Image default
Πρώτο Θέμα

Η γερμανική βιομηχανική καταιγίδα χτυπά την οικονομία της Ευρώπης

Germany EU 847867Η βιομηχανική κάμψη της Γερμανίας επιδεινώθηκε στις αρχές του 2019, μεταφέροντας την οικονομία της ζώνης του ευρώ στις χειρότερες επιδόσεις της σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο μηνιαίος δείκτης της IHS Markit έδειξε ότι η παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Οι αναγνώσεις θα ενισχύσουν τους φόβους για την υγεία τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό ήταν ένα βασικό σημείο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, όπου το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του και είπε ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ζημιές.

Αυτές οι ανησυχίες θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στη συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

Οι μεγάλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η επιβράδυνση της Κίνας και η εμπορική διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ευρώπη δέχεται επίσης χτυπήματα από την αδυναμία της αυτοκινητοβιομηχανίας, τις διαμαρτυρίες στη Γαλλία και την αβεβαιότητα του Brexit. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi να το αναγνωρίσει αυτό, υποβαθμίζοντας την εκτίμησή του για την οικονομία.

“Έχει ξεσπάσει μια βαθύτερη αδιαθεσία”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Οι εταιρείες ανησυχούν για μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση που συγκεντρώνει δυναμική, με την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα να επηρεάζει όλο και περισσότερο την όρεξη και τη ζήτηση κινδύνου”.

Ο δείκτης για τη γερμανική βιομηχανία έπεσε στο 49,9 από 51,5. Οι αναγνώσεις κάτω των 50 δείχνουν συρρίκνωση και οι προβλέψεις ήταν να παραμείνει αμετάβλητη. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον πιο έντονο ρυθμό από το 2012, με την αυτοκινητοβιομηχανία και την ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα να αποτελουν τις βασικες αιτιες.

Η Γαλλία ανέφερε επίσης ζοφερές αποδόσεις την Πέμπτη, με το σύνθετο μέτρο της μεταποίησης και των υπηρεσιών να μειώνεται στα χαμηλότερα σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Το ευρώ έπεσε μετά από τους απογοητευτικούς αριθμούς μειώθηκε κατά 0,2% φθάνοντας στα 1,1357 δολάρια στις 10:07 μ.μ. Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 0,21%.

Σχετικα αρθρα

Στα όρια του «κραχ» το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

admin

Stress tests: Η επόμενη ημέρα

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια σε φόρους η Ελλάδα- Τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη ανέργων

admin

Μία στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη

admin

Νέα πρόκληση για την ΕΕ: Η Ρωσία ξυπνάει

admin

«Πάγωσαν» δημόσια έργα και αυτοκινητόδρομοι

admin

Citi: Eρωτηματικό η αυτοδυναμία

admin

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

admin

Το αίνιγμα του Minsky της ευρωζώνης

admin

Ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών παρέχει στη νέα γενιά το Reload Greece (RG)

admin

Μια χαμένη δεκαετία για την Ευρώπη;

admin

Γιατί ο Σαμαράς επέλεξε τον Σταύρο Δήμα;

admin

Τι κρύβουν οι μυστικοί φάκελοι των swaps

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

admin

Η «ανάπαυλα» της κρίσης και η «βόμβα» των 100 δισ. €

admin