Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κίνδυνος να γίνει η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

pipelineΈχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικου αερίου σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τη Χάιφα στο Ισραήλ.

Το πεδίο Leviathan είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έγιναν τον αιώνα αυτό, με ανακτήσιμους όγκους που εκτιμώνται σε 22tn κυβικά πόδια αερίου, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης του τομέα Noble Energy και Delek. Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχει και πετρελαϊκό πεδίο κάτω από τη συσσώρευση αερίων.

Άλλα πεδία βρέθηκαν στη λεκάνη απορροής, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της Αφροδίτης στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου. Μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί μόνο ένα σχετικά μικρό πεδίο – ο Tamar, ο οποίος τώρα προμηθεύει τον ισραηλινό ενεργειακό τομέα. Η εξερεύνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στα ύδατα του Λιβάνου, αλλά πολλοί στη βιομηχανία πιστεύουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο (και πιθανόν κάποιο πετρέλαιο) που βρίσκεται σε ολόκληρη την ακτή στα ύδατα της ανοικτής θάλασσας του Σινά και της Γάζας στο νότο, στην Κύπρο και στη Συρία.

Στη σύγχρονη τοποθεσία της ενεργειακής επιχείρησης είναι όλα σημαντικά. Εκτός από τον Tamar, το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου παραμένει ανεπτυγμένο και η περαιτέρω εξερεύνηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανενεργή επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη διαδρομή εξαγωγής για τους μεγάλους όγκους αερίου που θα μπορούσαν να παραχθούν – όγκοι που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εγχώριες ανάγκες σε οποιαδήποτε από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Θα ήταν δυνατή η κατασκευή μιας εγκατάστασης ΥΦΑ και η αποστολή των πόρων στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, αλλά το κόστος κεφαλαίου θα ήταν τεράστιο και το κόστος από τη στιγμή που το αέριο έφτασε στην Κίνα ή την Ινδία θα ήταν μη ανταγωνιστικό σε έναν κόσμο γεμάτο προμήθειες φυσικού αερίου . Επίσης, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία τοποθεσία για μια τέτοια εγκατάσταση.

Μία προφανής και οικονομικά αποδοτική διαδρομή εξαγωγής παραμένει: Μέσω ενός υπεράκτιου αγωγού που θα μπορούσε να εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Λεβάντ και προς βορρά προς την Τουρκία, συλλέγοντας πόρους από όλα τα πεδία που βρίσκονται στο δρόμο. Αλλά και αυτή τη στιγμή αποκλείεται από τη γεωπολιτική.

Για κάποιους, οι εθνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ύπαρξη μιας σύγχρονης περιφερειακής οικονομικής και βιομηχανικής δύναμης, με ικανότητες ασύγκριτες σε όλη τη Μέση Ανατολή και με ένα δίκτυο συμμαχιών και εμπορικών σχέσεων που φτάνουν στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να ταιριάζει με τις ανάγκες των 80 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκίας που χρειάζονται ευκαιρία και απασχόληση σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Θα ταιριάζει επίσης στον τουρκικό εταιρικό τομέα, ο οποίος είναι συγκλονισμένος από το χρέος και χρειάζεται απελπισμένα μια νέα ώθηση για επενδύσεις.

Για άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μέλλον έγκειται στην προβολή του εθνικού καθεστώτος και της εξουσίας της Τουρκίας σε μια περιοχή που κυριαρχείται από θρησκευτικές και πολιτιστικές συγκρούσεις.

Μια βιομηχανική δύναμη θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να κατασκευάσει τη μάζα των αγωγών και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που είναι απαραίτητες για να φέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην αγορά, στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Τουρκία θα γίνει τότε ο αδιαμφισβήτητος κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς ανατολάς καθώς και το Λεβάντ. Η καθιέρωση ενός κέντρου συγκέντρωσης και διαβίβασης θα παρείχε επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης στη χώρα σε μεγάλους όγκους αερίου για ίδια χρήση. Αντίθετα, ένα έθνος που εμπλέκεται στην περιφερειακή πολιτική και στις αρχαίες διαμάχες δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

Η Αίγυπτος προσφέρει έναν εναλλακτικό κόμβο και θα λάβει την πρώτη δόση φυσικού αερίου από τον Leviathan. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Αίγυπτος, που έχει το δικό της αέριο για ανάπτυξη και πώληση, θα θελήσει να ενθαρρύνει τον πρόσθετο ανταγωνισμό υποστηρίζοντας την πλήρη ανάπτυξη του Leviathan ή οποιοδήποτε άλλο αέριο από το Levant.

Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την προσέγγισή της, το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να αυξάνονται και η Ρωσία να αποφασίζει να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή αγορά, ο ανταγωνισμός είναι ήδη έντονος. Θα αυξηθεί μόνο εάν και πότε θα τεθούν σε λειτουργία χαμηλού κόστους προμήθειες από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν.

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται, αλλά δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς και οι προοπτικές ενδέχεται να επιδεινωθούν για τους υποψήφιους , καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες και πιο προσιτές με την πάροδο του χρόνου. Τα περιουσιακά στοιχεία που απομακρύνονται τώρα θα μπορούσαν να παραμείνουν μακριά για πολύ καιρό. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή ως σύνολο θα είναι φτωχότερη και η Τουρκία θα έχει χάσει μια χρυσή ευκαιρία.

Σχετικα αρθρα

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ισχυρό»

admin

Η Γερμανία ενδιαφέρεται μόνο να σώσει τον εαυτό της

admin

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

admin

Η Σελόντα δείχνει το δρόμο…

admin

FT:Η Ευρώπη πασχίζει να κρατήσει το λουρί της Αθήνας

admin

Άνοδο στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα βλέπει ο οίκος Moody’s

admin

#DigitalSolidarityGR : ‘Απαντες πλην… Vodafone

admin

Ψεύτικο ή καθόλου Brexit

admin

Η Ρωσία είναι ο πιο επικίνδυνος γείτονάς

admin

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

admin

Πλήρης επικράτηση της Μέρκελ στο προπύργιο του Σουλτς

admin

Don’t cry for me Argentina…

admin

DW: Grexit ζητούν οι γερμανοί φιλελεύθεροι

admin

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

admin

Πόρτα στο σχέδιο Κατρούγκαλου

admin

Το συνοριακό ατόπημα του Brexit

admin

Χ.Α. (-0,79%)- Πτώση 2,16% στις τράπεζες…

admin