύση.

“Θα προσαρμοστούν”

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί τα σύνορα, αλλά δεν αναμένεται κάτι άλλο. Την περασμένη Κυριακή εξέφρασε την κατανόησή του για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν ξέρουν πώς να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ρεσιτάλ αοριστολογίας από έναν άνθρωπο που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes κατέχει περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, ο Τραμπ είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι παθόντες από το Shutdown θα προσαρμοστούν, εννοώντας ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να σφίξουν τη ζώνη τους. Κάποιος υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, χαρακτηρίζει την κατάσταση απογοητευτική. “Έχουμε οικογένειες, τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά όχι εισόδημα. Δεν είμαι σούπερ φιλελεύθερος, αλλά δεν ξέρω πώς οι άνθρωποι τον πιστεύουν ακόμη. Λέει ψέματα συνεχώς. Και δεν έχει ιδέα πως τα φέρνει βόλτα ο κόσμος”.

Και την ώρα που ο Τραμπ και οι Δημοκρατικοί ρίχνει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, την ευθύνη την έχει “σε ποσοστό 100%” ο βαθύπλουτος πρόεδρος, θεωρεί ο εργαζόμενος στο υπουργείο. “Επειδή ο Τραμπ δεν μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις του και το Μεξικό να σηκώσει το οικονομικό βάρος, τα φορτώνει όλα σε μας, τους αθώους φορολογούμενους”, λέει. Το τείχος δεν θα φέρει αποτέλεσμα, υποστηρίζει. “Ο κόσμος θα βρει άλλους δρόμους για να μπει στη χώρα”. Γιατί λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει τόσο πολύ; “Θέλει ένα τείχος, που να φέρει το όνομά το, ένας άλλος Πύργος Τραμπ”.

Σχετικα αρθρα

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

Ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε κορεάτικο πόλεμο

admin

Οι 100 δόσεις και η επικίνδυνη κόντρα με τρόικα

admin

Άνοδο στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα βλέπει ο οίκος Moody’s

admin

Οι ευρωπαίοι χρειάζονται μια κοινή ταυτότητα

admin

Ένα ζευγάρι σοσιαλιστών διεκδικεί τα ηνία του Eurogroup

admin

Tα «ζόμπι» του ΧΑ και τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Έκκληση Μακρόν για εθνικό διάλογο

admin

Η JPMorgan και η «Φάλαινα του Λονδίνου»

admin

Businessinsider.it: Τα ελληνικά ομόλογα και το δημόσιο χρέος είναι πλέον ελκυστικά

admin

XA:Βάσεις για υψηλότερα επίπεδα

admin

DW: Γιατί η Κίνα επενδύει σε Ελλάδα και Βαλκάνια -Οι γεωστρατηγικοί στόχοι και τα κέρδη

admin

Το τρίτο μνημόνιο περασε-Σε βαθιά κρίση ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

admin

DW: ΗΠΑ και Β. Κορέα μπλοφάρουν

admin

Τα στοιχεία προμηνύουν επιστροφή της μεταβλητότητας

admin

ΕΕΤ: Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε δύο συχνές ερωτήσεις για διεθνείς συναλλαγές

admin

XA:Παζλ αισιοδοξίας

admin

Τελευταίος ελιγμός πριν το… τρακάρισμα με τρόικα

admin