Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή

banksbigΗ ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά χρειάζεται επαναφορά σε μια αγορά όπου το μέγεθος είναι τα πάντα, λέει ο πρόεδρος της UBS Group AG Axel Weber. Αλλά μην υπολογίζετε στην ελβετική επιχείρηση για να βοηθήσει.

“Το μόνο που έχει σημασία για τον τραπεζικό τομέα είναι το μέγεθος”, δήλωσε ο Weber την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις της Wall Street επέστρεψαν πιο δυναμικές από την οικονομική κρίση. “Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ξανα-ανακαλύψουν τον εαυτό τους.”

Οι δανειστές της ηπείρου έχουν αγωνιστεί για να συμβαδίσουν με τους ομότιμους της Wall Street από την οικονομική κρίση, εν μέρει επειδή μια κατακερματισμένη αγορά δυσκολεύει τις διασυνοριακές συμφωνίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Corp. Brian Moynihan προέβλεψε την Τρίτη έναν ακόμη γύρο ενοποίησης στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου μεγάλου  ανταγωνιστή.

Συγκρίνετε αυτό με την Ευρώπη, όπου μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της περιοχής – η Deutsche Bank AG – εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποκαταστήσει μια ανάκαμψη μετά από χρόνια ζημιών. Είναι δεινά που πυροδότησαν συζητήσεις – μεταξύ άλλων στο επίπεδο της διοίκησης, των ρυθμιστικών αρχών και της κυβέρνησης – σχετικά με πιθανή συγχώνευση. Κατά τη διάρκεια μιας στρατηγικής υποχώρησης το Σεπτέμβριο, τα στελέχη της Deutsche Bank κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία με την UBS ήταν η πιο ευνοϊκή επιλογή μεταξύ δυνητικών Ευρωπαίων εταίρων, αν και διαπίστωσαν ότι ο χρόνος δεν είναι σωστός, ανέφερε το -.

Ο Βέμπερ ανέφερε την Τρίτη ότι υπολόγισε ότι η τράπεζά του μπορεί να έρθει στη διάσωση του γερμανικού αντιπάλου, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα. Η UBS δεν σχεδιάζει μεγάλες προσφορές, δήλωσε, επειδή έχει εμπλακεί επιτυχώς στην επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας, όπου είναι ήδη ο μεγαλύτερος πάροχος στον κόσμο.

“Δεν νομίζω ότι η UBS θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό”, είπε για την ενοποίηση. “Οι συγχωνεύσεις σας έχουν δεσμεύσει  εδώ και χρόνια.” 

Σχετικα αρθρα

Υδρογονάνθρακες: Ο πλούτος του αύριο

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

Τι λέει η ιστορία για τη χαμηλή μεταβλητότητα

admin

O Τράμπ στέλνει την Κίνα στην «αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Μόνο το 28% των οικονομολόγων προβλέπει ενίσχυση της Ευρωζώνης

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Η άνοδος της Γαλλίας και η πτώση της Βρετανίας

admin

Η Μεγαλύτερη Ύφεση… είναι τώρα…

admin

Οι εκπλήξεις του ευρώ μπορεί μόλις να ξεκινούν

admin

DW: Γαλλογερμανικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ερωτηματικά

admin

Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα, για να αποφύγει μία «χαμένη δεκαετία»

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €256,5 δισ. ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2018

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Παίρνοντας μάθημα από το 2008 πριν την επόμενη κρίση

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin

Το «Griesafault» της Αργεντινής

admin

Η διπλή πρόκληση Τσίπρα στους Ευρωπαίους

admin