Image default
Πρώτο Θέμα

«Κόκκινα» δάνεια: Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

«Κόκκινα» δάνεια: Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Μαρίου.

Μείζον θέμα το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την ώρα που στα Ειρηνοδικεία της χώρας δημοσιεύονται αποφάσεις με γενναία κουρέματα, από την άλλη χιλιάδες δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι, καθότι ακόμη δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη.

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο λόγος είναι ότι οι θεσμοί εξετάζουν όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου για τις τράπεζες, καθώς και ενδεχόμενες αδυναμίες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές από την πλευρά τους ότι ο νόμος δεν πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψει μόνο την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και ταυτόχρονα να μειωθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίσης, οι δανειστές εκτιμούν ότι το νέο πλαίσιο δεν θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επιμένοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση.

«Αγκάθι» στη σύγκλιση των δύο πλευρών αποτελεί και η συμπερίληψη στην προστασία των επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές. Οι τεχνοκράτες των θεσμών θεωρούν ότι αυτές οι οφειλές πρέπει να ενταχθούν αποκλειστικά και μόνο στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να μην αυξήσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι ζητούν να αυστηροποιηθούν οι λεγόμενοι »κόφτες» προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν πέρα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων να ενταχθούν και όρια στις καταθέσεις που έχουν οι δανειολήπτες. Αυτό που έχουν εισηγηθεί οι Θεσμοί και φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν το 50% του οφειλόμενου δανείου και η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά το διπλάσιο της οφειλής του.

Σχετικα αρθρα

Σημεία ζωής στην ευρωζώνη

admin

Το Τέλος της Βραζιλίας

admin

Το σχέδιο του Τραμπ για το εμπόριο είναι μια επικείμενη καταστροφή

admin

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Ιταλικές εκλογές μαζί με τις γερμανικές;

admin

Σταματήστε να αμφιταλαντεύεστε για την Ελλάδα

admin

Η ιταλική πολιτική παίρνει μια ανησυχητική στροφή

admin

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

admin

Δεν είναι πια… hot το ελληνικό χρηματιστήριο;

admin

Ελλάδα και δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης

admin

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

admin

Οι γέφυρες του Λονδίνου στο πουθενά

admin

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Στο 1,62 δισ. οι καθημερινοί χρήστες του Facebook

admin

Μετρημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

admin

Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin