Image default
Πρώτο Θέμα

Οι λαϊκοί αντάρτες της Ιταλίας καταρρέουν

Italy Crisis 800x440 1Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ενθουσίασε τον κόσμο με την ξαφνική άνοδο του στην κορυφή της ιταλικής πολιτικής. Η φτωχή ​​παρουσία του σε μια σειρά τοπικών εκλογών υποδηλώνει ότι η πτώση του θα μπορούσε να είναι εξίσου γρήγορη.

Ο υποψήφιος του λαϊκίστικου κόμματος έλαβε την ενοχλητική τρίτη θέση σε περιφερειακή ψηφοφορία στη Σαρδηνία αυτή την εβδομάδα. Τα Πέντε Αστέρια δεν κατάφεραν καν να φτάσουν το 10 τοις εκατό των ψήφων, αφήνοντάς το πίσω από την League, τον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Η κλίμακα της ήττας ήταν εκπληκτική. Στις τελευταίες γενικές εκλογές, το κίνημα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των ψήφων.

Ο Ντι Μάιο, ο ηγέτης του κόμματος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσπάθησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι τα πέντε αστέρια πάντα χειροτερεύουν στις τοπικές εκλογές, οπότε οποιαδήποτε σύγκριση πριν από ένα χρόνο είναι σαν να «συγκρίνουμε τα μήλα με τα πορτοκάλια».

Αλλά η κλίμακα της ήττας στη Σαρδηνία ήταν αξιοσημείωτη. Έρχεται μετά από μια εξίσου τρομερή τρίτη θέση μόλις πριν από δύο εβδομάδες στο Abruzzo, μια άλλη νότια περιοχή που είχε επίσης υποστηρίξει τα πέντε αστέρια σε μεγάλους αριθμούς στις γενικές εκλογές.

Η πιο ασυνήθιστη πολιτική ιστορία της Ιταλίας την περασμένη δεκαετία πλήττεται από μια βαθιά κρίση ταυτότητας. Έχοντας γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Five Star δεν έχει κάνει τίποτα με την τεράστια υποστήριξη που συγκέντρωσε. Επιλέγει να σχηματίσει συνασπισμό με την αντι-μεταναστευτική ένωση, η οποία είναι ονομαστικά ο νεαρός εταίρος της. Αλλά ο Ματτέο Σαλβίνι, ο χαρισματικός ηγέτης της Συμμαχίας, ενεργεί ως de facto ηγέτης της κυβέρνησης, επισκιάζοντας τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, τεχνοκράτη του Five Star.

Το κίνημα έχει επίσης καταστραφεί απο έναν μακρύ κατάλογο υποσχέσεων. Δεν κατάφερε να κλείσει την ILVA, μια χαλυβουργία στη νότια περιοχή της Puglia, την οποία είχε δεσμευθεί να κλείσει για περιβαλλοντικούς λόγους. Ούτε έπαψε να λειτουργεί τον TAP.

Τέλος, τα 5 Αστέρια διέσωσαν τον Σαλβίνι από πιθανή δίωξη επειδή αρνήθηκε να αποβιβαστούν οι μετανάστες από ένα πλοίο που άραξε στη Σικελία – ενώ έλεγε για χρόνια ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους πολίτες.

Ακριβώς όπως και η Λίγκα, τα Πέντε Αστέρια σκέφτονται επίσης κατά πόσο η Ιταλία πρέπει να παραμείνει μέρος του ευρώ. Αλλά ενώ ο Σαλβίνι ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, ο Di Maio βυθίζεται.

Η κατάρρευση των λαικιστών της Ιταλίας ήταν αναπόφευκτη. Έδωσαν πάρα πολλές υποσχέσεις, που πάντα θα ήταν αδύνατον να συναντηθούν. Ένα πάρτι διαμαρτυρίας χωρίς πραγματική εμπειρία εξουσίας, το Five Star έχει αγωνιστεί για να καλύψει θέσεις εργασίας της κυβέρνησης με τους κατάλληλους υποψηφίους.

Ακόμα, η ταχύτητα της πτώσης του Five Star είναι εκπληκτική. Η ευθύνη πρέπει να μεταφερθεί στον Di Maio και στον μυστικό ηγέτη του κινήματος, Davide Casaleggio, ο οποίος διαχειρίζεται τις σημαντικές διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Οι δύο νέοι ακτιβιστές έχουν ανέβει πάνω από το Beppe Grillo, και Gianroberto Casaleggio, ο πατέρας του Davide ο οποίος σχεδίασε την ιδέα της web-based άμεσης δημοκρατίας. Αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Σαλβίνι, παρά τις ανησυχίες του αριστερού κόμματος. Ο Casaleggio και ο Di Maio αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική μιας βαριάς ήττας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες απέχουν μόλις τρεις μήνες.

Η καταστροφή των πέντε αστεριών έχει σημαντικά διδάγματα για τον Σαλβίνι. Ο Σύνδεσμος δεν τα πηγε ιδιαίτερα καλά στη Σαρδηνία, αλλά κατόρθωσε να κερδίσει την προεδρία της περιοχής με τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μέχρι στιγμής, ο Σαλβίνι αποκλείει μια νέα ψηφοφορία, λέγοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση θα διαρκέσει μια πλήρη θητεία. Αλλά ο χρόνος πιέζει. Η οικονομική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί και ο κεντροαριστερός συνασπισμός της χώρας, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί τελικά. Η κατάρρευση της κυβέρνησης μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι δελεαστική.

Αυτό κάνει την θέση του Five Star ακόμα πιο δύσκολη. Πρέπει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι έχει μια ταυτότητα. Αλλά γνωρίζει επίσης ότι όσο περισσότερο αποκόπτει από τον Salvini, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας νέας εκλογής. Είναι δύσκολο να θυμηθούμε ένα κόμμα που κυριάρχησε να κάνει νέες γενικές εκλογές τόσο γρήγορα.

Σχετικα αρθρα

Όλα τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο η ΕΕ

admin

Το τελευταίο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

admin

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

admin

Ωρολογιακή βόμβα τα ληξιπρόθεσμα χρέη

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

H Deutsche Bank αφήνει πίσω το αμαρτωλό παρελθόν της

admin

Ti πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015

admin

Παγκόσμια καταιγίδα…

admin

Πόσο μέλλον έχει το ράλι του 1 τρισ.$ των ευρωπαϊκών μετοχών;

admin

Ζημίες, αλλά σημαντικά περιορισμένες, εμφάνισε ο ιδιωτικός τομέας, πλην των τραπεζών, το 2012

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin

Σημαντική αύξηση καταθέσεων ιδιωτικού τομέα

admin

«Podemos» … Σύριζα και άλλες Ευρωπεριπέτειες

admin

Καμία ανησυχία (ακόμη) για το ισχυρό ευρώ

admin

Η μεγάλη «μάχη» για τις αποκρατικοποιήσεις

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Σε τρίγωνο έντασης έχει μπει η ελληνική πολιτική

admin