Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ: «Βόμβες» εως 20 δισ. € απειλούν την Ελλάδα

IMFΤον κίνδυνο να υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις του Δημοσίου από δικαστικές αποφάσεις για μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρώτη του έκθεση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.Καταγράφει επίσης σειρά κινδύνων στο τραπεζικό πεδίο με δημοσιονομικές επιπτώσεις, ζητώντας την ταχύτερη μείωση των NPLs μέσα από τα τρία σχέδια (επιδότηση μέσα από νέο νόμο Κατσέλη, σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ).

Όπως τονίζεται στην έκθεση, από την αμφισβήτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2012 μπορεί να προκύψει εφάπαξ κόστος που ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, ενώ άλλες αποφάσεις για τους μισθούς στο Δημόσιο μπορεί να έχουν εφάπαξ κόστος 1,4% και μικρότερες, σταθερές επιβαρύνσεις στο μέλλον.

Δηλαδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, μόνο το εφάπαξ κόστος από αυτές της αποφάσεις θα μπορούσε να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ, αποτελώντας «βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού. Περαιτέρω, το Ταμείο σημειώνει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 επίσης αμφισβητείται δικαστικά, με ακόμη μεγαλύτερες δυνητικές συνέπειες.

Βλέπει επίσης ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,2% από το 2022 και μετά, λόγω ενδογενών κινδύνων αλλά και της διεθνούς κρίσης. Προβλέπει φθίνουσα δυνατότητα εξόδου της Ελλάδος στις αγορές για δανεισμό τα επόμενα χρόνια και ζητά αντισταθμίσματα μεταρρυθμίσεων για να στηριχθεί η παραγωγικότητα από τη μεγάλη άνοδο του κατώτατου μισθού για την οποία ασκεί κριτική.

Κατά το ΔΝΤ είναι επιβεβλημένη η μείωση του αφορολόγητου το 2020, αλλά και η δημιουργία “μαξιλαριού” ασφαλείας (μεγαλύτερο του 1 δισ ευρώ που τώρα προβλέπεται) για να αντιμετωπισθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Αναλυτικά, στο δημοσιονομικό πεδίο καταγράφει τρεις κινδύνους

  1. Υπολογίζει σε 5,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 10 δισ. ευρώ περίπου το πιθανό κόστος για τα δημόσια ταμεία από καταπτώσεις δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου (υπολογίζει σε δαπάνη 2,1 δισ. ευρώ φέτος και 500 εκατ. το χρόνο την περίοδο 2020-2024).
  2. Εκτιμά το κόστος από τις πιθανές δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά έως και στα 9,4 δισ. ευρώ (6,4 δισ. λόγω της μεταρρύθμισης του 2012 στις συντάξεις και 2,6 δισ. από τα δώρα στο Δημόσιο). Εκτιμά επιπλέον ετήσια δαπάνη 0,75% του ΑΕΠ. Πάντως γίνεται ξεκάθαρο από το ΔΝΤ ότι πρόκειται για προσωρινές προβλέψεις με μεγάλο ποσοστό αβεβαιοτήτων και δυσκολία ακριβούς αποτύπωσης.
  3. Καταγράφει τις παροχές έως και το 2021 και αναφέρεται σε κινδύνους λόγω του εκλογικού κύκλου (π.χ. από την εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ με επίπτωση 0,4% του ΑΕΠ ετησίως από το 2021 και από τις νέες προσλήψεις).

Σημειώνεται ότι επιπλέον όλων αυτών, κάνει λόγο και για πιθανή ετήσια δαπάνη 2-4% του ΑΕΠ (4-8 δισ ευρώ) λόγω των δικαστικών διεκδικήσεων για τον ν. Κατρούγκαλου η οποία όμως όπως εξηγεί, δεν προσμετράται. Και τούτο γιατί, όπως αναφέρεται, η όλη διαδικασία είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Κάνει λόγο και για άλλους κινδύνους που είναι “πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν”.

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, το Ταμείο στην 1η έκθεση για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, καταγράφει μία σειρά από κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω: μεταρρυθμιστικής κόπωσης, υψηλών κόκκινων δανείων, υποτονικής ζήτησης αλλά και της διεθνούς κρίσης.

Προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,4% φέτος, αλλά επιβράδυνση προς το 1,2% το 2023-2024. Εκτιμά επίσης ότι θα ενισχυθεί το “άνοιγμα” στο εξωτερικό ισοζύγιο (-3.4% του ΑΕΠ) και στις καθαρές ξένες επενδύσεις (-1.5% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, κάνει σαφές ότι οι τράπεζες συνιστούν και δημοσιονομικό πρόβλημα λόγω της συμμετοχής του Δημοσίου. Υπολογίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου κατά μία μονάδα συνεπάγεται μείωση των κεφαλαίων κατά 0,5%. Το ΔΝΤ αναλύει τα σενάρια για την μείωση των NPLs βάζοντας στο “κάδρο” πέρα από το σχέδιο του ΤΧΣ, της ΤτΕ, αλλά και την επιδότηση μέσω του ν. Κατσέλη).

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin