Image default
Πρώτο Θέμα

Ο John Paulson σκέφτεται το κλείσιμο του hedge fund του

john paulsonΟ John Paulson θα κλείσει το αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου. Ο Ιδρυτής του λέει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατρέψει την ομώνυμη εταιρεία σε οικογενειακό γραφείο τα επόμενα δύο χρόνια.

Η επιχείρηση του John Paulson διαχειρίζεται τώρα περίπου 8,7 δισ. Δολάρια, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση και πριν από λίγο, είπε ότι θα σκεφτόταν να στρέψει την εταιρία Paulson & Co σε οικογενειακό γραφείο “το επόμενο έτος”.

Ο 63χρονος διευθυντής δήλωσε ότι σχεδόν 75 έως 80% των χρημάτων που διαχειρίζεται η Paulson & Co ήταν τώρα το δικό του κεφάλαιο, αντανακλώντας χρόνια απογοητευτικών επιστροφών που έχουν οδηγήσει τους επενδυτές εκτός του κεφαλαίου του.

Τα περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν κορυφή γύρω στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, αλλά έκτοτε υποχώρησαν σε περίπου 16 δισ. δολαρία στα τέλη του 2016. Η μετατροπή σε οικογενειακό γραφείο είναι μια συνταξιοδότηση για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, οι οποίοι επιστρέφουν έξω από το κεφάλαιο των επενδυτών και επικεντρώνονται αποκλειστικά στη διαχείριση των περιουσιών τους – μια δραστηριότητα που δεν συνοδεύεται από τόσο μεγάλο έλεγχο ως διαχείριση των χρημάτων των άλλων ανθρώπων.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά, όταν φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, παίρνουν μια απόφαση, θέλουν να γίνουν μεγαλύτεροι και ξέρετε, να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη επιχείρηση διαχείρισης χρημάτων”, ή να επιλέξουν να “κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και να μεταμορφωθούν σε οικογενειακο γραφείο “, δήλωσε ο κ. Paulson στο podcast σύμφωνα με τις πηγές, που φιλοξενήθηκε από τον ιδρυτή του Broome Street Capital Michael Samuels.

Στη συνέντευξη, ο κ. Paulson ανέφερε τους George Soros και Stanley Druckenmiller ως παραδείγματα διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τις πράξεις διαχείρισης κεφαλαίων σε οικογενειακά γραφεία. Πιο πρόσφατα, ο Leon Cooperman της Omega Advisors έκανε το ίδιο βήμα.

Ο κ. Paulson, ο οποίος ειδικεύεται στην επένδυση σε διαιτησία με συγχώνευση, κέρδισε την φήμη του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν το ταμείο του έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια από την πρόβλεψη της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ και την πραγματοποίηση στοιχημάτων σε σύνθετα πιστωτικά παράγωγα.

Όμως η επιχείρηση έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει μειώσει τον αριθμό των διευθυντικών στελεχών που εργάζονται γι ‘αυτόν. Στο ωριαίο podcast, ο κ. Paulson άγγιξε θέματα όπως το στοίχημά του στο Πουέρτο Ρίκο ως φορολογικό παράδεισο, την υποστήριξή του στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, την ώθηση του για ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης από τον Fannie Mae και τον Freddie Mac και τις αρχές του σε διαιτησία . Είπε ότι επέλεξε μια σταδιοδρομία που στοιχηματίζει στις συγχωνεύσεις αντί να τους συμβουλεύει γιατί οι ώρες ήταν μικρότερες και θα μπορούσε να κάνει περισσότερα χρήματα. “Αν και τα τέλη εξαγορών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα τέλη δικηγόρου, εξακολουθούν να καλύπτονται από την ώρα που έχετε, τι μπορείτε να πουλήσετε το χρόνο σας, ενώ όταν διαχειρίζεστε τα χρήματα δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Υπάρχει απεριόριστη ανοδική πορεία προς αυτό που μπορείτε να κάνετε… “, είπε.

“Το άλλο πράγμα που μου αρέσει γι ‘αυτή την επιχείρηση, όταν λέω γιατί πήγα σε αυτή την επιχείρηση, είναι η διάρθρωση των τελών”, πρόσθεσε λεπτομερώς, πόσο θα μπορούσε να κάνει με την καταβολή ενός τέλους διαχείρισης από 1% εως και 20% για διαφορετικά επίπεδα περιουσιακών στοιχείων. “Όσο περισσότερα χρήματα διαχειρίζεστε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα τέλη”, είπε. “Τώρα τελικά κατορθώσαμε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, και υπήρχαν χρόνια που οι αποδόσεις μας ήταν πολύ μεγαλύτερες από το 20 τοις εκατό.”

Τα hedge funds έχουν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες εκροές σε περισσότερα από 2 χρόνια, η Paulson & Co χτυπήθηκε από μια σειρά μεγάλων και ανεπιτυχών στοιχημάτων τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων όπως τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών Allergan και Valeant,τις τράπεζες και το χρυσό και για το στοίχημα έναντι των γερμανικών ομολόγων. Ο κ. Paulson δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον κ. Trump, επειδή ήταν ευχαριστημένος με τις κινήσεις που έκανε ο πρόεδρος για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών και για τη μείωση της “περιττής ρύθμισης”, καθώς και για την κατάργηση της παράνομης μετανάστευσης.

Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής που έχει γεννηθεί πριν από 63 χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης των αγορών. Κάνοντας κινήσεις αντισυμβατικές και συνάμα υψηλού ρίσκου. Οι οποίες αναπόφευκτα δεν αποδίδουν κάθε φορά τα ποθούμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο John Paulson, φαίνεται να βρίσκεται σε «κακό φεγγάρι», καθώς ότι κι αν πιάνει στα χέρια του γίνεται στάχτη…

Ο εμβληματικός διαχειριστής, δημιουργός και μεγαλομέτοχος του επενδυτικού ομίλου Paulson & Co που αποτελείται από μια συστάδα κερδοσκοπικών hedges funds, έβγαλε πολλά κέρδη «στοιχηματίζοντας» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Κάπου 15 δισ. δολάρια, στην περίοδο 2007-2008, για το αποκαλούμενο «κοράκι των αγορών». Λίγο αργότερα, το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Paulson εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2012, ο John Paulson είχε δηλώσει στο - ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως τα τέλη… Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ».

Ο Paulson άνοιξε θέσεις στην Ελλάδα, στις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, βάζοντας επί πλέον κεφάλαια και στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2105. Στην τράπεζα Πειραιώς, έχει τοποθετήσει συνολικά 464 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 9,13% της τράπεζας. Στην Alpha Bank, ο Paulson έχει τοποθετήσει 328 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 6,48% των μετοχών.

Σχετικα αρθρα

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin