Image default
Πρώτο Θέμα

Νέο χρήμα από την ΕΚΤ στις τράπεζες!

ecb 1Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα προσφέρει περισσότερα φθηνά δάνεια σε τράπεζες και θα διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αποδυνάμωση της οικονομίας αποδυναμώνει το σχέδιό της να αποσύρει τα κίνητρα.

O Mario Draghi και οι συνάδελφοί του θα προσφέρουν στις τράπεζες τον πρώτο γύρο μακροπρόθεσμων δανείων από το 2016, αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο. Αφησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, αρκετούς μήνες αργότερα από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Η απόφαση ήρθε μόλις τρεις μήνες αφότου η ΕΚΤ σταμάτησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της από την κρίση και σημείωσε ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος. Η αλλαγή των εργαλείων αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εν μέσω της παγκόσμιας ανόδου του προστατευτισμού και του λαϊκισμού.

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν εκτεταμένες υποβαθμίσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση το 2019 με προσαύξηση που αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ αναβιώνει τις στοχοθετημένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης με σκοπό να ενθαρρύνει τις τράπεζες να παρέχουν πίστωση σε επιχειρήσεις και πελάτες σε ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πήραν περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προηγούμενη έκδοση του προγράμματος.

Η ΕΚΤ παρουσίασε για πρώτη φορά το λεγόμενο TLTRO τον Ιούνιο του 2014, με στόχο την ενθάρρυνση του δανεισμού στην οικονομία, παρέχοντας στις τράπεζες τα φθηνά χρήματα για να το πράξουν. Παρήγαγε μια δεύτερη σειρά τέτοιων επιχειρήσεων το 2016. Το εργαλείο βρίσκεται τώρα στην τρίτη του μετενσάρκωση.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές μετατοπίστηκαν προς τα κάτω, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν ανησυχία για την οικονομία και δήλωσαν ότι συζητούν πιθανή απάντηση.

Σχετικα αρθρα

Πώς μπορεί η Ευρώπη να λύσει επιτέλους το ελληνικό πρόβλημα χρέους

admin

Εύθραυστη και παροδική η ιταλογαλλική συμμαχία

admin

Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

Μέρκελ: Παρά την κούραση, οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

admin

Σε χαμηλό 22 μηνών υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Το ΔΝΤ «τελειώνει» τις ελπίδες για παράταση του χρέους

admin

Mειωμένες οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Οκτώβριο

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Γερμανία: Χαμηλή σύνταξη – Σύντομη ζωή

admin

Ο «πόλεμος» στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ

admin

Γιατί η οικονομική ανάκαμψη δε θα νικήσει τον λαϊκισμό

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ελπίζουν στην ανάκαμψη

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Η ευρωζώνη ξεκινά το 2018 με την καλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν 12 χρόνια

admin

Η ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης

admin

Ελντοράντο η Ελλάδα για αμερικανικά επενδυτικά funds

admin

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin