Image default
Πρώτο Θέμα

Τα προβλήματα που δείχνουν οι αγορές για την Ευρωπαϊκή οικονομία

eurozone 2140474bΌπου και αν κοιτάξετε στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης, οι πινακίδες υποδεικνύουν το ίδιο πράγμα: μια έντονη επιβράδυνση στην οικονομία της περιοχής πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να εξομαλύνει τα επιτόκια.

Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής φαίνεται να ελπίζουν ότι η πτώση μπορεί να είναι σύντομη, οι επενδυτές στέλνουν ένα πιο έντονο μήνυμα. Οι παραδοσιακές μετρήσεις – οι αποδόσεις του ευρώ και του γερμανικού bund – κυμαίνονται κοντά στα πολύχρονα χαμηλά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεκολλήσει για τα επόμενα 10 χρόνια, θέτοντας σοβαρή αμφιβολία για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια οποτεδήποτε σύντομα .

Οι επενδυτές στις χρηματαγορές προωθούν τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση επιτοκιων έως το 2020.

Η Axa Investment Managers, η οποία επιβλέπει τα 759 δισ. Ευρώ (860 δισ. Δολάρια), έχει μακρά θέση στα 30ετή ομόλογα, επωφελούμενη από την οικονομική απαισιοδοξία. Επίσης, για την Citigroup Inc., η επιδείνωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι ο ράλλυ του bund μπορεί να έχει περιθώρια επέκτασης, ενώ για την Societe Generale SA, το ευρώ εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο.

Ενδεχομένως υπάρχουν σημεία κατάρρευσης για την οικονομία της περιοχής. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της, η Ιταλία, έπεσε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, ενώ η Γερμανία απλώς την απέφυγε. Τα πολιτικά εμπόδια σκιάζουν επίσης το τοπίο, με τη συρρίκνωση στην Ιταλία να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνησή της και την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτικό επίπεδο, ενώ οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να προαγάγουν ένα λαϊκιστικό κύμα τον Μάιο.

Πληθωρισμός

b1Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι χαμηλος τώρα, φτάνοντας μόλις στο 1,4% το χρόνο μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά η προοπτική μπορεί να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για την ΕΚΤ. Ένα εύρος βασισμένο στις τιμές των παραγώγων δείχνει ότι ο πενταετής ρυθμός πληθωρισμού θα είναι μόλις 1,45 τοις εκατό πέντε χρόνια από τώρα, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ κοντά, 2 τοις εκατό.

Αυτό πιθανόν να κρατήσει τα ομόλογα κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Jamie Searle.

“Ο πενταετής πληθωρισμός ήταν το πρώιμο προειδοποιητικό σήμα και δεν κινείται”, γράφουν οι στρατηγικοί σε μια σημείωση. “Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας δεν τελειώνει.”

Εν ολίγοις, οι προσδοκίες των επιτοκίων έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους έξι μήνες. Οι επενδυτές δεν τιμολογούν την πρώτη αύξηση της ΕΚΤ από το 2011 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους, ενώ πολλοί στην αγορά στοιχηματίζουν ότι το ίδρυμα δεν θα μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την επόμενη ύφεση.

b2

Μερικοί βλέπουν ακόμα μια λεγόμενη “Ιαπωνικοποίηση” της περιοχής, που σημαίνει ότι τα ποσοστά θα μπορούσαν να παραμείνουν αρνητικά στο μέλλον.

“Είτε το παράθυρο για την εξομάλυνση της πολιτικής ανοίγει και πάλι προς το τέλος του έτους είτε είναι κολλημένο σε αρνητικές τιμές για τον επόμενο κύκλο”, δήλωσε ο Alessandro Tentori, επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της Axa Investment Managers. Αυτό σημαίνει “αρνητικά ποσοστά για τρία έως τέσσερα χρόνια και ενδεχομένως ακόμη και αρνητικές αποδόσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Το ευρώ

Το κοινό νόμισμα της Ευρώπης έπρεπε αναμφισβήτητα να έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σημάνει την αναστολή των αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ ξεκινά από πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Αντ ‘αυτού, το ευρώ κρατιέται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του σε 18 μήνες.

b3Οι αναστροφές κινδύνου ενός ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ, ένα δείκτη αγοράς συναλλάγματος, εξακολουθούν να είναι χαμηλές για το νόμισμα, αν και έχουν επιταχυνθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ετών. Η ζήτηση για εξωχρηματιστηριακές επιλογές ενός έτους για το ευρώ χάνεται κοντά στο χαμηλότερο επιπεδο από το 2016, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτες δεν αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις με τις νομισματικές πολιτικές να βρίσκονται σε αναμονή για το προσεχές μέλλον.

“Το ευρώ είναι στην πραγματικότητα υπερτιμημένο στα τρέχοντα επίπεδα”, δήλωσε ο Kit Juckes, στρατηγός της Societe Generale στο Λονδίνο. “Είναι πολύ ωραίο να πούμε ότι κάθε ένα από τα αρνητικά σοκ κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ένα εφάπαξ και τα αποτελέσματα θα είναι προσωρινά, αλλά αυτό είναι σαν να υποστηρίζουμε ότι μια σειρά από γροθιές στο πρόσωπο, δενα θα ρίξουν τον αλλον στο πάτωμα. “

Σχετικα αρθρα

Τρεις οικονομολόγοι κρίνουν τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

Η ΕΕ δε θέλει να γίνει πιο δημοκρατική

admin

Προ των πυλών «αρκούδες» στη Wall Street;

admin

Επιστροφή στις αγορές: Ο θρίαμβος και ο κίνδυνος

admin

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να ενώσει την Ευρώπη;

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Handelsblatt: 30 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

OTE: “Aνοσία” στον Covid το 1ο 6μηνο

admin

Άνοιγμα Μακρόν στη γαλλική Κεντροδεξιά

admin

O Μακρόν και το ελληνικό χρέος

admin

Ο νέος λαϊκισμός δεν έχει να κάνει με την οικονομία

admin

Η μονόπλευρη «ειδική» σχέση της Βρετανίας με την Αμερική

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

Ζημίες, αλλά σημαντικά περιορισμένες, εμφάνισε ο ιδιωτικός τομέας, πλην των τραπεζών, το 2012

admin

Εθνική: Πόσο θα αγοράσουν οι ξένοι;

admin