Image default
Πρώτο Θέμα

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» το 1 δισ. ευρώ, η πρώτη μεταμνημονιακή δόση

wall street journal ipad heroΠαρότι η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, χάρη στο «μαξιλάρι», αν τελικά το Eurogroup «παγώσει» τη δόση, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πλήγμα για το επενδυτικό αίσθημα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.

«Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να παρακρατήσουν χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας να λάβει την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση »σέρνει τα πόδια της» στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες» γράφει η Wall Street Journal.

Η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η έκθεση προειδοποιεί πως, αν η Αθήνα δεν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα «παγώσει» πιθανότατα τη δόση.

Μία τέτοια απόφαση «μπορεί να πλήξει το επενδυτικό αίσθημα για τα ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Wall Street Journal, ενώ «η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010 ».

Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας, «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ομως η Αθήνα ήλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση των δανειστών, ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα», επισημαίνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.

Η βασική πηγή διαφωνιών είναι το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη», αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρο απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια τους. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, συνεχίζει η Wall Street Journal.

«Ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση.

Ελληνας αξιωματούχος, που επικαλείται η Wall Street Journal, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Θα παραμείνει η Τουρκία τουριστικός προορισμός;

admin

Μετά τα Harrods, μια οικοτεχνία της Καρδίτσας ανοίγει πλώρη για Χονγκ Κονγκ και Χονολουλού

admin

Οι δαπάνες για υποδομές της Ευρώπης σε «χρόνια» χαμηλά

admin

Τι κάνει την Ελλάδα ξεχωριστή;

admin

ΤAZ: Στις πλάτες των δισέγγονων τα χρέη προπαππούδων στην Ελλάδα

admin

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Νέα κατάρρευση της Τουρκικής λίρας

admin

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

admin

Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία…

admin

Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

admin

Γιατί δεν είναι όλα τα χρέη ίδια !

admin

Νέα κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις;

admin

Το καλό και το κακό κούρεμα

admin

Η διπλή απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία

admin

Ο «πόλεμος» ευρώ- δολαρίου άρχισε

admin

«Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει και αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται διέξοδος»

admin

Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

admin

Το Βερολίνο συνεχίζει να εξάγει υποβρύχια στην Τουρκία

admin