Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

Italy Germany Drag on Euro Area Economy as EU Cuts Outlook BloombergΜια «βόμβα» που έσκασε δίπλα μας επιφύλασσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης από τη Γερμανία στην Ιταλία και προειδοποίησε ότι το Brexit και η επιβράδυνση στην Κίνα απειλούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλε την Πέμπτη μια υποβαθμισμένη έκθεση όπου αφαιρεί μια ποσοστιαία μονάδα από την προβολή της για την Ιταλία το 2019, αφήνοντας την τώρα με ελάχιστη ανάπτυξη μόλις 0,2% για ολόκληρο το έτος. Οι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι προοπτικές της περιοχής αντιμετωπίζουν “σημαντικούς” κινδύνους.

Οι προβλέψεις για το κλίμα είναι πιο έντονες,καθώς η πολιτική αστάθεια συνέχισε να καταστρέφει την Ιταλία, οι βίαιες διαμαρτυρίες την μειωμένη παραγωγή της Γαλλίας και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αγωνίστηκε να ανακάμψει από τις αλλαγές στη νομοθεσία. Η αβεβαιότητα του παγκόσμιου εμπορίου και η εντονότερη επιβράδυνση της Κίνας από την αναμενόμενη θέτουν επίσης εξωτερικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Στις προβλέψεις της, η Επιτροπή θεωρεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης των 19 εθνών επεκτείνεται κατά 1,3% φέτος, από 1,9% που προβλέπεται τον Νοέμβριο. Για το 2020, βλέπει αύξηση 1,6%, από 1,7% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα.

Γερμανοταλικά προβλήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβαθμίζει αισθητά τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ. Η αναθεώρηση προς τα κάτω της Ιταλίας ήταν η πιο σφοδρή, με την Επιτροπή να βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 0,2% – το χαμηλότερο στο μπλοκ – σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της 1,2%. Η μειωμένη προοπτική έρχεται δύο μήνες αφότου η Ρώμη και οι Βρυξέλλες έφτασαν σε συμβιβασμό σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος της Ιταλίας και πιθανόν θα δυσκολέψουν στον λαϊκιστικό συνασπισμό να πραγματοποιήσει τα εκτεταμένα σχέδια δαπανών.

“Πρέπει να παρακολουθήσουμε ορισμένες καταστάσεις και η κατάσταση στην Ιταλία όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ χειρότερη, στο 0,2%, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό”, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici σε συνέντευξη στην τηλεόραση - από τις Βρυξέλλες.

Τα σύννεφα μαζεύονται

“Μεγάλο μέρος της δυναμικής της απώλειας ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορεί να αποδοθεί στην εξασθένιση της στήριξης από το εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης του εμπορίου και της υψηλής αβεβαιότητας όσον αφορά τις εμπορικές πολιτικές”, ανέφερε η Επιτροπή. “Ωστόσο, υπήρξαν επίσης πολλοί εσωτερικοί παράγοντες”, ανέφερε, επισημαίνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την αβεβαιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες, καθώς και την αδυναμία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα σύννεφα στον ορίζοντα γίνονται επίσης πιο σκούρα, ανέφερε η επιτροπή. “Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος απότομης δημοσιονομικής στροφής φαίνεται να έχει αυξηθεί, ειδικά για το 2020”, σύμφωνα με την έκθεση. “Η κινεζική οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται πιο απότομα από ό, τι αναμενόταν, ενώ πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ακόμα ευάλωτες σε ξαφνικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα κινδύνου”.Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit παραμένει πηγή αβεβαιότητας, ανέφερε η Επιτροπή.

Μια ολοένα και πιο αναιμική οικονομία θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει τα σχέδιά της για να σταματήσει σταδιακά το QE. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ προχώρησαν ήδη σε μια λεπτή γραμμή το Δεκέμβριο, υποβαθμίζοντας τις οικονομικές προβλέψεις ταυτόχρονα με τον τερματισμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού που βοήθησαν στην αύξηση της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για τις ζώνες του 2019 σε 1,4%, από 1,8% στις προηγούμενες προβλέψεις. Η ΕΚΤ επιδιώκει να επιτύχει πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin