Image default
Πρώτο Θέμα

H Γερμανία φλερτάρει με την ύφεση και η Ευρώπη τρέμει…

german europe3Η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία άρχισε στις αρχές του 2018 μετά από μια ανοδική πορεία του 2017, έχει γίνει μάλλον ανησυχητική.

Η Ιταλία σημείωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, η Γαλλία υποχώρησε προς τη στασιμότητα τον Δεκέμβριο λόγω των διαμαρτυριών των gilets jaunes και, πολύ ανησυχητικά, η Γερμανία φαίνεται ότι απέφυγε μια «τεχνική» ύφεση μόνο με ένα δεκαδικό σημείο ή δύο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

 Η κατάσταση στη Γερμανία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Θεωρητικά ανοσοποιημένη στις κρίσεις εμπιστοσύνης και πίστωσης που έχουν μολύνει τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία έχει προφανώς ανάγκη για πιο στενή και όχι ευκολότερη νομισματική πολιτική για αρκετά χρόνια. Όμως, τους τελευταίους μήνες, η επιβράδυνση στη Γερμανία ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της συμπεριφοράς της υπόλοιπης ευρωπαϊκής οικονομίας.

 Γιατί συνέβη αυτό; Και η εκπληκτική αδυναμία της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ πρέπει τώρα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για ολόκληρη την ευρωζώνη;

Ένας παράγοντας ήταν η συρρίκνωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία ακολούθησε την αύξηση των επιτοκίων πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή η σύσφιξη θα αντιστραφεί τώρα.

 Επιπλέον, υπήρξε μια πτωτική τάση από το εξωτερικό εμπόριο, που προκλήθηκε από τον αντίκτυπο της απομόχλευσης στην κινεζική οικονομία, καθώς και τις εκτεταμένες επιδράσεις των εμπορικών πολέμων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο έπεισαν την ΕΚΤ να αυξήσει τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξής της από ισορροπημένη έως προς τα κάτω μεροληπτική στην τελευταία της συνάντηση.

 Η ΕΚΤ έχει δίκιο να κατηγορεί τις ξένες εξελίξεις για την επιβράδυνση. Η εγχώρια ζήτηση στην ευρωζώνη εξακολουθεί να φαίνεται σταθερή, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες ωφελούνται από την έντονη αγορά εργασίας και την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Εν τω μεταξύ, η παροχή τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζει να αυξάνεται με υγιή τρόπο.

 Σύμφωνα με τα εκτιμηθέντα σε Fulcrum οικονομετρικά μοντέλα η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης τους τελευταίους 12 μήνες ήταν πολύ κοντά σε αυτό που θα αναμενόταν, λόγω της αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας.

 Ωστόσο, η κάμψη στη γερμανική οικονομία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι συμβαίνει με τον παράγοντα της Κίνας. Αυτό παραμένει, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Γερμανία θεωρείται συνήθως πιο ευαίσθητη στον οικονομικό κύκλο στην Κίνα από ό, τι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της γερμανικής δραστηριότητας είναι μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από “θα έπρεπε”, με βάση τους συνήθεις δεσμούς με την Κίνα.

Η ιδιοσυγκρασιακή επιβράδυνση στη Γερμανία πιθανότατα οφείλεται στη συγκέντρωση έκτακτων σοκ που συνέβησαν σε σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς. Αυτές οι διαταραχές δεν σχετίζονται με μακροοικονομικά βασικά στοιχεία και θα πρέπει να αντιστραφούν αυτόματα αρκετά σύντομα.

Σύμφωνα με μια εξαιρετική δουλειά του Greg Fuzesi της JP Morgan, οι τρεις τομείς που επηρεάζονται είναι οι εξής:

  • Η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων κατέρρευσε το τρίτο τρίμηνο του 2018 λόγω της αργής εφαρμογής νέων κανονιστικών ελέγχων για τις εκπομπές αυτοκινήτων και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.
  • Η παραγωγή χημικών προϊόντων υποχώρησε έντονα το τέταρτο τρίμηνο του 2018 λόγω έλλειψης νερού στο Ρήνο μετά το ξηρό καλοκαίρι, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη μεταφορά φορτηγίδων στον ποταμό και περιορίζοντας την παροχή νερού σε εργοστάσια. Αυτή η κατάσταση βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο.
  • Η παραγωγή φαρμάκων ξαφνικά κατέρρευσε το  Q4, προφανώς λόγω μιας μεγάλης (και ανεξήγητης) αναστροφής της παραγωγής σε μια ενιαία, ανώνυμη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτό είναι σαφώς παράξενο και βρίσκεται υπό έρευνα από τις στατιστικές αρχές.

Συνολικά, αυτές οι τρεις ξεχωριστές διαταραχές έχουν πιθανώς υποβαθμίσει τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η αναπήδηση πιθανότατα θα μεταφερθεί μεταξύ του 2019 και του 2ου τριμήνου και θα αυξήσει το γερμανικο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 1,2%.

 Η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή υπό νέα ηγεσία

Εφόσον το έλλειμμα από την Κίνα δεν είναι χειρότερο από εδώ, η ΕΚΤ θα μπορέσει πιθανώς να διαγράψει την αναφορά της σε “κινδύνους προς τα κάτω” κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, απομακρύνοντας έτσι τυχόν προκατάληψη στην περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.

Με την ανάκαμψη της δραστηριότητας, ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann, ένα γνωστό γεράκι, αναμένεται να επαναλάβει την πρόσφατη έκκλησή του να «εξομαλύνει» τη νομισματική πολιτική χωρίς να χάσει πάρα πολύ χρόνο φέτος. Η αγορά εργασίας είναι περιορισμένη και οι μισθοί σαφώς επιταχύνονται.

 Ο κ. Weidmann εξακολουθεί να είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Mario Draghi ως πρόεδρο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η στήριξή του από την καγκελάριο Μέρκελ έχει φανεί φθίνουσα και φαίνεται ότι δεν είναι πλέον το σαφές φαβορί για την κορυφαία θέση της ΕΚΤ. Με έναν νέο νέο Πρόεδρο,η ΕΚΤ θα δει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό τιμών ως βασικό λόγο για να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής μέχρι το 2020. 

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Τράπεζες: Νέα πτώση και… ελπίδες από Μ.Stanley

admin

Ο Trump δεν μπορεί να λυγίσει εύκολα την Fed

admin

DW: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

admin

Το «Ναι» θα σοκάρει τους Σκωτσέζους

admin

Τα άκρα της Ευρώπης: άγριες τίγρεις και ακίνητοι φινλανδοί

admin

Ψυχραιμία μπροστά στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό

admin

Alpha: Ανακάμπτουν οι επενδύσεις σε κατασκευές και real estate

admin

Στα πρόθυρα της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

admin

Γιατι οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

admin

Ποια είναι τα ακίνητα που “κοιτούν” οι επενδυτές

admin

ΥΠΟΙΚ: Κάλεσμα για ένταξη στην προστασία α’ κατοικίας-Αυτή είναι η τελευταία παράταση

admin

Δικηγορικές εταιρείες: Ενοχλήσεις ακόμη και στον χώρο εργασίας των οφειλετών

admin

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

admin

Μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

admin

Οι δυναστικές διχόνοιες της Ελλάδας

admin